Τι θα γινόταν χωρίς τη ζώνη ασφαλείας στα αυτοκίνητα;
ΝΕΑ
Η ζώνη ασφαλείας παραμένει η πιο απλή, αλλά και η πιο σωτήρια εφεύρεση στην ιστορία της αυτοκίνησης. Χωρίς αυτήν, κάθε διαδρομή θα μπορούσε να είναι η τελευταία.
Αν το αυτοκίνητο ήταν ένα σύμβολο ελευθερίας, η ζώνη ασφαλείας είναι το μέτρο που τη διατηρεί ασφαλή. Παρά την απλότητά της, έχει αποδειχθεί ως το πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας για οδηγούς και επιβάτες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την EuroNCAP, η χρήση της μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε μετωπική σύγκρουση κατά περίπου 50% και περιορίζει τον σοβαρό τραυματισμό έως και κατά 75%.
WHAT CAR
Χωρίς τη ζώνη, ακόμη και μια σύγκρουση με ταχύτητα μόλις 50 χλμ/ώρα μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Το ανθρώπινο σώμα, χωρίς συγκράτηση, μετατρέπεται σε ανοικονόμητη μάζα, πέφτοντας με ορμή πάνω στο ταμπλό ή εκτινάσσεται εκτός οχήματος, με συχνά θανατηφόρα κατάληξη.
Οι επιπτώσεις όμως δεν σταματούν στο προσωπικό επίπεδο. Η απουσία της ζώνης ασφαλείας θα σήμαινε δραματικά αυξημένα τροχαία, με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος: επιβάρυνση των νοσοκομείων, υψηλότερα ασφάλιστρα και απώλεια ανθρώπινου δυναμικού. Επιπλέον, ακόμη και τα πιο εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας, όπως οι αερόσακοι, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά χωρίς τη χρήση ζώνης.

Από την εμφάνισή της το 1959 –με πρώτη την Volvo να την καθιερώνει– η ζώνη ασφαλείας έχει σώσει εκατομμύρια ζωές. Χωρίς αυτήν, η τεχνολογική πρόοδος στον τομέα της αυτοκίνησης δεν θα μπορούσε να προσφέρει ουσιαστική προστασία.
Η ζώνη ασφαλείας δεν είναι απλώς μια νομική υποχρέωση ή μια τυπική χειρονομία. Είναι η γραμμή που χωρίζει τη ζωή από τον θάνατο. Χωρίς αυτήν, η καθημερινή μας μετακίνηση θα ήταν ένα επικίνδυνο στοίχημα.