Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε την BMW 116Diesel

Ελλάδα 7:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμάζουμε την BMW 116Diesel

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε την BMW 116Diesel

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας προσφέρει πολύ καλές επιδόσεις, απίστευτα χαμηλή κατανάλωση, απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και κορυφαία ποιότητα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς σήμερα; Δοκιμή: Γιάννης Ζαφειρόπουλος

Advertisement
Advertisement

Αυτή είναι η κορυφαία έκδοση της νέας Σειράς 1. Τέλος! Απ’ όποια πλευρά κι αν το δεις, η 116d EfficientDynamics Edition υπερέχει και αποτελεί την πιο λογική επιλογή για όσους θέλουν ένα σύγχρονο μοντέλο της BMW με κινητήρα χαμηλής κατανάλωσης.
Οταν είχαμε οδηγήσει για πρώτη φορά την καινούρια Σειρά 1 είχαμε γράψει πως αυτό το αυτοκίνητο είναι η Σειρά 3 (και βάλε) των Ελλήνων! Πλέον η 1 έχει φτάσει τόσο κοντά στην 3 σε ποιότητα, οδική συμπεριφορά και χώρους, που αποτελεί ιδανική επιλογή για έναν οικογενειάρχη, που θέλει να έχει τον αέρα και την ασφάλεια ενός premium αυτοκινήτου, αλλά δεν φτάνει οικονομικά μέχρι τη Σειρά 3. Και η άποψή μας είναι πως με αυτό το αυτοκίνητο, που είναι πλέον από τα καλύτερα στην κατηγορία του, δεν έχεις να ζηλέψεις και πολλά από την 3άρα (εξακολουθεί να είναι καλύτερη, όμως η ψαλίδα έχει κλείσει σημαντικά).

[nggallery id=189]

 

Advertisement
Advertisement

Η αλήθεια είναι πως οι βενζινοκινητήρες της Σειράς 1 είναι πάρα πολύ καλοί και ταιριάζουν με τις ανάγκες του σύγχρονου βασανισμένου Ελληνα. Επρεπε λοιπόν οι Γερμανοί να ανεβάσουν πολύ πιο ψηλά τον πήχη ώστε να δημιουργήσουν και μια πετρελαιοκίνητη πρόταση που θα είναι εξίσου δελεαστική. Οι άνθρωποι της BMW, λοιπόν, όχι μόνο τα κατάφεραν, αλλά κατασκεύασαν έναν κινητήρα με χαρακτηριστικά που αγγίζουν τα όρια του θαύματος!

Η βασική πηγή για την 116d EfficientDynamics Edition είναι ο κινητήρας πετρελαίου των 1,6 lt. Το σύνολο αυτό αποδίδει 116 PS και έχει μέγιστη ροπή 26,5 kgm. Μπορεί οι επιδόσεις από στάση να είναι πολύ εντυπωσιακές (0-100 km/h σε 10,5 sec), όμως οι επιταχύνσεις εν κινήσει χαρίζουν σπιρτάδα, κυρίως αν επιλέγεις να κρατάς το στροφόμετρο στη ζώνη των μεσαίων στροφών.
Η αλήθεια είναι πως στις χαμηλές στροφές (έως τις 1.200 περίπου) το μοτέρ παρουσιάζει μικρή υστέρηση (παρά το γεγονός ότι διαθέτει τεχνολογία διπλού turbo Twinpower). Με την 116d της δοκιμής μας δεν αλλάζαμε σχέσεις στις 2.500 rpm, όπως κάνουμε με άλλα αυτοκίνητα με κινητήρα diesel, και το μειονέκτημα αυτό αμβλύνεται από τη μακριά κλιμάκωση του 6τάχυτου κιβωτίου. Πραγματοποιώντας όμως τις αλλαγές λίγο πιο ψηλά (και πάλι σε χαμηλότερες στροφές απ’ ό,τι θα κάναμε με ένα βενζινοκίνητο), καταφέρναμε να κινούμαστε με σβελτάδα δίλιτρης έκδοσης!
Το καλό είναι ότι χάρη στα προγράμματα λειτουργίας Eco Pro, Comfort, Sport και Sport+ μπορείς να μεταβάλεις τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του κινητήρα, της ανάρτησης και την ακρίβεια του τιμονιού, ώστε το αυτοκίνητο να έρθει πιο κοντά στις… ορέξεις σου. Το μέγιστο οικονομικό όφελος έρχεται με το πρόγραμμα Eco Pro, το οποίο σε συνδυασμό με το Auto Start/Stop και τα άλλα μέτρα του πακέτου EfficientDynamics έχει μικτή κατανάλωση μόλις 3,8 lt/100 km και εκπομπές ρύπων 99 g/km (δεν πληρώνεις τέλη κυκλοφορίας)!
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε αυτά που ήδη γνωρίζαμε από τη νέα Σειρά 1 (άψογη ποιότητα κατασκευής, εξαιρετική οδική συμπεριφορά, επαρκείς χώροι, στοιχεία πολυτέλειας κ.ά.), τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η 116d EfficientDynamics Edition είναι ένα από τα κορυφαία αυτοκίνητα της μικρομεσαίας κατηγορίας.
Το κόστος της συγκεκριμένης έκδοσης δεν είναι μικρό (26.500 ευρώ), όμως κατά την άποψή μας το συγκεκριμένο αυτοκίνητο αξίζει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που θα εκταμιευτεί από την τσέπη αυτού που θα το αγοράσει!

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.598 cc
Ισχύς: 116 PS/4.000 rpm
Ροπή:    26,5 kgm/1.750 rpm
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχ.
Τελική ταχύτητα: 195 km/h
Επιτάχυνση 0-100km: 10,5 sec
Μικτή κατανάλωση (/100km): 3,8 lt
Εκπομπές CO2: 99 g/km
Βάρος: 1.310 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.324/1.765/1.421 mm
Χώρος αποσκευών:  360 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 0 ευρώ
Τιμή: 26.500 ευρώ