Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Test: Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech 110 PS

Ελλάδα 8:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Test: Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech 110 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Test: Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech 110 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Με το νέο Citroen C3 Aircross οι Γάλλοι μπήκαν δυναμικά εκ νέου στην κατηγορία των μικρών SUV μοντέλων. Εμείς, μετά τη δοκιμή της diesel έκδοσης του μοντέλου, δοκιμάζουμε και τη βενζινοκίνητη επιλογή του με τον 1.200άρη turbo κινητήρα των 110 ίππων. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Το νέο C3 Aircross εντάχθηκε πριν λίγο διάστημα στη γκάμα των μοντέλων της Citroen με στόχο να τονίσει την παρουσία της εταιρείας σε μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες κατηγορίες αυτοκινήτων παγκοσμίως (μικρά SUV), αποτελώντας μια δεύτερη, πιο «οικογενειακών» χαρακτηριστικών πρόταση δίπλα από αυτή του μοδάτου Citroen C4 Cactus. Εξ ου άλλωστε και οι άνθρωποι της γαλλικής φίρμας έχουν τονίσει τα στοιχεία πρακτικότητας και ευρυχωρίας του C3 Aircross, προσφέροντας του έναν από τους μεγαλύτερους χώρους αποσκευών της κατηγορίας, προαιρετικά πίσω συρόμενο κάθισμα και πολλά άλλα.

Διαβάστε τη δοκιμή του Citroen C3 Aircross diesel

Τιμολογιακά, το κόστος για το νέο γαλλικό μοντέλο ξεκινά από τα 14.950 ευρώ στην έκδοση με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης 1.2 Puretech των 82 ίππων. Για την πιο ισχυρή, turbo έκδοση με τους 110 ίππους του μοτέρ αυτού που «φορά» το μοντέλο της δοκιμής μας, οι τιμές ξεκινούν από τα 17.460 ευρώ. Ο εξοπλισμός είναι πολύ καλός και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ESP, 6 αερόσακους, τα Συστήματα Coffee Brake Alert/Ακούσιας αλλαγής λωρίδας/Αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός-πίσω, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους καθρέπτες, ηχοσύστημα με οθόνη αφής 7 ιντσών κ.λπ.

Advertisement
Advertisement

Μοντέρνα εμφάνιση-πρακτικό εσωτερικό

Η εμφάνιση της βενζινοκίνητης έκδοσης του νέου Citroen C3 Aircross δεν αλλάζει σε σχέση με αυτή της diesel έκδοσης που έχουμε δοκιμάσει, με το νέο γαλλικό μοντέλο να χαρακτηρίζεται από το υπερυψωμένο (απόσταση από το έδαφος: 178 χλστ.) ενός όγκου αμάξωμά του, το οποίο προικίζεται από την πρόσφατη σχεδιαστική φιλοσοφία της μάρκας, σε ένα αρκετά μοντέρνο αποτέλεσμα. Επιπλέον στοιχεία όπως οι «ποδιές» στους προφυλακτήρες και τα μαύρα περιμετρικά πλαστικά προστατευτικά, τονίζουν τον ελεύθερο χρόνου χαρακτήρα του μοντέλου. Παράλληλα και μέσα στο πνεύμα της εξατομίκευσης, η Citroen δίνει τη δυνατότητα συνολικά 85 διαφορετικών χρωματικών εξωτερικών συνδυασμών για το αμάξωμα, την οροφή, το κάλυμμα των καθρεπτών, τις ράγες οροφής, το πλαίσιο των προβολέων κ.λπ.

C3 Aircross 1.2 640 (1)

Advertisement

Στο εσωτερικό του C3 Aircross η σχεδίαση ακολουθεί και εδώ την πρόσφατη αισθητική φιλοσοφία της μάρκας, υιοθετώντας αρκετά τετραγωνισμένα μοτίβα, κάθετο ταμπλό πάνω στο οποίο προσαρμόζεται η έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών για το ηχοσύστημα και το air condition, καθώς επίσης και αεροπορικού τύπου χειρόφρενο, μαζί με μεγάλα και άνετα καθίσματα. Ποιοτικά, τα υλικά που «ντύνουν» το εσωτερικό των θυρών και όλο το ταμπλό είναι σκληρά στην αφή, με φινίρισμα και συναρμογή που βρίσκονται μέσα στα δεδομένα της κατηγορίας. Στον τομέα της πρακτικότητας, το C3 Aircross θα φιλοξενήσει με άνεση 4 ενήλικες επιβάτες, εξασφαλίζοντάς τους και ένα μεγάλο (410 λτ. χωρητικότητας), τετραγωνισμένο και με χαμηλό κατώφλι φόρτωσης πορτ-μπαγκάζ.

C3 Aircross 1.2 new pics 640 (1)

Advertisement

Turbo μοτέρ με πολύ καλή απόδοση

Το Citroen C3 Aircross της δοκιμής μας φορούσε τον γνωστό μας, βραβευμένο turbo 1.200άρη PureTech βενζινοκινητήρα των 110 ίππων της γαλλικής μάρκας, ο οποίος προσφέρει 20.9 kgm ροπής διαθέσιμα μόλις από τις 1.500 στροφές. Το μοτέρ αυτό με τη χαρακτηριστική χροιά ξεχωρίζει για την αρκετά καλή του απόδοση και την προθυμία του να ανεβάσει στροφές, ιδίως μετά το peak της διαθέσιμης ροπής του. Η Citroen υπόσχεται ένα σβέλτο για την κατηγορία 0-100 χλμ./ώρα (10,2 δευτερόλεπτα). Το κιβώτιο με το οποίο συνδυάζεται είναι για μια ακόμη φορά 5άρι μηχανικό και όχι 6τάχυτο, διαθέτοντας μέτρια αίσθηση κατά το κούμπωμα των σχέσεων και μακριά κλιμάκωση που βοηθά στον περιορισμό της κατανάλωσης στο ταξίδι. Σε ό,τι αφορά στην τιμή που είδαμε κατά τη δοκιμή μας, αυτή κυμάνθηκε κοντά στα 7,8 λτ./100 χλμ. σε πόλη και εθνική.

C3 Aircross 1.2 640 (3)

Advertisement

Με έμφαση στην άνεση

Οδηγώντας το νέο Citroen C3 Aircross δεν μπορείς παρά να εκτιμήσεις για μια ακόμη φορά την υψηλού επιπέδου άνεση που προσφέρει το γαλλικό μοντέλο στο δρόμο, με την μαλακά ρυθμισμένη ανάρτηση να εκμηδενίζει ουσιαστικά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος κατά το πέρασμα από αυτές. Σε πολύ καλά επίπεδα έδειξε στο μοντέλο της δοκιμής να βρίσκεται και η ποιότητα κύλισης. Στο πεδίο της οδικής συμπεριφορά, το C3 Aircross μπορεί να μην εμπνέει τους λάτρεις της γρήγορης οδηγήσης –δεν είναι άλλωστε αυτός ο προορισμός του, όμως σε κάθε περίπτωση το γαλλικό μοντέλο παραμένει σταθερό και σίγουρο στην ευθεία, με αρκετή πρόσφυση στις στροφές. To τιμόνι είναι ελαφρύ και βοηθάει στους ελιγμούς εντός πόλεως, ενώ τα φρένα έχουν καλή αίσθηση και είναι αποτελεσματικά. Σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να κινηθεί και εκτός δρόμου, στοιχεία όπως η απόσταση από το έδαφος των 178 χλστ. και η μαλακή ανάρτηση θα είναι αρωγός του σε διαδρομές με πατημένο χώμα, όμως η απουσία τετρακίνησης ή του έξτρα συστήματος Grip Control δεν θα επιτρέψουν το κάτι παραπάνω.

C3 Aircross 1.2 640 (2)

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.199 cc
Ισχύς: 110 PS/5.500 rpm
Ροπή: 20.9 kgm/1.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 5 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10.2 sec
Τελική ταχύτητα: 185 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 5.0 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Εκπομπές CO2: 115 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 111,7 €
Βάρος: 1.234 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.154/1.824/1.597 mm
Μεταξόνιο: 2.600 mm
Χώρος αποσκευών: 410 lt
Τιμή: 17.460€