Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τέλος τα Γερμανικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ;

Ελλάδα 12:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τέλος τα Γερμανικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ;

ΝΕΑ

Τέλος τα Γερμανικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ;

ΝΕΑ

Είναι ο διακαής πόθος του πλανητάρχη. Ο Donald Trump… σιχτιρίζοντας το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας (επι των ΗΠΑ;), φέρεται να δήλωσε σε παλαιότερη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ: «Οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί. Δείτε τα εκατομμύρια των αυτοκινήτων που πουλούν στις ΗΠΑ. Εμείς θα το σταματήσουμε αυτό».

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗ

Ουσιαστικά ο Trump, τόσο στη σύνοδο των G7 την οποία και… τίναξε στον αέρα, όσο και σαφέστερα στο ΝΑΤΟ, επανέλαβε αυτά που έλεγε απο το 1990 ότι θα υπερφορολογούσε τις Mercedes (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) και όλα τα Ιαπωνικά αυτοκίνητα, ενώ προεκλογικά απειλούσε ανοικτά και την BMW, η οποία έχει στα σχέδιά της να κατασκευάσει μια μονάδα παραγωγής στο -μισητό για΄αυτόν- Μεξικό, με τα αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται εκεί να προορίζονται και για την αγορά της Αμερικής.

Ο Trump δε σταμάτησε ακόμα και όταν έλαβε το χρίσμα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του τον Ιανουάριο, απειλώντας τις μη Αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ότι θα επιβάλει φόρο εισαγωγής 35% (!) στα αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται εκτός ΗΠΑ, μήνυμα το οποίο έριξε κατακόρυφα -έστω και πρόσκαιρα- την αξία των Γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Advertisement
Advertisement

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο Trump επέκρινε της BMW, Daimler και Volkswagen για την «αποτυχία τους» -όπως είπε χαρακτηριστικά- να παράγουν περισσότερα αυτοκίνητα στο έδαφος των ΗΠΑ.

Είναι γνωστό πως η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της Γερμανικής οικονομίας και αυτό το ξέρει καλά ο επιχειρηματίας και πλανητάρχης. Μένει να δούμε αν όλα αυτά απλά είναι επικοινωνιακές φωτοβολίδες ή θα υλοποιηθούν με κάποιο τρόπο.

Φήμες πάντως κάνουν λόγω ότι το επιτελείο του Trump έχει έτοιμο νόμο-καταπέλτη για τις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, το οποίο επεξεργάζονται οι νομικοί του Λευκού Οίκου, ώστε να μην καταπέσει στα δικαστήρια…

Advertisement

Κύκλοι του Προέδρου, αναφέρουν “off the record” οτι θέλει να βάλει τόσο υψηλούς δασμούς στα Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, κάτι το οποίο, θα αυξήσει κατακόρυφα την τελική τους τιμή έναντι των Αμερικανικών. Με λίγα λόγια θα τα πετάξει εκτός αγοράς κυρίως τις Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες καταγράφουν πωλήσεις ρεκόρ στις ΗΠΑ…

Ίδωμεν…

Advertisement