Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Τest: Hyundai Tucson 1.7 D 141 PS DCT

Ελλάδα 7:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τest: Hyundai Tucson 1.7 D 141 PS DCT

ΔΟΚΙΜΕΣ

Τest: Hyundai Tucson 1.7 D 141 PS DCT

ΔΟΚΙΜΕΣ

Μετά το… διάλειμμα ως ix35, το όνομα Tucson με το οποίο η Hyundai μπήκε στον στίβο των SUV επέστρεψε. Καλώς το κι ας άργησε βέβαια, αφού στα μέρη μας ήρθε με καθυστέρηση ενός και πλέον έτους αφού λανσαρίστηκε στα τέλη του 2015. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως, καθώς πρόκειται για ένα όμορφο, καλά εξοπλισμένο και σύγχρονο όχημα που διεκδικεί με αξιώσεις το δικό του μερίδιο αγοράς σε μία πολύ ανταγωνιστική κατηγορία.

Advertisement
Advertisement

ΔΟΚΙΜΗ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ (instagram.com/SeitanF1, ps@newsauto.gr)

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Δεν είναι το πρώτο τεστ του NewsAuto με το εν λόγω μοντέλο, είναι όμως το πρώτο με τη συγκεκριμένη έκδοση. Την κορυφαία σε απόδοση του diesel 1700άρη κινητήρα της κορεάτικης μάρκας, που συνεργάζεται με αυτόματο 7άρι DCT κιβώτιο και διαθέτει το καλύτερο επίπεδο εξοπλισμού (Comfort NAVI). Αυτόματα από τα 19.390 ευρώ που είναι η τιμή εκκίνησης, σκαρφαλώνουμε στα 27.990 αλλά όχι άδικα.

Το μοντέρνο Tucson δεν περνάει απαρατήρητο, με μεγάλη μάσκα στο «πρόσωπό» του και λεπτά φωτιστικά σώματα. Χωρίς να διαθέτει σχεδιαστικές ακρότητες, έχει νεύρο και χαρακτήρα. Πάντα, εντός πλαισίου του χαρακτηριστικού σχεδιαστικού DNA που διαθέτει τα τελευταία χρόνια η Hyundai.

Advertisement
Advertisement

Hyundai-Tucson-2015-d640

Ένα από τα γερά χαρτιά του είναι η ευρυχωρία στο εσωτερικό. Πέντε ενήλικες που… έτρωγαν το φαγητό τους μικροί, δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να ταξιδέψουν με άνεση. Υπάρχουν πολλοί χώροι για μικροαντικείμενα και ικανοποιητικός χώρος αποσκευών που μπορεί να φιλοξενήσει 513lt μπαγκάζια. Όσο για την εσωτερική σχεδίαση, είναι επίσης μοντέρνα, ευχάριστη, με την εργονομικά τοποθετημένους διακόπτες στο τιμόνι, το πάνω μέρος αλλά και τη βάση της κεντρικής κονσόλας. Εκεί φυσικά ξεχωρίζει η οθόνη αφής 8 ιντσών που φιλοξενεί το σύστημα πλοήγησης αλλά και το σύστημα Infotainment. Αμφότερα, εύκολα στη χρήση. Ο οδηγός έχει εξαιρετική ορατότητα αλλά και τη δυνατότητα να βρει την ιδανική θέση, «παίζοντας» με τις ρυθμίσεις σε κάθισμα και τιμόνι.

Hyundai-Tucson-2015-F640

Advertisement

Ο 1700άρης CRDI κινητήρας και τα 141 άλογα που φέρει μαζί του, κινούν με χαρακτηριστική άνεση και σπιρτάδα το ογκώδες κορεάτικο SUV. Τόσο που σε ωθούν να ξεχνιέσαι και λίγο περισσότερο στο γκάζι, «χαλώντας» έτσι τις επιδόσεις στην κατανάλωση που στις ημέρες δοκιμής μας κινήθηκαν ψηλότερα από την εργοστασιακή τιμή των 4.9lt. Ειδικά αν επιλέξεις sport mode λειτουργίας του κινητήρα. Κι αν περιμέναμε πως το μοτέρ θα ήταν ροπάτο, αισθητά πιο ζωντανό από την ήδη ικανοποιητική εκδοχή των 115 ίππων, αυτό που… φοβόμασταν, ήταν το αυτόματο κιβώτιο με το οποίο συνεργάζεται. Όμως το DCT με το οποίο εφοδιάζει η Hyundai το Tucson μας διέψευσε έχοντας πολύ ομαλή λειτουργία, με γρήγορες αλλαγές σχέσεων.

Hyundai-Tucson-2015-c640

Advertisement

Έτσι κινούμενοι και εκτός αστικού τοπίου απολαύσαμε τη συνύπαρξή μας με το εν λόγω μοντέλο, που όταν κινείσαι σε λογικά πλαίσια περιορίζεται σε ανεπαίσθητες κλίσεις και παρότι επ ουδενί δεν είναι στημένο για σπορ ανησυχίες, δεν σε ξενερώνει. Θετική είναι η αξιολόγηση και της ανάρτησης που παρότι έχει προσανατολισμό… άνεσης, δεν κλέβει τίποτα από την ασφάλεια και τα σταθερά πατήματα που θέλεις να νιώθεις από ένα όχημα τέτοιου όγκου όταν φλερτάρεις περισσότερο από το μέσο οδηγό με το γκάζι. Όλα αυτά με πλούσιο εξοπλισμό ακόμα και από τη βασική έκδοση GL Access, που περιλαμβάνει αερόσακους μετωπικούς, πλευρικούς και τύπου κουρτίνας, σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα (HAC), σύστημα προειδοποίησης χαμηλής πίεσης ελαστικών, ένδειξη χαμηλής στάθμης υγρού υαλοκαθαριστήρων, air condition (που γίνεται διζωνικός κλιματισμός με ψυχόμενο ντουλαπάλι συνοδηγού στις άλλες εκδόσεις, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός πίσω, υποβραχιόνιο, υπολογιστή ταξιδίου, διαιρούμενο πίσω κάθισμα 60/40 με ρύθμιση κλίσης, ρυθμιζόμενη κολώνα τιμονιού καθ’ ύψος και τηλεσκοπικά, δερμάτινο τιμόνι και επιλογέα ταχυτήτων, οθόνη TFT 3.5’’ στον πίνακα οργάνων, cruise control με περιοριστή ταχύτητας, γρίλιες, προφυλακτήρες, καθρέφτες και λαβές θυρών στο χρώμα του αμαξώματος, ράγες οροφής, φώτα ημέρας LED, αυτόναμο άναμμα φώτων, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέφτες, ηχοσύστημα mp3 player με χειριστήρια στο τιμόνι και άλλα. Το στοιχείο που βοηθάει πολύ σε οχήματα τέτοιου όγκου, αν θέλεις να παρκάρεις εντός πόλης, είναι η πολύ καλής ανάλυσης κάμερα οπισθοπορείας, που είναι διαθέσιμοι μόνο στις εκδόσεις Comfort NAVI και Comfort NAVI Panorama.

Συνολικά πρόκειται για μία ολοκληρωμένη πρόταση, με πολύπλευρες αρετές και αποδοτικό κινητήρα που μπορεί να «κλέψει» πελατεία από τις εδραιωμένες επιλογές στην κατηγορία. Η έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο τονίζει ακόμη περισσότερο την έτσι κι αλλιώς υψηλή προσφερόμενη άνεση.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ HYUNDAI TUCSON 1.7 D 141 PS DCT
Κινητήρας: 1.685 cc CRDI (Euro 6)
Ισχύς: 141 PS/4.000 rpm
Ροπή: 34,7 kgm/1.750-2.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: DCT 7 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 230 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 11,5 sec
Μεικτή κατανάλωση (/100 km): 4,9 lt
Εκπομπές CO2: 129 gr/km
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.475/1.850/1.660 mm
Χώρος αποσκευών: 513 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 154.8€
Τιμή: από 26.190 ευρώ

Advertisement