Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

BMW i Vision Dynamics: Όραμα που «ηλεκτρίζει»

Ελλάδα 22:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

BMW i Vision Dynamics: Όραμα που «ηλεκτρίζει»

ΝΕΑ

BMW i Vision Dynamics: Όραμα που «ηλεκτρίζει»

ΝΕΑ

Μόλις ένα χρόνο μετά την παρουσίαση των φουτουριστικών πρωτοτύπων του NEXT 100, το BMW Group παρουσίασε στην 67η Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης ένα όχημα που αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία ηλεκτροκίνησης του ομίλου για το πολύ άμεσο μέλλον, το i Vision Dynamics.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1)

Πρόκειται για ένα τετράθυρο Gran Coupe, με αυτονομία 600 km, τελική ταχύτητα πάνω από 200 km/h και επιτάχυνση 0-100 km/h σε 4 sec. Αριθμοί όσο ενδιαφέρουσα είναι και η εμφάνιση του μοντέλου που προσφέρει μία πρόγευση από τη μελλοντική εμπειρία ηλεκτροκίνησης – όπως τουλάχιστον τη φαντάζονται οι Βαυαροί.

«Στο BMW Group, το μέλλον της ηλεκτρικής μετακίνησης βρίσκεται ήδη εδώ. Έχουμε περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα στο δρόμο από οποιονδήποτε καθιερωμένο ανταγωνιστή και έχουμε δεσμευτεί να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης στο πλαίσιο της στρατηγικής μας NUMBER ONE > NEXT. Μέχρι το 2025, θα προσφέρουμε 25 μοντέλα με ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, από τα οποία 12 θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Το BMW i Vision Dynamics είναι η πρότασή μας για ένα μελλοντικό, ηλεκτρικό όχημα, σε μία κατηγορία μεταξύ BMW i3 και BMW i8: ένα δυναμικό και προηγμένο τετράθυρο Gran Coupe. Επομένως φέρνουμε την ηλεκτροκίνηση στην καρδιά της μάρκας BMW και ταυτόχρονα, προάγουμε τη BMW i σε εντελώς νέα διάσταση», σχολίασε ο Harald Krüger, Πρόεδρος Δ.Σ. της BMW AG.

Advertisement
Advertisement

Το σχήμα του i Vision Dynamics αντιπροσωπεύει μία περαιτέρω εξέλιξη των κλασικών αναλογιών της BMW: μακρύ μεταξόνιο, ρέουσα γραμμή οροφής και κοντοί πρόβολοι δημιουργούν ένα δυναμικό και παράλληλα κομψό προφίλ. Αυτή η σιλουέτα αναδεικνύεται από μεγάλες, ανάγλυφες επιφάνειες, ενώ το εξωτερικό φαίνεται χυτό και μονοκόμματο. Οι αεροδυναμικές απαιτήσεις προσδιορίζουν την προηγμένη εμφάνιση του αυτοκινήτου. Σχεδόν ορατοί αρμοί και ενσωμάτωση των κρυστάλλων στο κυρίως αμάξωμα, χαρίζουν στο πρωτότυπο φουτουριστική εικόνα. Η ένταση μεταξύ μεγάλων επιφανειών και περίτεχνων λεπτομερειών τονίζει την τεχνολογία που βρίσκεται στην καρδιά του αυτοκινήτου με διακριτικό αλλά αισθητό τρόπο. Και αυτό συνάδει με την ταυτότητα της BMW i που αποτυπώνεται στο δόγμα: «I do more with less» (Κάνω περισσότερα, με λιγότερα).

BMW-i-Vision-Dynamics-Concept-c640

Αρμονικά ενσωματωμένο στις ρέουσες γραμμές, το προφίλ των παραθύρων είναι ένα ξεχωριστό στοιχείο του BMW i Vision Dynamics. Αυτό το στιλιστικό χαρακτηριστικό, που έκανε το ντεμπούτο του στο πρώτο κύμα μοντέλων της σειράς i, απεικονίζεται σε αυτό το όχημα με μία φρέσκια ερμηνεία που δίνει έμφαση στη λειτουργικότητα και ενισχύει την ταυτότητα των πλευρών του αυτοκινήτου. Η εικονικά συμμετρική φόρμα προσφέρει σε όλους τους επιβάτες καλή ορατότητα. Αυτό είναι κάτι που θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον, κυρίως αναφορικά με την (ημι)αυτόνομη και συνδεδεμένη οδήγηση. Σύμφωνα με τη γερμανική μάρκα «… εμπειρία του ταξιδιού γίνεται ακόμα πιο απολαυστική, με μία μεγάλη κρυστάλλινη επιφάνεια που εκτείνεται από το εμπρός μέχρι το πίσω παρμπρίζ. Είναι κάτι που ενισχύει την αίσθηση του χώρου και δημιουργεί ένα αίσθημα ευρυχωρίας και ελευθερίας που υποστηρίζει και οπτικά το δυναμικό εξωτερικό σχήμα». Παρατηρώντας τη από το εξωτερικό, η οπτική ‘συνέχεια’ της οροφής υποστηρίζει τη μοντέρνα συνολική εικόνα και την ενιαία αισθητική φόρμουλα του αυτοκινήτου.

Advertisement

Τα περίοπτα, κλειστά ‘νεφρά’ στο μινιμαλιστικό εμπρός τμήμα, συνδυάζουν το παρελθόν και το μέλλον της BMW. Κι όχι μόνο στιλιστικά. Ενώ τα ‘νεφρά’ της BMW έχουν αποτελέσει σύμβολο της στην εξέλιξη συστημάτων κίνησης, το i Vision Dynamics τα χρησιμοποιεί σαν στοιχεία τεχνογνωσίας. Πραγματικά, οι αισθητήρες που βρίσκονται από κάτω μετατρέπουν τα νεφρά σε μία λεγόμενη ‘επιφάνεια νοημοσύνης’. Οι προβολείς, παρομοίως συνδυάζουν την παράδοση και το μέλλον. Το κλασικό εμπρός τμήμα με τα τέσσερα ‘μάτια’ της BMW επαναλαμβάνεται με μία πιο μοντέρνα και διακριτική ερμηνεία, όπου δύο περίπλοκες, ξεχωριστές μονάδες LED σε κάθε πλευρά του ρύγχους του αυτοκινήτου ενσωματώνουν όλες τις απαραίτητες λειτουργίες φωτισμού και ταυτόχρονα δημιουργούν μία άκρως εντυπωσιακή εμφάνιση.

BMW-i-Vision-Dynamics-Concept-d640

Advertisement

Ομαλές καμπύλες διαγράφουν το οριζόντιο προφίλ του αυτοκινήτου παρατηρώντας το από πίσω, ενώ το πιο χαμηλό πίσω τμήμα του κλωβού επιβατών δημιουργεί φαρδιά πλευρά και μυώδη εμφάνιση. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του πίσω τμήματος είναι σύμφωνα με πολλούς τα φώτα σχήματος L. Το λεπτό τους κόψιμο υπογραμμίζει τη δυναμική απόδοση του πρωτοτύπου σε επίπεδο λεπτομέρειας, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει το πλάτος του στο δρόμο.

Εσάς πως σας φαίνεται; Η δική μας άποψη είναι πως αν το μέλλον της BMW (και της αυτοκίνησης γενικότερα) είναι κάπως έτσι, ανυπομονούμε να έρθει!

BMW-i-Vision-Dynamics-Concept-a640

Advertisement