Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Εμπλέκεται και ο Hamilton στα Paradise Papers

Ελλάδα 7:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Εμπλέκεται και ο Hamilton στα Paradise Papers

FORMULA 1

Εμπλέκεται και ο Hamilton στα Paradise Papers

FORMULA 1

O μαγικός κόσμος της Formula 1 δεν γλίτωσε την εμπλοκή από τα Paradise Papers καθώς αποκαλύφθηκε πως ο παγκόσμιος πρωταθλητής Lewis Hamilton έχει καρπώθηκε φοροαποφυγής εκατομμυρίων!

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (Instagram.com/SeitanF1)

Ο Βρετανός φέρεται να εκμεταλλεύτηκε τη ελαστική φορολογική νομοθεσία στο νησί του Μαν, που βρίσκεται στην Ιρλανδική θάλασσα και λειτουργεί ως αυτόνομο κρατίδιο. Ενώ λοιπόν πριν από μία δεκαετία δεν είναι καν μητρώο αεροσκαφών, τώρα είναι στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας παγκοσμίως, με τον αριθμό των αεροσκαφών που είναι καταχωρημένα εκεί να αγγίζουν τετραψήφιο αριθμό.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και το αεροσκάφος του Hamilton, που αποτελεί μόνο την κορυφή το παγόβουνου σε ότι αφορά στην συστηματική και αποτελεσματική προσπάθειά του να αποφεύγει την καταβολή φόρων. Βλέπετε κατοικεί μόνιμα στο Μονακό, έχοντας σπίτι και στην Ελβετία, αποφεύγοντας έτσι τη βαριά φορολόγηση της Αγγλίας. Το συμβόλαιό του με τη Mercedes AMG Petronas έχει υπογραφεί μέσω offshore εταιρείας που διατηρεί ο ίδιος, η οποία ονομάζεται BRV Ltd και έχει έδρα στο νησί Γκέρνσι ενώ τα εμπορικά δικαιώματα του ονόματος του ανήκουν σε εταιρεία με έδρα στη Μάλτα και την οποία έχει βαφτίσει «44IP».

Advertisement
Advertisement

Όμως η περίπτωση του αεροσκάφους του, ενός κόκκινου Bombardier Challenger 605 που κοστολογείται στα 18.7 εκατομμύρια ευρώ, είναι χαρακτηριστική της διαδικασίας φοροαποφυγής, με τη… «διαδρομή» που κάνει η ναύλωσή του να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως μπορείτε να δείτε και στο κατατοπιστικό video του BBC News που ακολουθεί, αγόρασε το jet μέσω της εταιρείας «Stealth Aviation Ltd» με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Στις 21 Ιανουαρίου ο Βρετανός πέταξε με την τότε αγαπημένη του Nicole Scherzinger, με εφαλτήριο τον Καναδά και προορισμό το Νησί του Μαν. Εκεί προσγειώθηκε χωρίς να πληρώσει ούτε… λίρα σε φόρους, παρότι ο φόρος εισαγωγής ανερχόταν στα 3.7 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό βέβαια, έχοντας βέβαια λειανθεί νωρίτερα η διαδικασία από εκπρόσωπο της εταιρείας λογικής «Ernst & Young» από την οποία και διέρρευσαν τα Paradise Papers. Συγκεκριμένα, με υπενοικίαση στην εταιρεία «Stealth (IOM) Ltd» με έδρα το Μαν, που είχε συσταθεί τον Ιανουάριο του 2013.

Η «Ernst & Young», σε συνεργασία με τη δικηγορική εταιρεία «Appleby», δημιούργησαν λοιπόν μία σειρά εταιρειών που εξυπηρετούσαν το σχέδιο φοροαποφυγής. Επόμενο βήμα ήταν το leasing σε μία πραγματική επιχείρηση με αντίτιμο σχεδόν 150 χιλιάδες ευρώ, ώστε η «Stealth (IOM) Ltd» να αποδείξει στη βρετανική εφορία πως είναι εταιρεία που αποσκοπεί σε κέρδος. Η «πραγματική» εταιρεία έπειτα νοίκιαζε το αεροσκάφος για ταξίδια επαγγελματικά ή αναψυχής και ήταν υπεύθυνη για τη συντήρησή του, τον ανεφοδιασμό αλλά και το προσωπικό πτήσης.

Advertisement

Βέβαια μοναδικός πελάτης ήταν, ονομαζόταν Lewis Hamilton, ο οποίος παρότι ιδιοκτήτης, φερόταν να εξελίσσεται τελικά σε χρήση, γλιτώνοντας στην πορεία εκατομμύρια. Συγκεκριμένα, πέραν της διαδικασίας απόκτησης του αεροσκάφους, βγήκε σημαντικά κερδισμένος και από τη χρήση του. Κι αυτό διότι φαινόταν να το νοικιάζει μόνο για 80 ώρες το χρόνο για προσωπική χρήση ενώ οι υπόλοιπες αφορούσαν επαγγελματικές πτήσεις για την εταιρεία του με έδρα στο Γκέρνσι.

Συνολικά ο παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 γλίτωσε χρήματα από την αγορά του αεροσκάφους, από τη χρήση αεροδρομίων ενώ παράλληλα καταβάλει μόνο μέρος του απαιτούμενου αντιτίμου τόσο για τα συμβόλαιά του με τη Mercedes όσο και για την εμπορική προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Advertisement

Hamilton-AbuDhabi14-celebs-b640