Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Βλέπετε καλά;

Ελλάδα 3:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βλέπετε καλά;

ΝΕΑ

Βλέπετε καλά;

ΝΕΑ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.ΟΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με τη FIA επικεντρώνει την προσοχή σε ένα πολύ σοβαρό για την οδική ασφάλεια θέμα.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό απώλειας ανθρώπινων ζωών σε ετήσια βάση παγκοσμίως (1,23 εκατομμύρια) και σοβαρών τραυματισμών σε τροχαία δυστυχήματα (50 εκατομμύρια) καθώς και τον υψηλό αριθμό θανάτων για τις ηλικίες άνω των 55 ετών στην Ελλάδα (310 το 2016 – 38% των θανόντων σε τροχαία συμβάντα) κρίνεται απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε πως η οδική ασφάλεια σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την καλή όραση, η οποία είναι και η πιο σημαντική από τις αισθήσεις μας, προκειμένου να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις κινούμενοι στο οδικό δίκτυο.

Δυστυχώς όμως, η ευαισθητοποίηση του κοινού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η πρόσβαση σε ποιοτικά γυαλιά οράσεως είναι περιορισμένη σε πολλές περιοχές του κόσμου. Εκτός αυτού, πολλοί οδηγοί δεν αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα να προστατεύσουν τα μάτια τους από την αντανάκλαση σε ηλιόλουστες συνθήκες ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Advertisement
Advertisement

Αυτό το κενό, της ευαισθητοποίησης σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα και της ανάδειξης της σημασίας του τακτικού ελέγχου των ματιών για την ασφαλή οδήγηση, αναδεικνύεται στο πλαίσιο καμπάνιας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) “Action for Road Safety”. Βάσει αυτής θα υπάρξουν εκστρατείες ευρείας ενημέρωσης ενώ παράλληλα, θα τονιστεί η ανάγκη ανάδειξης του προβλήματος από τοπικές αρχές, ιδρύματα, ΜΚΟ, επαγγελματίες στον τομέα της φροντίδας των ματιών και ιατρικών σχολών καθώς και εκπαιδευτές σχολών οδήγησης.

ioass-kali-orasi-sketch-a640tall

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης του κοινού πως η καλή όρασηαποτελεί ένα σημαντικό θέμα διασφάλισης της δημόσιας υγείας αποτελεί η προσθήκη του κανόνα «Ελέγξτε την όρασή σας» στη λίστα των Xρυσών Kανόνων της FIA που επισημαίνουν καίρια θέματα οδικής ασφάλειας όπως την ταχύτητα, το αλκοόλ, τη ζώνη ασφαλείας κ.α.
Στρατηγικός συνεργάτης της FIA σ’ αυτή τη δράση θα είναι η εταιρεία οπτικών Essilor. Ο πρόεδρος της FIA, Ζαν Τοντ τόνισε επί του θέματος: “Είμαι πραγματικά χαρούμενος που καλοσωρίζω την Essilor στην ομάδα των συνεργάτων για την εκστρατεία της FIA ως προς την οδική ασφάλεια. Η καλή όραση είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας στη λήψη αποφάσεων κατά την οδήγηση. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Essilor για να προωθήσουμε αυτό το σημαντικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο”.

Advertisement

• Η κακή όραση αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην πρόκληση τροχαίων συμβάντων.
• Το 80% των παθήσεων στην όραση μπορεί να διορθωθεί.
• Μόλις 1 στους 5 οδηγούς δεν έχει κάποιο πρόβλημα στην όρασή του.
• «Ελέγξτε την όρασή σας»: ο νέος Χρυσός Κανόνας της FIA.