Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Έχει νεύρα ο Vettel

Ελλάδα 13:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έχει νεύρα ο Vettel

FORMULA 1

Έχει νεύρα ο Vettel

FORMULA 1

Το τριήμερο στην Κίνα ήταν επίπονο για τον τέσσερις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή που ηττήθηκε κατά κράτος από τον έτερο πιλότο της Red Bull Racing, Daniel Ricciardo.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

O νεαρός Αυστραλός επικράτησε με εκκωφαντική διαφορά στις κατατακτήριες δοκιμές σε βρεγμένο οδόστρωμα. Έφερε την RB10 που οδηγούσε στη 2η θέση του grid αφήνοντας  3ο το Vettel με διαφορά μισού δευτερολέπτου. Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στη συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου όταν προκλήθηκε σχετικά από ερώτηση συναδέλφου ήταν ειλικρινής.

Η ερώτηση ήταν: «Φέτος έχεις ένα πιο ανταγωνιστικό teammate, αυτό αλλάζει την προσέγγισή σου»;

Advertisement
Advertisement

Ο Vettel απάντησε: «Αυτό ακούγεται ως κομπλιμέντο (;) για το Μαρκ που απουσιάζει. Είναι όλα τόσο διαφορετικά φέτος που δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις. Σίγουρα όμως ο Daniel κάνει εξαιρετική δουλειά, είναι εξαιρετική η παρουσία του σε όλους τους αγώνες όχι μόνο σ’ ένα και δείχνει ικανός να αποκομίζει το μέγιστο από το μονοθέσιο. Εγώ από την πλευρά μου μάλλον ταλαιπωρούμαι περισσότερο όμως αυτό που μετράει είναι ότι έχουμε το ίδιο μονοθέσιο οπότε εφόσον καταφέρνει να με κερδίσει στην πίστα αυτό είναι δίκαιο και στα ίσα. Φυσικά δε μου αρέσει αυτό αλλά μου δείχνει ότι πρέπει να προσπαθήσω περισσότερο για να τα πάω καλύτερα».

Στη φάση της εκκίνησης του αγώνα χτες στην Κίνα ο Vettel τα κατάφερε καλύτερα και πέρασε μπροστά από το Ricciardo. Η RB10 όμως στα χέρια του παρουσίαζε μεγαλύτερη φθορά στο εμπρός αριστερά ελαστικό. Ο Vettel υποχρεώθηκε να κάνει νωρίς την πρώτη αλλαγή ελαστικών, 3 γύρους νωρίτερα από το Ricciardo, αυτό μετά από λίγο έφερε τον Αυστραλό σε απόσταση βολής πίσω από τον πρωταθλητή.

Advertisement

Από την ομάδα ζήτησαν από το Vettel να αφήσει το Ricciardo να περάσει αλλά αυτό δεν έγινε εύκολα δεκτό από τον 26χρονο Γερμανό: «Έκανα στην άκρη για να περάσει όταν ενημερώθηκα πως είχαμε διαφορετική στρατηγική. Στην αρχή, όταν μου ζητήθηκε, δεν το κατάλαβα γιατί είχαμε την ίδια γόμα ελαστικών -σε αντίθεση με το Μπαχρέιν- οπότε ρώτησα ξανά. Μετά από εντολή της ομάδας, τον άφησα να περάσει. Όσο εξελισσόταν ο αγώνας, έβλεπα πως έχανα σε ρυθμό. Δεν υπήρχε λόγος να τον καθυστερώ».

Η ανάλυση του αγώνα δείχνει πως αν ο Ricciardo δεν είχε χάσει 2 γύρους πίσω από το Vettel, πιθανόν θα είχε φτάσει σε απόσταση βολής πίσω από τον Alonso στο φινάλε του αγώνα. Μιλώντας σχετικά ο αγωνιστικός διευθυντής της πρωταθλήτριας Red Bull, Christian Horner τόνισε: «Ο Seb έκανε πολύ καλή εκκίνηση αλλά έφθειρε τα ελαστικά του ταχύτερα από τον Daniel. Μετά το δεύτερό του pit stop, ήταν σαφές πως η πτώση στην απόδοση λόγω τοπικής υπερθέρμανσης, ήταν πολύ μεγαλύτερη στα δικά του ελαστικά. Σκεφτήκαμε να αλλάξουμε τη στρατηγική του σε τρία pit stop και γι’ αυτό δώσαμε εντολή να αφήσει τον Ricciardo να περάσει καθότι είχε καλύτερο ρυθμό σε εκείνο το σημείο. Ο Vettel είναι οδηγός αγώνων, τον πληρώνουμε γιατί έχει πνεύμα μαχητή. Έτσι κέρδισε 4 τίτλους. Ρώτησε για να καταλάβει την επιλογή στρατηγικής και όταν του εξηγήσαμε έκανε αμέσως στην άκρη. Ο Ricciardo κατάφερε να καλύψει τη διαφορά από τον Αλόνσο αλλά δυστυχώς, δεν είχαμε την ταχύτητα που θα μας έφερνε στο βάθρο».

Advertisement