Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η «μάχη» των SUV

Ελλάδα 15:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «μάχη» των SUV

ΝΕΑ

Η «μάχη» των SUV

ΝΕΑ

Oι κατασκευαστές έχουν «τρελαθεί» με την κατηγορία των SUV/Crossover και παρουσιάζουν συνεχώς νέα προϊόντα. Tα συγκεκριμένα μοντέλα είναι πλέον προσιτά και προσφέρουν τα πάντα. ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΥΖΑΣ (kf@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Πριν από 10 χρόνια η Νissan παρουσίασε ένα υπερυψωμένο μικρομεσαίο αυτοκίνητο με κίνηση στους εμπρός τροχούς και προαιρετικά με τετρακίνηση. Όλοι την κοίταξαν επιφυλακτικά αλλά τελικά δικαιώθηκε για την επιλογή της. Το Qashqai έσπασε ταμεία, ίδρυσε μια ολόκληρη κατηγορία και ανάγκασε πολλούς κατασκευαστές να ακολουθήσουν με αντίστοιχα μοντέλα. Φυσικά η ιαπωνική μάρκα δεν σταμάτησε εκεί και έτσι, λίγο αργότερα, λανσάρισε ένα νέο project με compact διαστάσεις και επαναστατική σχεδίαση, το νέο Juke, αλλάζοντας τα δεδομένα και στο πιο μικρό κομμάτι της κατηγορίας.

Ποια είναι, όμως, η κατάσταση σήμερα; Θα τολμούσα να πω ότι όλες οι εταιρείες βρίσκονται σε κατάσταση αμόκ προκειμένου να αποσπάσουν σημαντικά μερίδια αγορά στην κατηγορία των SUV/Crossover. Από τη μίνι κατηγορία έως τα μεγάλα segments μπορείς να βρεις αυτή τη στιγμή λύσεις για όλα τα βαλάντια. Μάλιστα, ο ανταγωνισμός είναι τόσο μεγάλος που η απόκτηση ενός τέτοιου μοντέλου μπαίνει σε πρώτο πλάνο από τον καθένα.

Ξεκινώντας με τα μίνι crossover, τα Suzuki Ignis 4X4 και Fiat Panda 4X4 αποτελούν τις μοναδικές προτάσεις, ενώ στο αμέσως επόμενο σκαλί, στα compact μικρά, οι επιλογές αυξάνουν συνεχώς. Η Kia λανσάρει το Stonic, η SEAT παρουσίασε το Arona σε τιμή έκπληξη κάτω από 15.000 ευρώ, οι Γάλλοι έχουν τη δική τους ισχυρή παρουσία με το Renault Captur να ηγείται στις πωλήσεις, ενώ Ford & Opel διαθέτουν τα δικά τους αξιόλογα μοντέλα.

Advertisement
Advertisement

Στη μικρομεσαία κατηγορία και πάνω, εκεί που το Qashqai oρίζει τα πράγματα, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη. Μainstream & premium μοντέλα διασταυρώνουν τα ξίφη τους προσφέροντας το καθένα από αυτά μοναδικά χαρακτηριστικά. Αυτοκίνητα όπως το νέο Peugeot 3008 αλλά και το Skoda Karoq που οδηγήσαμε πρόσφατα κάνουν σίγουρα τη διαφορά και ανακατεύουν την τράπουλα των πωλήσεων.

Έρευνες δείχνουν πως μέσα στα επόμενα χρόνια, περίπου 4 στα 10 καινούργια αυτοκίνητα που θα πωλούνται θα ανήκουν στην κατηγορία των SUV/Crossover. Η δυναμική της κατηγορίας είναι τόσο μεγάλη που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα hatchback μικρά & μικρομεσαία, με τη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα τουλάχιστον, θα συμπιεστούν πολύ και θα θυσιαστούν στο βωμό των πωλήσεων.

Το δίλημμα είναι ήδη ορατό: «Στα ίδια λεφτά παίρνω υπερυψωμένο αμάξωμα, με μεγαλύτερους χώρους και ίδιο εξοπλισμό». Ποιος άραγε θα αντισταθεί; Μήπως φτάνει το τέλος των hatchback; Το σκηνικό έχει ήδη αλλάξει…