Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

O σχεδιαστής της AMG GT αποκλειστικά στο NewsAuto!

Ελλάδα 11:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

O σχεδιαστής της AMG GT αποκλειστικά στο NewsAuto!

MIRROR

O σχεδιαστής της AMG GT αποκλειστικά στο NewsAuto!

MIRROR

Ταξιδέψαμε στο Αφάλτερμπαχ, την έδρα της AMG, για να συναντήσουμε τον Robert Lesnik, διευθυντή εξωτερικού σχεδιασμού επιβατικών οχημάτων της Mercedes-Benz και υπεύθυνο για την εντυπωσιακή AMG GT!

Advertisement
Advertisement

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΟ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)

O 43χρονος σχεδιαστής γεννήθηκε στο Λιμπούς, ένα μικρό χωριό της Σλοβενίας. Κατάφερε όμως, έστω και με δυσκολία, να βρει το δρόμο προς το πανεπιστήμιο του Πφόρτσχαϊμ στη Γερμανία. Έπιασε δουλειά στη Volkswagen όπου και έμεινε εννέα χρόνια, προτού τον Απρίλιο το 2007 μεταπηδήσει στην Kia Motors. Από το Σεπτέμβριο του 2009 ανήκει στο δυναμικό της Mercedes-Benz και έχει το ρόλο του επικεφαλής σχεδιαστή.

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα δημιουργήματά του (στα οποία συγκαταλέγονται μοντέλα όπως τα VW Eos, Scirocco, Concept C αλλά και η Mercedes GLA) είναι η νέα, εντυπωσιακή AMG GT!
NewsAuto: Μιας και είστε ο «πατέρας» της AMG GT, ο άνθρωπος που τη σχεδίασε, ποιο είναι το κομμάτι της που σας αρέσει περισσότερο;

Advertisement
Advertisement

Robert Lesnik: Μου αρέσει γενικότερα η εντυπωσιακή σιλουέτα αυτού του αυτοκινήτου. Με τη μικρή καμπίνα που βρίσκεται αρκετά πίσω, σχεδόν πάνω στους πίσω τροχούς. Ένας τυπικός σχεδιασμός των σπορ μοντέλων της Mercedes, που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Όμως λέω με σιγουριά πως αυτό είναι το καλύτερο που έχουμε δημιουργήσει ποτέ. Σίγουρα υπάρχουν διάφορες αισθητικές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά αλλά δεν θα επιλέξω κάποια, θα πω ότι αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι οι συνολικές αναλογίες του.

Ερ: Υποθέτω όλοι οι σχεδιαστές έχετε πολλές… τολμηρές ιδέες. Πόσο σας δένουν τα χέρια οι φιλοσοφίες και οι περιορισμοί των εταιρειών;

Advertisement

RL: Είναι αλήθεια πως δεν παίρνουμε ένα λευκό χαρτί και αρχίζουμε να σχεδιάζουμε γραμμές. Η AMG GT είναι ένα μοντέλο που δουλεύουμε βάσει συγκεκριμένης φιλοσοφίας, εδώ και πέντε χρόνια. Σίγουρα πρέπει να είμαστε δημιουργικοί, να έχουμε φαντασία, ήταν όμως πολύ σημαντικό να μπορεί κανείς εύκολα να αναγνωρίσει πως πρόκειται για ένα αυτοκίνητο της Mercedes. Δεν δημιουργούμε απλά αυτοκίνητα. Δημιουργούμε Mercedes. Πρέπει λοιπόν το κοινό να μπορεί με την πρώτη ματιά να διακρίνει πως πρόκειται για ένα δικό μας αυτοκίνητο, ένα μέλος της νέας μας οικογένειας. Διακρίνεται από ένα σχεδιαστικό μοτίβο –όπως άλλωστε όλα τα νέα μας μοντέλα- που το λέμε «αισθησιακή αγνότητα». Ίσως βέβαια η AMG GT να εκφράζει αυτό το μοτίβο περισσότερο από κάθε άλλο μας αυτοκίνητο. Κάθε ένα έχει το δικό του χαρακτήρα, όπως κάθε διαφορετικό μέλος μίας οικογένειας. Αυτό θεωρώ πως το κάνουν και πρέπει να το κάνουν όχι μόνο οι αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά εταιρείες κάθε χώρου: να δημιουργούν τη δική τους ταυτότητα. Αυτό είναι για μένα ποιο σημαντικό από το να σκέφτομαι πως έχω «δεμένα χέρια». Η AMG GT δεν ανήκει σε μένα αλλά στην εταιρεία, μία εταιρεία με μεγάλη κληρονομιά. Όπως είπα, δεν καλούμαι να σχεδιάσω ένα οποιοδήποτε αυτοκίνητο αλλά μία Mercedes. Σίγουρα υπάρχουν όρια αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για μένα.

Ερ: Μιλήσατε για κληρονομιά. Νιώθετε την ευθύνη του να καλείστε να δημιουργήσετε τις νέες γενιές μοντέλων μίας εταιρείας με έναν αιώνα ζωής;

Advertisement

RL: Σίγουρα. Για τους περισσότερους έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δουλεύουν πάνω στη δημιουργία ενός σπορ αυτοκινήτου. Όμως για μένα, δεν έχει σημασία αν είναι η AMG GT ή η S-Class. Παραμένει αυτοκίνητο ορόσημο. Δείτε την A-Class, ο δικός μας εκπρόσωπος στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι εντελώς διαφορετικός από τους εκπροσώπους του ανταγωνισμού. Είναι ωραίο να σχεδιάζεις σπορ αυτοκίνητα αλλά δεν πρέπει να το αντιμετωπίζεις ως μοναδική ευκαιρία που θα έχεις στη ζωή σου να κάνεις κάτι τέτοιο. Να φοβάσαι μη κάνεις κάτι λάθος. Θεωρώ πως ανεξάρτητα με το μοντέλο πάνω στο οποίο δουλεύεις, πρέπει να διασκεδάζεις. Ούτε πρέπει να νιώθεις πως έχεις μεγαλύτερη ευθύνη αν σχεδιάζεις π.χ. την AMG GT. Όλα είναι σημαντικά, από την AMG GT έως το Smart και απολαμβάνω δουλεύοντας σε κάθε project που έχω αναλάβει.

Ερ: Αυτή θα ήταν και η επόμενη ερώτησή μου, αν δηλαδή απολαμβάνετε περισσότερο να σχεδιάζετε κάτι πιο ακραίο, κάτι που θα τραβάει το μάτι του κόσμου…

Advertisement

RL: Ίσως κάποιες φορές όταν βλέπεις ένα αυτοκίνητο που δεν βλέπεις κάθε μέρα στο δρόμο, να σου τραβάει το βλέμμα, επειδή είναι κάτι ξεχωριστό. Όμως για εμάς, όλα ξεκινούν από το ίδιο κομμάτι πηλού που καλούμαστε να διαμορφώσουμε. Απλά μεγαλώνουν λίγο οι διαστάσεις, αυξάνονται οι καμπύλες και θα έλεγα πως μειώνονται και οι περιορισμοί. Σε ένα προϊόν μαζικής παραγωγής, πρέπει να είσαι δημιουργικός αλλά σε ακόμα πιο δεδομένα, στενά πλαίσια. Στα πιο σπορ μοντέλα, μπορείς να τραβήξεις τα όρια λίγο πιο μακριά κι αυτό έχει ενδιαφέρον.

Ερ: Δουλεύετε πολλά χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο project. Αλήθεια, πως νιώθετε όταν βρίσκεστε εσείς πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου το οποίο έχετε σχεδιάσει;

RL: Είναι πάντα ξεχωριστό το συναίσθημα. Όμως θα έλεγα πως η κορύφωση δεν είναι όταν το οδηγώ αλλά όταν το βλέπω για πρώτη φορά έτοιμο. Όταν το σχέδιο μου έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικό αυτοκίνητο με λαμαρίνα και ρόδες. Δουλεύουμε πάνω και σε άλλα μοντέλα που θα λανσαριστούν σε 4 ή 5 χρόνια από τώρα. Πιάσαμε δουλειά πάνω στην AMG GT πριν από 5 χρόνια. Θέλω να πω πως με τη ροή της δουλειάς, ξεχνάς αυτά που έχουν ήδη γίνει. Πάει καιρός απ’ όταν ολοκληρώθηκε η δουλειά μου πάνω στο συγκεκριμένο μοντέλο. Αλλά ξαφνικά βλέπεις αυτό το εντυπωσιακό αυτοκίνητο να ανεβαίνει στη σκηνή και να γίνεται αποδέκτης θαυμασμού και σκέφτεσαι: «Το έχω έτοιμο εδώ και 4 χρόνια». Θεωρώ λοιπόν πως είναι πιο σημαντικό να βλέπω το δημιούργημά μου για πρώτη φορά εν δράσει, από το να το οδηγώ εγώ. Ναι, σίγουρα θα ήθελα να έχω μία δική μου AMG GT αν και πιστεύω πως δεν είμαι ο ιδανικός πελάτης για ένα τέτοιου είδους αυτοκίνητο.

Το NewsAuto παρακολούθησε από κοντά τα αποκαλυπτήρια της εντυπωσιακής AMG GT. Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ!