Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έναρξη παραγωγής για το ηλεκτρικό i3 της BMW

Ελλάδα 17:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έναρξη παραγωγής για το ηλεκτρικό i3 της BMW

ΝΕΑ

Έναρξη παραγωγής για το ηλεκτρικό i3 της BMW

ΝΕΑ

Η εποχή της ηλεκτροκίνησης άρχισε στις 18 Σεπτεμβρίου για τη BMW, καθώς τα πρώτα i3 βγήκαν από το εργοστάσιο της Λειψίας. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης θα εισαχθεί και στη χώρα μας το Νοέμβριο. Θα διατίθεται από τη BMW Σπανός σε τιμές που θα αρχίζουν από τα 36.150 ευρώ. Το πρώτο i3 που κατασκευάστηκε θα χρησιμοποιηθεί στο διεθνή Μαραθώνιο του Βερολίνου, στις 29 Σεπτεμβρίου.

Advertisement
Advertisement

Το i3 είναι ένα αυτοκίνητο με μηδενικές εκπομπές ρύπων, ενώ για την παραγωγή του στη Λειψία χρησιμοποιείται η ενέργεια που παράγουν τέσσερις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες. Φέρει ηλεκτροκινητήρα ισχύος 170 PS και ροπής 25,5 kgm, ενώ η αυτονομία του με μία φόρτιση ανέρχεται σε 160 km. Η κίνηση περνά στους πίσω τροχούς.

Το χαμηλό βάρος χάρη στην εκτεταμένη χρήση πλαστικού ενισχυμένου με ανθρακόνημα (CFRP) συμβάλει σε επιδόσεις που συναντάμε συνήθως σε hatch με sport χαρακτήρα (0-100 σε περίπου 8 sec). Προαιρετικά, το i3 θα μπορεί να παραγγελθεί και με ένα μικρό 2κύλινδρο βενζινοκινητήρα, ο οποίος θα λειτουργεί ως γεννήτρια για αύξηση της αυτονομίας στα 300 km.

Όπως μας είχαν αποκαλύψει τα στελέχη της BMW κατά την επίσκεψή μας στο εργοστάσιο της Λειψίας, οι μπαταρίες μπορούν να φορτιστούν πλήρως 1.000 φορές. Άρα ο κύκλος ζωής τους ανέρχεται σε περίπου 150.000 km. Μετά από αυτό το όριο, οι μπαταρίες θα χρησιμοποιούνται από τη BMW ως σταθμός αποθήκευσης ενέργειας. Για την πλήρη φόρτισή τους απαιτείται διάστημα 8 ωρών σε μία συμβατική οικιακή παροχή ρεύματος (2,5 kW) και 3 ωρών με το φορτιστή (wallbox) που παρέχει ο κατασκευαστής (7,4 kW).