Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Βελγίου: Ιστορική Pole για Hamilton

Ελλάδα 2:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Βελγίου: Ιστορική Pole για Hamilton

FORMULA 1

GP Βελγίου: Ιστορική Pole για Hamilton

FORMULA 1

Συγκλονιστική επίδοση από το Βρετανό οδηγό της Mercedes που σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:42.5. Δίπλα του ο Σεμπάστιαν Φέτελ, Βάλτερι Μπότας και Κίμι Ράικονεν στην 2η σειρά.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Το Σπα υποδέχτηκε σήμερα ομάδες και οδηγούς με ηλιοφάνεια, θερμοκρασία αέρα στους 24 βαθμούς Κελσίου και θερμοκρασία οδοστρώματος στους 34 βαθμούς Κελσίου.
Στις ελεύθερες δοκιμές το πρωί ταχύτερος όλων ήταν ο Ράικονεν με τους Φέτελ, Χάμιλτον ν’ ακολουθούν στα δυο δέκατα. Η απόδοση των Mercedes, Ferrari είναι πολύ κοντά, θα γίνει μεγάλη μάχη αύριο.

Το ξεκίνημα των κατατακτήριων δοκιμών βρήκε 16 οδηγούς να χρησιμοποιούν τη πάρα πολύ μαλακή γόμα της Pirelli. Η Ιταλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών έχει στη διάθεση όλων των ομάδων γι’ αυτό το τριήμερο τις τρεις πιο μαλακές γόμες της γκάμας της: Πάρα πολύ μαλακή/πολύ μαλακή/μαλακή. Σε Ferrari και Mercedes επέλεξαν τη πολύ μαλακή γόμα για το Q1 δοκιμάζοντας να δουν την απόδοσή της. Ταχύτερος όλων ο Χάμιλτον, από κοντά ο Φέτελ. Ο Ράικονεν διαμαρτύρονταν για κραδασμούς στο πίσω μέρος του μονοθεσίου. Σφήνα στους 4 κορυφαίους συνδυασμούς μπήκε ο Μαξ Φερστάπεν με την Red Bull, χρησιμοποιώντας όμως την ταχύτερη πάρα πολύ μαλακή γόμα. Από τη συνέχεια αποκλείστηκαν οι δυο Sauber των Έρικσον, Βερλάιν, οι δυο Williams των Στρολ, Μάσα και ο Κβίατ που είχε θέμα με την υβριδική μηχανή της Renault. Οι δυο Sauber έχουν ποινή 5 θέσεων για αλλαγή κιβωτίου, το ίδιο και ο Μάσα γιατί αγνόησε προειδοποιητική σημαία στο FP3.

Advertisement
Advertisement

Το ξεκίνημα του Q2 βρήκε όλους τους οδηγούς να χρησιμοποιούν την ταχύτερη πάρα πολύ μαλακή γόμα. Ο Χάμιλτον έσπασε το φράγμα του 1:44 σημειώνοντας επίδοση 1:43.539 ενώ ο Ράικονεν ακολούθησε στα 161 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ο Τζόγιον Πάλμερ φαίνονταν να έχει βρει κάτι στο σετάρισμα της Renault που του επέτρεπε για πρώτη φορά φέτος να κινείται ταχύτερα από τον έτερο οδηγό της γαλλικής ομάδας, το Νίκο Χούλκενμπεργκ. Τελικά προκρίθηκε στο Q3 μάλιστα ήτνα 7ος ή πρώτος από τους υπόλοιπους. O Χάμιλτον έκανε και 2η προσπάθεια σπάζοντας το φράγμα του 1:43 ενώ ο Μπότας τον ακολούθησε από κοντά. Από τη συνέχεια αποκλείστηκαν οι McLaren Honda των Αλόνσο, Βαντούρν, η Toro Rosso του Σάινθ, και οι Haas των Γκροζάν, Μάγκνουσεν. Ο Βαντούρν έχει ποινή 65 θέσεων λόγω αλλαγών στην υβριδική μηχανή.

raikkonen-spa17-g640

Η πρώτη προσπάθεια του Q3 βρήκε το Χάμιλτον να κινείται στο 1:42.9 και να είναι ταχύτερος όλων παρότι έχασε χρόνο στο δεύτερο sector της πίστας. Ο Ράικονεν ακολουθούσε, o Φέτελ ήταν μισό δευτερόλεπτο πιο αργός στην 4η θέση. Την κρίσιμη στιγμή ο Χάμιλτον έκανε χρόνο 1:42.5 και ο μόνος που κατάφερε να κινηθεί στο ρυθμό του ήταν ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Σεμπάστιαν Φέτελ που έφερε τη Ferrari στη 2η θέση. Πίσω τους οι δυο Φινλανδοί με το Ράικονεν να κάνει λάθος την κρίσιμη στιγμή εγκαταλείποντας την τελευταία προσπάθεια. Ο Χούλκενμπεργκ επίσης στο κρίσιμο κινήθηκε ταχύτερα του Πάλμερ και κατετάγη 7ος πίσω από τις Red Bull.

Advertisement

palmer-spa17-a640

Ο Χάμιλτον ισοφάρισε το ρεκόρ του Μ.Σουμάχερ με 68 pole position και πλέον στη Μόντσα μπορεί να το σπάσει! Ο Χάμιλτον μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειάς του άκουσε το Ρος Μπρον, φίλο του Μ.Σουμάχερ, μηχανικό του όταν ο Γερμανός έπαιρνε τα πρωταθλήματα και στο τημ διευθυντών της F1 σήμερα να μεταφέρει μήνυμα από την οικογένεια του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή: “Η οικογένεια σε συγχαίρει για την ισοφάριση του ρεκόρ των pole. Όπως έλεγε πάντα ο Μίκαελ τα ρεκόρ είναι για να σπάνε. Οπότε θέλουν να σε συγχαρούν“.
Ο Χάμιλτον πανηγυρίζοντας έκανε λόγο για την καλύτερη πίστα στον κόσμο, την καλύτερη δουλειά στον κόσμο και ήταν εκστασιασμένος.

Advertisement

Συνολικά η τελική κατάταξη ήταν:

Spa17-Q3-Times640