Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Τραυματισμός Bianchi: Η ανακοίνωση της οικογένειας

Ελλάδα 7:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τραυματισμός Bianchi: Η ανακοίνωση της οικογένειας

FORMULA 1

Τραυματισμός Bianchi: Η ανακοίνωση της οικογένειας

FORMULA 1

Ο 25χρονος πιλότος της Marussia νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση. Τι είναι η Διάχυτη Αξονική Βλάβη την οποία υπέστη μετά την τρομακτική πρόσκρουση στο γερανό.

Advertisement
Advertisement

Ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του Jules Bianchi εξέδωσε η οικογένεια του 25χρονου Γάλλου. Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Marussia F1 Team:

«Είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή για την οικογένειά μας, όμως τα μηνύματα συμπαράστασης και αγάπης για τον Jules από κάθε γωνία του πλανήτη ήταν μία μεγάλη πηγή παρηγοριάς για εμάς. Θέλουμε να εκφράσουμε την ειλικρινή μας εκτίμηση.
Ο Jules παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ιατρικού κέντρου Mie στο Γιοκαΐτσι. General Medical Center in Yokkaichi. Έχει υποστεί Διάχυτη Αξονική Βλάβη (DAI) και βρίσκεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση. Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου του παρέχει την καλύτερη φροντίδα και είμαστε ευγνώμονες για ό,τι έχουν κάνει για τον Jules από τη στιγμή του ατυχήματος.
Είμαστε επίσης ευγνώμονες για την παρουσία του Καθηγητή Gerard Saillant, Προέδρου της Ιατρικής Επιτροπής της FIA, και του Καθηγητή Alessandro Frati, νευροχειρουργού του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης, ο οποίος ταξίδεψε στην Ιαπωνία μετά από αίτημα της Scuderia Ferrari. Έφθασαν σήμερα στο νοσοκομείο και συναντήθηκαν με το ιατρικό προσωπικό που είναι υπεύθυνο για τη φροντίδα, ώστε να ενημερωθούν πλήρως για την κλινική του κατάσταση και να συμβουλεύσουν την οικογένεια. Οι Καθηγητές Saillant και Frati αναγνωρίζουν την εξαιρετική φροντίδα που παρείχε το γενικό ιατρικό κέντρο Mie και θέλουν να ευχαριστήσουν τους Ιάπωνες συναδέλφους τους.
Το νοσοκομείο θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να φροντίζει τον Jules και περαιτέρω ενημέρωση θα υπάρξει όταν θεωρηθεί κατάλληλη στιγμή»

Ακούστε τι είπε στους Men and Speed στα Παραπολιτικά 90,1 στον Τάκη Τρακουσέλλη και Τάκη Πουρναράκη ο γνωστός κορυφαίος νευροχειρουργός Κώστας βλάχος για την διαχυτη αξονική βλάβη

Advertisement
Advertisement

Σχετικά με τη Διάχυτη Αξονική Βλάβη (DAI), που έχει υποστεί ο Bianchi, διαβάζουμε από την ιστοσελίδα του Dr. Παναγιώτη Νομικού, Διευθυντή Νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσηλευτικού ιδρύματος Υγεία:

Διάχυτη αξονική βλάβη (DAI – diffuse axonal injury)
Πολυάριθμες μικρές θλάσεις από σπασμένα τριχοειδή αγγεία που συμβαίνουν στη φαιά ουσία κάτω από τον εγκεφαλικό φλοιό (πολλαπλές πετεχειώδεις αιμορραγίες) αναφέρονται ως διάχυτη αξονική βλάβη. Θέσεις εντόπισης είναι η ένωση μεταξύ λευκής και φαιάς ουσίας και το ανώτερο στέλεχος, τα βασικά γάγγλια, ο θάλαμος και περιοχές κοντά στην τρίτη κοιλία. Οι αιμορραγίες μπορεί να συμβούν ως συνέπεια του εγκολεασμού, ο οποίος οδηγεί τα αγγεία σε ρήξη και επακόλουθη αιμορραγία. Οι πολλαπλές πετεχειώδεις αιμορραγίες δεν είναι πάντοτε ορατές στην αξονική και στην μαγνητική τομογραφία. Αυτός ο τύπος της κάκωσης έχει φτωχή πρόγνωση αν ο ασθενής είναι σε κωματώδη κατάσταση.

Advertisement

Αντιμετώπιση
Μικρές θλάσεις απαιτούν παρακολούθηση για 24-48 ώρες και συνήθως απορροφούνται πλήρως σε διάστημα 2-4 εβδομάδων. Πολλές φορές κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση προληπτικής αντιεπιληπτικής αγωγής για μερικούς μήνες. Συνιστάται επανέλεγχος μέσω μαγνητικής τομογραφίας και ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος μετά από την πάροδο 3-6 μηνών.
Εκτεταμένες θλάσεις ενδεχομένως οδηγούν σε σημαντικό οίδημα εγκεφάλου. Καθώς το εγκεφαλικό οίδημα αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς, η αντιμετώπιση της εγκεφαλικής θλάσης αποσκοπεί στην πρόληψη της ανάπτυξής του. Ασθενείς με εγκεφαλική θλάση μπορεί να χρειαστούν στενή παρακολούθηση σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή ακόμα και διασωλήνωση, μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και καταστολή, καθώς με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ενδοκράνιος πίεση. Μέτρα για την αποφυγή ανάπτυξης του οιδήματος περιλαμβάνουν την αύξηση κλίσης του κορμού στις 30 μοίρες, αποτροπή υπότασης (χαμηλής αρτηριακής πίεσης), υπονατριαιμίας (ελλιπές νάτριο) και υπερκαπνίας (περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα). Λόγω του κινδύνου αυξημένης ενδοκράνιας πίεσης, η νευροχειρουργική παρέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη. Η πιο απλή και συχνή επέμβαση είναι η τοποθέτηση καθετήρα μέτρησης ενδοκράνιας πίεσης μέσω μικρής κρανιοανάτρησης. Σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης της πίεσης ενδεχομένως τίθεται ο ασθενής σε βαρβιτουρικό κώμα, δηλαδή βαθειά καταστολή με βαρβιτουρικά υπό τον έλεγχο μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Αν και με αυτόν τον τρόπο δεν επιτυγχάνεται έλεγχος της πίεσης τότε προς αποφυγή του εγκολεασμού και του εγκεφαλικού θανάτου καταφεύγει ο νευροχειρουργός σε τεχνικές αποσυμπίεσης μέσω της χειρουργικής αφαίρεσης εκτεταμένων τμημάτων του κρανίου (κρανιεκτομές).

Δείτε ΕΔΩ το video που τράβηξε θεατής του ιαπωνικού GP και καταγράφει τη στιγμή του ατυχήματος.

Advertisement