Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Καταστροφικοί για ΗΠΑ και ΕΕ οι επιπλέον δασμοί στα αυτοκίνητα

Ελλάδα 8:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
        string(115) "Καταστροφικοί για ΗΠΑ και ΕΕ οι επιπλέον δασμοί στα αυτοκίνητα"
    

Καταστροφικοί για ΗΠΑ και ΕΕ οι επιπλέον δασμοί στα αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για τους επιπλέον δασμούς στα αυτοκίνητα.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newsauto.gr on Google
Advertisement
Advertisement

Παρά το γεγονός πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναβάλει για περίπου 6 μήνες την επιβολή επιπλέον δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα ώστε να πραγματοποιηθούν έρευνες και συνομιλίες τα πρώτα στοιχεία είναι άκρως αποθαρρυντικά και είναι πολύ πιθανό να μην ξεκινήσουν καν οι συνομιλίες.

Εδώ και 10 μήνες έχει ξεκινήσει ένας ανελέητος πόλεμος δηλώσεων μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της ΕΕ σχετικά με τους δασμούς στα βιομηχανικά προϊόντα και την εξάλειψη των κανονιστικών εμποδίων.

Advertisement
Advertisement

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχι κατηγορούν τον Τραμπ και αντίστοιχα ο Αμερικανός Πρόεδρος επικαλείται ότι τα εισαγόμενα αυτοκίνητα αποτελούν εθνική απειλή για την οικονομία.

Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν πως ούτε οι ΗΠΑ αλλά ούτε η ΕΕ είναι έτοιμες να διαπραγματευθούν την επιβολή επιπλέον δασμών στα αυτοκίνητα καθώς ήδη ο Τραμπ έχει ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και η ΕΕ έχει να διαχειριστεί τόσο το Brexit όσο και άλλα κράτη-μέλη που επαναστατούν…

Πιέσεις

Advertisement

Η προθεσμία των 180 ημερών που έθεσε ο Τράμπ για την επιβολή επιπλέον δασμών σε εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά από ΕΕ και Ιαπωνία αποτελεί το πρότυπο του αμερικανικού τύπου άσκησης πίεσης στους εμπορικούς εταίρους.

Αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα οι ΗΠΑ θα επιτύχουν κάποια συμφωνία με την Ιαπωνία αλλά τα σημάδια για την ΕΕ δυστυχώς είναι δυσοίωνα.

Advertisement

Μάλιστα η εκπνοή της προθεσμία θα πραγματοποιηθεί τη στιγμή που θα αλλάζουν τα στελέχη της Κομισιόν.

Από την άλλη μεριά Γερμανία και Γαλλία που αποτελούν δύο κυρίαρχα κράτη-μέλη στην ΕΕ έχουν διαφορετική γραμμή αντιμετώπισης έναντι των αμερικανικών απειλών.

Ο Γάλλος Εμμανουήλ Μακρόν εκτιμά πως πρέπει τα κράτη-μέλη να αντισταθούν στις προσπάθειες των ΗΠΑ να συμπεριλάβουν τη γεωργία σε οποιεσδήποτε διατλαντικές συζητήσεις.

Advertisement

Η Γερμανία, η οποία εξήγαγε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά ύψους 27,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018, ανησυχεί περισσότερο για την επιβολή επιπλέον δασμών από τις ΗΠΑ παρά για την προστασία των ευρωπαϊκών γεωργικών συμφερόντων.

Οι εταιρείες Mercedes-Benz, Audi, BMW και Porsche δημιούργησε πλεόνασμα 22 δισ. ευρώ στο εμπόριο αυτοκινήτων με τις ΗΠΑ πέρυσι.

Πάντως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πέρυσι πρότειναν ένα σχέδιο για τη μείωση του μηδενικού δασμού στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά αυτό απορρίφθηκε από τον Τραμπ.

Αντιποίνων στην ΕΕ

Σε συνομιλίες στην Ουάσιγκτον και το Παρίσι αυτό το μήνα, οι δύο πλευρές σημείωσαν και πάλι μικρή πρόοδο.

Οι υπάλληλοι της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι σε περίπτωση επιβολής επιπλέον δασμών στα αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ αμέσως θα επέβαλαν και τα κράτη-μέλη αντίποινα.

Δεδομένου ότι η σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση, η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία που αντιμετωπίζει μειωμένες πωλήσεις σε αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα και οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, δημιουργούν ένα επικίνδυνο κλίμα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλιμακωθεί επικίνδυνα.

Άλλωστε η πιθανή επιβολή επιπλέον δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα θα «χτυπήσει» και τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες GM και Ford δημιουργώντας οδυνηρές συνθήκες για την αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομία.

Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις