Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δέκα χρόνια καινοτομία στο Seat CPD (video)

Ελλάδα 10:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δέκα χρόνια καινοτομία στο Seat CPD (video)

ΝΕΑ

Δέκα χρόνια καινοτομία στο Seat CPD (video)

ΝΕΑ

Φέτος σηματοδοτείται η συμπλήρωση δέκα ετών λειτουργίας του Seat Prototype Development Centre (CPD) και το έργο του τιμήθηκε σε σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε με την συμμετοχή όλων των εργαζομένων σε αυτό. Τι είναι όμως το CPD;

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1)

To CPD, που βρίσκεται στη καρδιά του εργοστασίου στο Μαρτορέλ, είναι η σύνδεση του R&D και του σταδίου παραγωγής, όπου η μάρκα συνδυάζει την ανάπτυξη και την κατασκευή και η εικονική πραγματικότητα παίρνει σάρκα και οστά. Από τα εγκαίνια του το 2007, η ισπανική εταιρεία έχει επενδύσει 430 εκατομμύρια ευρώ στο κέντρο αυτό που διαθέτει 19.000 τετραγωνικά μέτρα σύγχρονων εγκαταστάσεων και απασχολεί περίπου 300 μηχανικούς και εξειδικευμένους τεχνικούς.

Ένας από τους κύριους στόχους του είναι να μειωθεί ο χρόνος εξέλιξης νέων μοντέλων και να προωθηθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών και διαχείρισης πόρων. Παράδειγμα αποτελεί η χρήση εικονικής πραγματικότητας στα αρχικά στάδια ανάπτυξης ενός μοντέλου που μείωσε κατά 30% τον χρόνο παραγωγής πρωτοτύπων.

Advertisement
Advertisement

«Το Prototype Development Centre είναι μία προηγμένη λειτουργία και ένα σαφές παράδειγμα της δέσμευσης της εταιρείας μας στη “Βιομηχανία 4.0”. Εργαζόμαστε με την εικονική πραγματικότητα για πάνω από μία δεκαετία και την εφαρμόζουμε σε πρωτότυπα και διαδικασίες παραγωγής. Tο CPD είναι προσανατολισμένο στις διαδικασίες παραγωγής και προωθεί την συμμετοχή ατόμων σε διαφορετικούς τομείς. Ταυτόχρονα, αποτελεί το βασικό παράγοντα υλοποίησης βελτιώσεων, οι οποίες μας επιτρέπουν να αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο νέα projects πριν την υλοποίηση τους και να μειώνουμε το κόστος και τις προθεσμίες που απαιτούνται για την κατασκευή πρωτοτύπων», είπε σχετικά ο αντιπρόεδρος παραγωγής της Seat, Dr. Andreas Tostmann.

Αυτά τα 10 χρόνια, το CPD δημιούργησε 150 μοντέλα για τη βελτίωσης της βιωσιμότητας της σχεδίασης, 2.000 δοκιμαστικά πρωτότυπα και 4.000 αυτοκίνητα για την βελτιστοποίηση προϊόντων και διαδικασιών ενώ εφάρμοσε 12.000 βελτιώσεις για υψηλότερη ποιότητα. Οι εργασίες στο CPD αρχίζουν στα πρώτα στάδια ενός νέου project. Τρία χρόνια πριν την έναρξη της παραγωγής, κατασκευάζει τα πρώτα πρωτότυπα δοκιμών και προ-παραγωγής με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών όπως η εικονική πραγματικότητα και με προσομοίωση διαδικασιών μαζικής παραγωγής.

Advertisement

Μέχρι στιγμής, τα πρωτότυπα και τα μοντέλα προ-παραγωγής που αναπτύχθηκαν σε αυτές τις εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν δύο γενιές Ibiza, Leon, Toledo, Mii, Alhambra και πιο πρόσφατα το Ateca και το Arona. Ομοίως, το Κέντρο συνέβαλε επίσης και στην ανάπτυξη μοντέλων Audi, όπως το Q3 και το A1. Τώρα το CPD εργάζεται για τη προετοιμασία έξι νέων έργων που θα φτάσουν στην αγορά στο μέλλον.

Δείτε περισσότερα για το Seat CPD στο video που ακολουθεί…

Advertisement