Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Μονακό: Παλικαρίσια νίκη για τον Ricciardo

Ελλάδα 11:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

GP Μονακό: Παλικαρίσια νίκη για τον Ricciardo

FORMULA 1

GP Μονακό: Παλικαρίσια νίκη για τον Ricciardo

FORMULA 1

Τι κι αν από τον 29ο γύρο ο Daniel Ricciardo είχε χάσει μέρος της ισχύος της υβριδικής μηχανής του; Οδηγώντας με μαεστρία, διαχειρίστηκε το πρόβλημα αυτό αλλά και την φθορά των ελαστικών του, πανηγυρίζοντας μία πανάξια νίκη στους δρόμους του Μονακό!

Advertisement
Advertisement

TOY ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1)

Ο οδηγός της Red Bull Racing επωφελήθηκε της ιδιαιτερότητας της θρυλικής αγωνιστικής διαδρομής, όπου η ισχύς του κινητήρα δεν είναι το παν και οι μπαριέρες που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής καθιστούν εξαιρετικά δύσκολα τα προσπεράσματα. Έτσι κράτησε πίσω του τη Ferrari του Sebastian Vettel, με τον Lewis Hamilton να συμπληρώνει το βάθρο και να διατηρεί τα ηνία στη βαθμολογία.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Κυανή Ακτή υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με συννεφιά. Μάλιστα είχε ρίξει μερικές ψιχάλες τρία τέταρτα πριν την εκκίνηση. Η θερμοκρασία αέρα ήταν στους 25 βαθμούς Κελσίου κι αυτή του οδοστρώματος στους 33.

Advertisement
Advertisement

Η εκκίνηση ήταν καθαρή, με τον Ricciardo να φτάνει πρώτος στο apex της πρώτης στροφής 226 μέτρα από το σημείο που εκκίνησε. Πίσω του, όπως εκκίνησαν, ήταν οι Vettel, Hamilton, Raikkonen, Bottas, Ocon. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άρχισε ο αγώνας και για τους πιο πίσω συνδυασμούς, με τον Sergey Sirotkin να είναι ο πρώτος που επισκέφτηκε τα pit. Όχι όμως προγραμματισμένα αλλά διότι του επιβλήθηκε ποινή stop/go 10 δευτερολέπτων γιατί στο σήμα του 3λεπτου πριν την εκκίνηση, δεν είχε όπως όριζαν οι κανονισμοί και τους τέσσερις τροχούς στη θέση τους.

Την ίδια ώρα ο Verstappen αποδείκνυε πως το προσπέρασμα δεν είναι αδύνατο στους στενούς δρόμους του πριγκιπάτου καθώς στον όγδοο γύρο, είχε ήδη ανέβει από την τελευταία, στην δέκατη τέταρτη θέση.

Σύμφωνα με την Pirelli, η ταχύτερη στρατηγική ήταν αυτή του ενός pit stop, με την πρόβλεψη για όσους εκκίνησαν με hypersoft γόμα, να αφορά αλλαγή στον 14ο γύρο. Ο Hamilton μπήκε νωρίτερα, στον 12 βάζοντας ultra soft ελαστικά, όπως έκαναν στον 16ο γύρο ο Vettel και στον 17ο ο πρωτοπόρος Ricciardo και ο Raikkonen. Τακτική που φωτογράφιζε στρατηγική δύο αλλαγών. Αντίθετα ο Bottas έβαλε super soft, ελπίζοντας να φτάσει με αυτή μέχρι τέλους.

Κι ενώ όλα κυλούσαν ήρεμα, στον 29ο γύρο ήρθαν μαζεμένα τα προβλήματα για τη Red Bull Racing. Αρχικά ο Verstappen άρχισε να παραπονιέται για προβλήματα στο κατέβασμα των σχέσεων στο κιβώτιο της RB14 και λίγο μετά, ο Ricciardo άρχισε να παραπονιέται για απώλεια ισχύος. Με πρόβλημα που δεν ήταν τερματικό αλλά αφορούσε την MGU-K που έπαψε να λειτουργεί. Έκοψε ρυθμό, ο Vettel βρέθηκε σύντομα ξανά στην ουρά του αλλά είναι άλλο πράγμα να πλησιάσεις στο Μονακό και άλλο να προσπεράσεις.

Γύρο με τον γύρο προσπαθούσε ο οδηγός της Red Bull να διαχειριστεί το πρόβλημα και το έκανε με μαεστρία. Παρότι υστερούσε κατά 20 km/h σε τελική ταχύτητα, κρατούσε χωρίς δυσκολία το προβάδισμα, προφυλάσσοντας παράλληλα τα ελαστικά του. Και πίσω από τον Vettel, άρχισε να δημιουργείται τρενάκι με επόμενα βαγόνια τους Hamilton, Raikkonen, Bottas.

Ο πρωταθλητής συνομίλησε πολλάκις με τον μηχανικό του, σχετικά με το αν έπρεπε να συμβιβαστούν με pit stop και αναπόφευκτη πτώση στην 5η θέση ή αν έπρεπε να συνεχίσουν χωρίς αλλαγή κι όπου βγει! Τελικά έκαναν το δεύτερο παρότι ο Βρετανός είχε πατημένο σετ της ultra soft γόμας, σε αντίθεση με τους γύρω του που είχαν πιο φρέσκα σετ.

Όμως κανείς τους δεν το τόλμησε, παρότι 5 γύρους πριν το τέλος είχαμε καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας. Ο Charles Leclerc πάτησε φρένο πριν το chicane στην έξοδο του τούνελ, όμως η Sauber δεν υπάκουσε και έπεσε πάνω στην Toro Rosso του Brendon Hartley!

Όταν άρχισε πάλι η δράση, φάνηκε να τα έχουν παρατήσει οι Vettel και Hamilton, έχοντας το νου τους και στη μάχη του τίτλου! Έτσι ο Ricciardo είδε πρώτος την καρό σημαία, πανηγυρίζοντας την έβδομη νίκη της καριέρας του που περιέργως είναι και η πρώτη που έρχεται μετά από pole position! Στις υπόλοιπες έξι είχε εκκινήσει εκτός Top3!

«Δυο χρόνια περίμενα αυτή τη στιγμή και νιώθω πως ήρθε η δικαίωση για τη νίκη που έχασα το 2016. Ένιωσα να χάνω ισχύ και νόμιζα πως τελείωσαν όλα. Όμως έφτασαν στον τερματισμό έχοντας μόνο 6 διαθέσιμες σχέσεις στο κιβώτιο. Κέρδισα το Μονακό! Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα», είπε ο μεγάλος νικητής.

Χαρακτηριστικό της υπέρ-προσπάθειας του Ricciardo είναι το γεγονός πως η απώλεια της MGU-K στερούσε περισσότερα από 200 άλογα, ενώ ο Αυστραλός χρησιμοποιούσε μόνο 6 σχέσεις.

«Ήταν ένας περίεργος αγώνας αλλά ο Ricciardo είχε συνέχεια απαντήσεις», σχολίασε ο Vettel.

«Συγχαρητήρια στο Daniel και στη Red Bull Racing. Περιμέναμε πως θα είχαν το πάνω χέρι εδώ κι έτσι έγινε. Θα προτιμούσα να είμαι δεύτερος αλλά δεν γινόταν», είπε από την πλευρά του ο Hamilton.

Raikkonen και Bottas συμπλήρωσαν το Top5 με best of the rest τον Esteban Ocon με τη Force India. O Pierre Gasly με την Toro Rosso ήταν έκτος επιστρέφοντας στους βαθμούς μετά το Μπαχρέιν. Ο Nico Hulkenberg κράτησε τη Renault μπροστά από τη Red Bull του Max Verstappen που από τελευταίος ανέβηκε ένατος ενώ τη βαθμολογούμενη δεκάδα συμπλήρωσε ο Carlos Sainz με την άλλη Renault.

Αναλυτικά η κατάταξη:

Monaco-2018-race-Times640