Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Κάνουμε 5.000km με το FIAT 500 0.9 Twinair

Ελλάδα 14:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Κάνουμε 5.000km με το FIAT 500 0.9 Twinair

ΔΟΚΙΜΕΣ

Κάνουμε 5.000km με το FIAT 500 0.9 Twinair

ΔΟΚΙΜΕΣ

Συμβιώνοντας για αρκετές ημέρες με ένα Fiat 500 με κινητήρα Twinair 0,9 lt ανακαλύψαμε ότι στην περίπτωσή του ο έρωτας με την πρώτη ματιά μπορεί να εξελιχθεί σε αληθινή αγάπη! 

Advertisement
Advertisement

ΔΟΚΙΜΗ: Γιάννης Ζαφειρόπουλος

Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι όταν πληρώνεις ακριβά για ένα προϊόν έχεις την τάση να παραδέχεσαι τα πλεονεκτήματά του και να υποβαθμίζεις τα μειονεκτήματά του. Γιατί; Για να μην νιώσεις ανόητος που έδωσες τόσα χρήματα! Το Fiat 500 με τον κινητήρα TwinAir είναι ακριβό “για το μέγεθός του”, όμως εάν το γνωρίσεις λίγο καλύτερα καταλαβαίνεις ότι τα αξίζει τα λεφτά του. Και το λέμε εμείς που δεν το πληρώσαμε (έχει και τα καλά του το επάγγελμα του δημοσιογράφου αυτοκινήτου)!

Παρακάτω θα αναφερθούμε σε αυτά που σου προσφέρει το μικρό Fiatάκι, όμως υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να εκτιμηθεί ή να κοστολογηθεί: η αξία του να βγαίνεις το πρωί από το σπίτι σου για να πας στη δουλειά και να χαίρεσαι που έχεις ένα τόσο όμορφο αυτοκίνητο! Αν μη τι άλλο, είναι μια υποκειμενική αξία, στην οποία όμως το 500 σκοράρει από το πρώτο δευτερόλεπτο και χωρίς αμφισβητούμενες φάσεις! Αρέσει σχεδόν σε όλους και σου ανεβάζει την ψυχολογία όταν το οδηγείς.
Το εσωτερικό του, το οποίο είναι αρκετά ευρύχωρο για το μέγεθός του, είναι ποιοτικό και πρακτικό όμως και πάλι η σχεδίαση είναι αυτή που κλέβει την παράσταση.

Advertisement
Advertisement

[nggallery id=2433]

Με άλλον αέρα
Οι Ιταλοί ξόδεψαν πολλά εκατομμύρια ευρώ για να εξελίξουν το μοτέρ των 875 cc με το σύστημα TwinAir. Όμως το αποτέλεσμα τους δικαιώνει, καθώς ο συγκεκριμένος κινητήρας είναι από τους καλύτερους που έχουν υπάρξει ποτέ στα κυβικά του!
Έχει μόλις δύο κυλίνδρους (αντί για τέσσερις που έχει η συντριπτική πλειονότητα των κινητήρων) και είναι συνολικά 10% πιο ελαφρύς και 23% πιο μικρός από έναν αντίστοιχο «κανονικό» σύνολο.

Η τεχνολογία TwinAir που χρησιμοποιεί (βασίζεται στην MultiAir) περιλαμβάνει έναν υπερσυμπιεστή και σύστημα ηλεκτροϋδραυλικού ελέγχου των βαλβίδων. Η έκδοση που οδηγήσαμε αποδίδει 85 PS και έχει μέγιστη ροπή 14,8 kgm μόλις στις 1.900 rpm. Ακόμη πιο εντυπωσιακή όμως είναι η χαμηλή του κατανάλωση (μόλις 4,1 lt/100 km) και οι εκπομπές CO2 (μόλις 95 g/km). Το τελευταίο συνεπάγεται πλήρη απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, κάτι που φυσικά αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για το 500.
Κινούμενοι κυρίως εντός πόλης, οι καταναλώσεις που καταγράψαμε ήταν αρκετά υψηλότερες απ’ αυτές της εργοστασιακής (αυτό συμβαίνει πάντα με όλα τα αυτοκίνητα), όμως και πάλι ήταν ιδιαίτερα χαμηλές (συνήθως κάτω από τα 7 lt/100 km).

Advertisement

Όπως κάθε 2κύλινδρος ή 3κύλινδρος κινητήρας, έτσι κι αυτός της Fiat έχει ένα διαρκές κροτάλισμα και θόρυβο από τις χαμηλές στροφές. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή αυτό μας ενοχλούσε, όμως μετά από λίγες ημέρες το συνηθίσαμε και περνούσε σχεδόν απαρατήρητο, οπότε δεν το θεωρούμε σημαντικό πρόβλημα.
Όσον αφορά την απόδοση, ο κινητήρας της Fiat παρουσιάζει μια μικρή υστέρηση μέχρι τις 2.000 rpm, όμως μετά η επιτάχυνση είναι έντονη και κάθε φορά σε κάνει να αισθάνεσαι πως κορόιδεψες τους νόμους της φύσης…
Για την κίνηση στην πόλη και για να ρίξουν κι άλλο την κατανάλωση οι Ιταλοί εξόπλισαν το 500 TwinAir με σύστημα Start & Stop, αλλά και με ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «ECO» και μειώνει τη μέγιστη ροπή στα 10,2 kgm και ελαφραίνει το τιμόνι. Το χρησιμοποιούσαμε όταν βρίσκαμε κίνηση και δεν μας ενόχλησε ιδιαίτερα.
Όσον αφορά την οδική συμπεριφορά, το 500 της δοκιμής μας ήταν το ίδιο απολαυστικό και εξίσου άνετο (όχι πάρα πολύ, είναι η αλήθεια) όσο τα υπόλοιπα αδελφάκια του.
Το Fiat 500 TwinAir δεν είναι φθηνό (14.450 ευρώ), όμως δεν έχει τέλη κυκλοφορίας, έχει χαμηλή κατανάλωση, ικανοποιητικό εξοπλισμό και διάφορα άλλα στοιχεία που σε κάνουν να χαμογελάς!

 

Advertisement

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 875 cc
Ισχύς: 85 PS / 5.500 rpm
Ροπή: 14,8 kgm / 1.900 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό πέντε σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 173 km/h
Επιτάχυνση 0-100km: 11,0 sec
Μικτή κατανάλωση (/100km): 4,1 lt
Εκπομπές CO2: 95 g/km
Βάρος: 930 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.546/1.627/1.488 mm
Χώρος αποσκευών: 185 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 0 €
Τιμή με απόσυρση: 14.450€
Τιμή: 14.750€