Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το Kia Sportage 1.7CRDi

Ελλάδα 10:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμάζουμε το Kia Sportage 1.7CRDi

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το Kia Sportage 1.7CRDi

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το νέο Kia Sportage δεν υστερεί σε κανέναν τομέα πλην ίσως αυτού των έντονων συναισθημάτων.

Advertisement
Advertisement


Tου Τάκη Πουρναράκη

Η Κia είναι ίσως ο πιο αξιόπιστος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον πλανήτη. Επίσης αρκετά από τα μοντέλα της έχουν κορυφαία σχέση αξίας/τιμής. Μ’ αυτά κατά νου ξεκίνησα τη δοκιμή του Sportage με τον diesel κινητήρα 1.7lt/115PS που συνδυάζονταν για την περίσταση με 6αρι χειροκίνητο κιβώτιο. Είχα καιρό να μπω σε ΚΙΑ όμως η χαρακτηριστική μυρωδιά πλαστικού στο εσωτερικό μου επανέφερε πολλές μνήμες. Το Sportage είναι χτισμένο στην ολοκαίνουργια πλατφόρμα της KIA που είναι σημαντικά πιο άκαμπτη. Το εσωτερικό του οπτικά δεν προκαλεί κανένα συναίσθημα, είναι αδιάφορο. Τα υλικά είναι ποιοτικά και η συναρμογή τους καλή.

Advertisement
Advertisement

Η ροπή του diesel κινητήρα (28.6kgm από το ρελαντί) επιτρέπει άνετες μετακινήσεις εντός πόλης αλλά και στον αυτοκινητόδρομο. Ταξιδέψαμε με το Sportage από την Αθήνα στην Τρίπολη. Αθόρυβο, οικονομικό (10 ευρώ/100km) με μεγάλη αυτονομία (ρεζερβουάρ 62lt), άνετο και με ασφαλή ισορροπημένη οδική συμπεριφορά (μεταξόνιο 2.67m) παρότι προσθιοκίνητο το μεσαίο SUV της KIA δεν προβληματίζει σε οικογενειακούς ρυθμούς στο δρόμο. Δυνατό του σημείο, η άνεση της ανάρτησης που φιλτράρει αποτελεσματικά, λακκούβες και ανομοιομορφίες ακόμη και σε ήπιο χωματόδρομο. Η απόσταση από το έδαφος επιτρέπει να περάσετε από νεροφαγώματα και κακοτράχηλα εδάφη.

Με το αυτοκίνητο φορτωμένο με 4 επιβάτες συν αποσκευές, το προσπέρασμα σε ανηφορικό επαρχιακό δρόμο πρέπει να το ζυγίσεις λίγο αλλά θα το πραγματοποιήσεις χωρίς ιδιαίτερο άγχος. Αν πιάσεις ένα – ένα τα σημεία του Kia Sportage δε θα βρεις να υστερεί πουθενά. Αντίθετα ο συνδυασμός, τιμής, χώρων, αξιοπιστίας, κατανάλωσης, εξοπλισμού υπερτερεί έναντι του άμεσου ανταγωνισμού.

Advertisement

Sportage tips: Μετάδοση σε 2 ή 4 τροχούς!
Υπάρχουν προσθιοκίνητες και 4κίνητες εκδόσεις του Sportage. Υπάρχει έκδοση βενζίνης 1.6lt απόδοσης 132PS (ατμοσφαιρική) και 177PS (turbo). Τόσο αυτές όσο και οι εκδόσεις diesel 1.7lt 115 ή 141PSσυνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων. Επίσης υπάρχουν δίλιτρες εκδόσεις πετρελαίου με την πιο ισχυρή να αποδίδει 185PS. Εδώ το κιβώτιο είναι αυτόματο 6 σχέσεων.

Advertisement

Οικογένεια
Το Sportage θα καλύψει με άνεση τις αυξημένες οικογενειακές ανάγκες σας.
Με άριστη εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων και χαμηλά τοποθετημένη την έδρα των καθισμάτων μένει άπλετος χώρος για τα κεφάλια των επιβαινόντων. Ο χώρος αποσκευών με το μεγάλο άνοιγμα και την άνετη πρόσβαση, σε συνδυασμό με τα ανακλινόμενα πίσω καθίσματα επιτρέπει τη άνετη μεταφορά ογκωδών αντικειμένων (π.χ. ποδήλατα) φτάνοντας τα 1500lt.

LX Upgrade
Η έκδοση δοκιμής μας ήταν πλούσια εξοπλισμένη. Έφερε στοιχεία όπως Bluetooth, Cruise Control, σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα, ρύθμιση τιμονιού, αυτόματο κλιματισμό, αισθητήρες βροχής και φώτων, προβολής ομίχλης, ηλεκτρικούς καθρέπτες και οθόνη multimedia 7 ιντσών στην οποία απεικονίζονταν και η κάμερα οπισθοπορείας.

Advertisement

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Kia Sportage 1.7CRDi
Κινητήρας: 1685 cc
Ισχύς: 115 PS /4000rpm
Ροπή: 28.6 kgm /1250 – 2750 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 176 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 11.5 sec
Μικτή κατανάλωση (/100 km): 6,9 lt (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 119 gr/km
Βάρος: 1425kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.480 x 1.855 x 1.635 mm
Χώρος αποσκευών: 491- 1.480lt σε διθέσια διαμόρφωση, με ρεζέρβα
Τέλη κυκλοφορίας: 116 ευρώ
Τιμή: 22.290 ευρώ