Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Μπακού: Ταχύτερος ο Bottas στο FP1

Ελλάδα 3:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Μπακού: Ταχύτερος ο Bottas στο FP1

FORMULA 1

GP Μπακού: Ταχύτερος ο Bottas στο FP1

FORMULA 1

Ο Valtteri Bottas χάρισε στη Mercedes AMG την πρωτιά στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών του Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν, τέταρτου γύρου του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος. Μία ανάσα πίσω του ο Daniel Ricciardo, στον τοίχο η άλλη Red Bull του Max Verstappen.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1)

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι δρόμοι του Μπακού υποδέχθηκαν ομάδες και οδηγούς με ηλιοφάνεια, θερμοκρασία αέρα στους 23 βαθμούς Κελσίου ενώ αυτή του οδοστρώματος ήταν στους 42. Μιας και η αγωνιστική διαδρομή αφορά στους δρόμους της πόλης και όχι πίστα που αξιοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, χρειάστηκε να περάσει λίγος χρόνος ώσπου να καθαριστεί η αγωνιστική γραμμή, να στρωθεί λίγο λάστιχο και οι οδηγοί να εξοικειωθούν με τη χάραξή της.

Advertisement

Παράλληλα, η πολύ μεγάλη ευθεία (που είναι και η μεγαλύτερη του πρωταθλήματος), προσφέρονταν και για αεροδυναμικές αξιολογήσεις που συνήθως βλέπουμε στις χειμερινές δοκιμές εξέλιξης, με πιεζοηλεκτρικούς αισθητήρες τοποθετημένους στα μονοθέσια! Όσο για τα ελαστικά, η Pirelli επέλεξε για το Αζερμπαϊτζάν τη soft, τη super soft και την ultra soft γόμα.

Advertisement

Χρειάστηκε να περάσουν 12 λεπτά για να δούμε τους πρώτους χρόνους, με τις Mercedes να ξεκινούν στην κορυφή χρησιμοποιώντας τα super soft ελαστικά. Ένα δεκάλεπτο μετά ήρθε η σειρά του Max Verstappen να τοποθετήσει εαυτόν στην κορυφή, χρησιμοποιώντας τη soft γόμα, έχασε όμως τον έλεγχο της RB14 στη στροφή 5. Κατέληξε στον προστατευτικό τοίχο από ελαστικά, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία του στο FP1.

Η έξοδος του Ολλανδού προκάλεσε 10λεπτη περίοδο εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας αλλά μετά από αυτό, οι χρόνοι άρχισαν να πέφτουν. Πρώτα ο Hamilton με ultra ελαστικά, μετά ο Ricciardo με super soft, προτού ο Bottas κατέβει με τα ultra στο 1.44.242. Ο Αυστραλός προσπάθησε να απαντήσει αλλά υστέρησε κατά μόλις 35 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία του Sergio Perez στην τρίτη θέση, με τον Hamilton και την άλλη Force India, με τον Esteban Ocon να ακολουθούν. Ο χρόνος που είχε κάνει ο Verstappen ήταν αρκετός για να τον κρατήσει έκτο ενώ οι Ferrari δεν έγραψαν αντιπροσωπευτικούς χρόνους.

Αναλυτικά η κατάταξη:

Baku-2018-FP1-times640