Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Δεν πήρε εξιτήριο ο Alonso

Ελλάδα 14:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δεν πήρε εξιτήριο ο Alonso

FORMULA 1

Δεν πήρε εξιτήριο ο Alonso

FORMULA 1

Στο νοσοκομείο παρέμεινε για δεύτερο βράδυ ο Fernando Alonso, μετά το ατύχημα που είχε στην τελευταία ημέρα του τεστ εξέλιξης που πραγματοποιήθηκε στην πίστα της Βαρκελώνης.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)

Παρότι όπως σας έχουμε ενημερώσει από την Κυριακή, όλες οι εξετάσεις του 33χρονου οδηγού «βγήκαν καθαρές», κρίθηκε φρόνιμο να παραμείνει για παρακολούθηση αλλά και για να περάσει η επήρεια των φαρμάκων που έλαβε μετά το ατύχημα στο Μονμελό.

Μιλώντας στα ΜΜΕ, ο μάνατζερ του Ισπανού, Luis Garcia Abad, αποκάλυψε πως ίσως ο πελάτης του να μην πάει εξιτήριο ούτε σήμερα. Μάλιστα, τίθεται επισήμως υπό αμφιβολία η συμμετοχή του στο τελευταίο χειμερινό τεστ, που διεξάγεται στην ίδια πίστα από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι την 1η Μαρτίου.

Advertisement
Advertisement

Πάντως, ο Abad έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία του Alonso όπου δείχνει απολύτως υγιής και ευδιάθετος.

Την ίδια ώρα, επίσημη ανακοίνωση από πλευράς McLaren, απέκλεισε το ενδεχόμενο το ατύχημα να οφείλεται σε μηχανική βλάβη της MP4-30. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της βρετανικής ομάδας αναφέρει:

Advertisement

«Ο Fernando αναρρώνει και συζητά με την οικογένεια, τους φίλους του αλλά και το προσωπικό του νοσοκομείου. Μεταφέρθηκε από το σημείο του ατυχήματος, στο ιατρικό κέντρο της πίστας. Εκεί του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, τον νάρκωσαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αεροδιακομιδή του στο νοσοκομείο.
Εκεί πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις, μεταξύ αυτών, μαγνητική και αξονική τομογραφία. Τα αποτελέσματά τους ήταν φυσιολογικά.
Με στόχο την εξασφάλιση της ηρεμίας που απαιτείται για την πλήρη ανάρρωσή του, παραμένει στο νοσοκομείο για περαιτέρω παρακολούθηση, ώσπου να ολοκληρωθεί η επίδραση των φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν για τη νάρκωσή του.
Σκοπεύουμε να του παρέχουμε τη δυνατότητα να αναρρώσει πλήρως το ταχύτερο δυνατό, θα εξετάσουμε λοιπόν στην πορεία αν θα λάβει ή όχι μέρος στο επόμενο τεστ της Βαρκελώνης.
Το 24ωρο που προηγήθηκε, κάναμε ενδελεχείς ελέγχους στο μονοθέσιο του Fernando και μελετήσαμε όλα τα δεδομένα της τηλεμετρίας ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τα αίτια του ατυχήματος. Παρότι είναι ακόμα νωρίς, έχουμε ήδη καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα.
Είχε ανοιχτή τροχιά στην είσοδο της στροφής 3, που είναι μία γρήγορη ανηφορική δεξιά. Ως αποτέλεσμα, πάτησε στο Astoturf εκτός των ορίων της πίστας. Η εύλογη απώλεια πρόσφυσης οδήγησε σε αποσταθεροποίηση του μονοθεσίου, κατευθύνοντάς το προς την εσωτερική της στροφής. Εκεί ανέκτησε πρόσφυση και στη συνέχεια χτύπησε με το πλάι στον τοίχο.

Advertisement

Η έρευνα μας έδειξε πως το ατύχημα προκλήθηκε από απρόβλεπτα ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στο συγκεκριμένο σημείο και που επηρέασαν αρνητικά τις προσπάθειες κι άλλων οδηγών (σ.σ. του Carlos Sainz Jr).
Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν πως ο Fernando αντιμετώπισε οποιουδήποτε είδους μηχανική βλάβη. Μπορούμε εμείς να επιβεβαιώσουμε πως δεν υπήρχε καμία απώλεια κάθετης δύναμης, πράγμα που υποδηλώνει πως δεν υπήρξε αεροδυναμική απώλεια. Τέλος, μπορούμε επίσης να αποκαλύψουμε πως δεν υπήρξε κάποια ηλεκτρική εκκένωση ή κάποια δυσλειτουργία στο σύστημα ERS, πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το ατύχημα.
Αυτό ως απάντηση λανθασμένων φημών που ήθελαν τον Fernando να έχει χάσει τις αισθήσεις του ως συνέπεια ηλεκτρικής αστοχίας. Αυτό είναι απλά αναληθές. Τα στοιχεία μας δείχνουν πως κατέβαζε σχέσεις στο κιβώτιο και ασκούσε πίεση στο πεντάλ του φρένου, μέχρι τη στιγμή της πρώτης πρόσκρουσης. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν είχε χάσει τις αισθήσεις του.
Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν επίσης πως το μονοθέσιο του Fernando χτύπησε στον τοίχο πρώτα με τον εμπρός δεξιό τροχό και μετά με τον πίσω δεξιό τροχό. Ήταν μία σύγκρουση κατά την οποία του ασκήθηκαν υψηλές πλευρικές πιέσεις και που προκάλεσε ζημιές στην εμπρός ανάρτηση και τον άξονα του μονοθεσίου. Μετά την τελική πρόσκρουση, αυτό συνέχισε να κινείται για περίπου 15 μέτρα».

Advertisement