Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Mε το smart ebike στο Βερολίνο

Ελλάδα 15:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Mε το smart ebike στο Βερολίνο

ΔΟΚΙΜΕΣ

Mε το smart ebike στο Βερολίνο

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οι ποδηλάτες του Βερολίνου έχουν στη διάθεσή τους ένα εξαιρετικό δίκτυο, με συνολικό μήκος 620 km. Άρα η γερμανική πρωτεύουσα ήταν η ιδανική πόλη για την παρουσίαση του ηλεκτρικού ποδηλάτου της smart, με το οποίο περάσαμε μαζί λίγα – αλλά ποιοτικά και διασκεδαστικά – λεπτά. Το ebike είναι διαθέσιμο ήδη στη Γερμανία προς 2.850 ευρώ, ενώ στη χώρα μας θα φθάσει τον Οκτώβριο.

Advertisement
Advertisement

Στον πίσω τροχό είναι τοποθετημένος ένας μικρός ηλεκτροκινητήρας, ισχύος μόλις 250 watt. Τίθεται άμεσα σε λειτουργία κάθε φορά που ο αναβάτης κάνει πετάλι και η συμμετοχή του γίνεται αισθητή, ιδίως σε ανηφορικά κομμάτια. Η κίνηση μεταδίδεται στον πίσω τροχό μέσω ιμάντα, που έχει αντικαταστήσει την κλασική αλυσίδα. Υπάρχουν τρεις σχέσεις μετάδοσης, ενώ μέσω του ψηφιακού οργάνου ο αναβάτης επιλέγει το βαθμό εμπλοκής του ηλεκτροκινητήρα, με τέσσερα διαφορετικά επίπεδα.

Ανάλογα με τη συμμετοχή του ηλεκτροκινητήρα αλλά και το στυλ ποδηλασίας, η αυτονομία της μπαταρίας φθάνει τα 100 km, απόσταση που υπερκαλύπτει τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης μέσα σε μία μεγαλούπολη. Μάλιστα η μπαταρία επαναφορτίζεται κάθε φορά που ο αναβάτης πατά το μπροστινό φρένο του ebike. Στην οθόνη απεικονίζονται επίσης η ταχύτητα κίνησης του ποδηλάτου, το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας αλλά και η διανυθείσα απόσταση.[nggallery id=186]

Ο ηλεκτροκινητήρας εμπλέκεται μέχρι η ταχύτητα του ποδηλάτου να φθάσει τα 25 km/h. Σε εκείνο το σημείο σταματά να λειτουργεί. Έτσι το ebike δεν λογίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μοτοποδήλατο και δεν άρα δεν απαιτείται για τη χρήση του άδεια και πινακίδα κυκλοφορίας, ούτε δίπλωμα από τον κάτοχό του. Η μπαταρία είναι ενσωματωμένη στο πλαίσιο του ποδηλάτου, δημιουργώντας ένα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα, ενώ αφαιρείται εύκολα για να φορτιστεί.

Advertisement
Advertisement

Το ebike εξοπλίζεται με υδραυλικό δίσκο εμπρός, ενώ στο στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνονται επίσης τροχοί 26 ιντσών και φώτα ημέρας LED. Η θύρα USB επιτρέπει τη σύνδεση με διάφορες πηγές ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Τα ελαστικά είναι της Continental και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε κλαταρίσματα.

Στα τέλη του 2012 θα λανσαριστεί και έκδοση Brabus, με διπλάσια ισχύ και μειωμένο βάρος κατά 10%. Ο ηλεκτροκινητήρας θα λειτουργεί έως τα 45 km/h, κάτι που σημαίνει ότι το smart brabus ebike θα χρειάζεται άδειας κυκλοφορίας και δίπλωμα. Εντός του 2014 η γκάμα των ηλεκτρικών οχημάτων της smart θα διευρυνθεί με το λανσάρισμα του scooter.