Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Opel Crossland X 1.2 Auto

Ελλάδα 2:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμή: Opel Crossland X 1.2 Auto

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Opel Crossland X 1.2 Auto

ΔΟΚΙΜΕΣ

Στην εποχή άνθισης της κατηγορίας των crossovers, η Opel «παίζει μπάλα» δυναμικά με τρεις εκπροσώπους της οικογένειας Χ και το Crossland Χ να συμπληρώνει ιδανικά τα μεγαλύτερα Mokka X και Grandland X. Το οδηγήσαμε και αναφέρουμε!

Advertisement
Advertisement

TOY ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (Instagram.com/SeitanF1)

Μπορεί να είναι κατά τι μικρότερο σε μήκος από το Mokka X αλλά έχει φτιαχτεί για να καλύψει πιο οικογενειακές ανάγκες, ανάγκες μετακίνησης σε αστικό περιβάλλον. Έχει ως ατού του τους χώρους και την πρακτικότητα και η επιλογή κίνησης μόνο στον εμπρός άξονα, επιβεβαιώνει τον προσανατολισμό της Opel.

Με την πρώτη ματιά αντιλαμβάνεσαι πως έχεις να κάνεις με ένα μοντέλο της γερμανικής μάρκας, ακόμα κι αν δεν δεις το σήμα του. To πρόσθιο μέρος διαθέτει τη χαρακτηριστική μάσκα, προβολείς με LED φώτα ημέρας σε σχήμα μπούμερανγκ, όλο του το «σώμα» διαθέτει καμπύλες, ενώ αξιοποιείται και το τρικ της χρωμιωμένης λωρίδας που επεκτείνεται από την οροφή, στις πίσω κολώνες, μοτίβο που είχαμε δει πρώτα στο ADAM. Το αποτέλεσμα είναι ένα όχημα με χαρακτήρα και προσωπικότητα.

Advertisement
Advertisement

Μπαίνεις στον εσωτερικό κόσμο κι εκεί εκπλήσσεσαι ευχάριστα καθώς οι χώροι είναι σαφώς καλύτεροι απ’ ότι περιμένεις. Τέσσερις ενήλικες ταξιδεύουν με περίσσια άνεση, οι μικροί σε ηλικία και ύψος επιβάτες θα εκτιμήσουν την καλή ορατότητα εκτός οχήματος, υπάρχουν πολλές αποθηκευτικές λύσεις στη καμπίνα, ενώ ο χώρος αποσκευών κυμαίνεται από τα 410 έως τα 520 λίτρα και είναι στο πάνω άκρο της κατηγορίας.

Opel-Crossland-X-official-i640

Όσο για το περιβάλλον, ακολουθεί το σχεδιασμό άλλων μοντέλων της μάρκας, με τη μεγάλη οθόνη του συστήματος infotainment να παραμένει ψηλά στο κέντρο του ταμπλό. Ο αριθμός διακοπτών είναι περιορισμένος κι αυτοί είναι εργονομικά τοποθετημένοι. Εύχρηστα είναι και τα χειριστήρια στο τιμόνι.

Advertisement

Opel-Crossland-X-official-L640

Το Crossland X της δοκιμής μας παίρνει ώθηση από τον 1.200άρη υπέρ-τροφοδοτούμενο 3κύλινδρο κινητήρα απόδοσης 110 αλόγων, σε συνεργασία με αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων (διαθέσιμο μόνο στη συγκεκριμένη έκδοση κινητήρα). Ο συνδυασμός αυτός εξασφαλίζει ευκολία μετακινήσεων εντός πόλης, με καλή ρύθμιση στις αλλαγές σχέσεων, αν και επιδιώκοντας να κινηθείς λίγο πιο σβέλτα, αντιλαμβάνεσαι μία μικρή καθυστέρηση στο ανέβασμα.

Advertisement

Opel-Crossland-X-official-b640

Οι επιδόσεις ακολουθούν το ίδιο μοτίβο, με τα 0-100 να έρχονται σε 12.9 δευτερόλεπτα ενώ και η κατανάλωση είναι όπως συνηθίζεται, πιο πάνω από τις εργοστασιακές τιμές. Όμως κακά τα ψέματα, ο οδηγός του Crossland X δεν είναι αυτός που θα θέλει να βάλει φωτιά στο δρόμο. Είναι εκείνος που θα εκτιμήσει την απουσία έντονων κλίσεων, την καλή πληροφόρηση από το σύστημα διεύθυνσης, τη μαλακή ανάρτηση που απορροφά τα κακώς κείμενα των ελληνικών δρόμων αλλά και την ηχομόνωση της καμπίνας.

Opel-Crossland-X-official-g640

Advertisement

Ο συνδυασμός του 1200άρη κινητήρα με το αυτόματο κιβώτιο έρχεται μόνο στα επίπεδα εξοπλισμού X-Plore και X-Clusive. Πάντως από τη βασική έκδοση X-Cite που αφορά μόνο το μηχανικό κιβώτιο ο εξοπλισμός είναι πλούσιος, καθώς περιλαμβάνει πίσω σπόιλερ, ζάντες αλουμινίου 16’’ 4 διπλών ακτινών, το σύστημα Infotainment R 4.0 IntelliLink με έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών, 6 ηχεία και χειριστήρια στο τιμόνι, Board Computer, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, φώτα ημέρας LED, προβολείς ομίχλης, Sight & Light Pack με αισθητήρες βροχής και αυτόματο φωτισμό, σύστημα προειδοποίησης παρέκκλισης από λωρίδα κυκλοφορίας, On Star, αερόσακους οδηγού, συνοδηγού, πλευρικούς και οροφής, ESP με HAS, cruise control.

Opel-Crossland-X-official-d640

Ανεβαίνοντας ένα σκαλοπάτι έχεις το Navi 5.0 με την 8άρα οθόνη, ζάντες αλουμινίου 17’’ σε Titan Gloss και με ελαστικά 215/50, διζωνικό κλιματισμό ενώ στην κορυφαία έκδοση έχεις ακόμα φιμέ πίσω και πλαινά κρύσταλλα, χρωμιωμένες ράγες οροφής και περίγραμμα πλευρικών παραθύρων, οροφή Mineral Black, σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους εξωτερικούς καθρέφτες, προειδοποίηση τυφλού σημείου, προηγμένο σύστημα παρκαρίσματος, πανοραμική κάμερα οπισθοπορείας, σύστημα ανίχνευσης κόπωσης οδηγού, σύστημα προειδοποίησης εμπρόσθιας σύγκρουσης, αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, σύστημα ανίχνευσης πεζών, υποβραχιόνιο οδηγού.

Opel-Crossland-X-official-e640

Συνολικά έχουμε να κάνουμε με ένα πρακτικό όχημα που απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες και εξασφαλίζει άνετες και απροβλημάτιστες μετακινήσεις εντός πόλης. Με άνεση, χώρους, πληθώρα τεχνολογικών λύσεων και ως κερασάκι στην τούρτα, πέντε χρόνια εργοστασιακή εγγύηση.

Opel-Crossland-X-official-j640
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας (cc): 1.199
Ισχύς (PS): 110 στις 5.500 rpm
Ροπή (Kgm): 20.9 kgm στις 1.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 6 σχέσεων
Τελική ταχύτητα (km/h): 187
Επιτάχυνση 0-100 km (sec): 11.8
Μεικτή κατανάλωση (lt/100 km): 5.3
Εκπομπές CO2 (gr/km): 121
Βάρος: 1.290 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.212/1.765/1.605 mm
Χώρος αποσκευών: 410 lt (520 με συρόμενο κάθισμα)
Τέλη κυκλοφορίας: 145.2€
Τιμή: 20.850€ στο επίπεδο εξοπλισμού X-Plore & 21.950€ στο X-Clusive

Opel-Crossland-X-official-c640