Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: VW T-Roc 1.5 TSI EVO 150 PS

Ελλάδα 8:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμή: VW T-Roc 1.5 TSI EVO 150 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: VW T-Roc 1.5 TSI EVO 150 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Μετά τη δοκιμή της έκδοσης με τον 1.000άρι TSI κινητήρα του νέου T-Roc, επιστρέφουμε στο compact crossover της VW και δοκιμάζουμε την ισχυρότερη επιλογή του με τον 1.500άρη turbo βενζινοκινητήρα των 150 ίππων. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Με το πρόσφατο λανσάρισμα του T-Roc, η VW έφερε στην αγορά όχι μόνο το μικρότερο σε διαστάσεις crossover/SUV της, αλλά και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχεδιαστικά μοντέλα της των τελευταίων ετών. Άλλωστε, με υπερυψωμένο 5θυρο αμάξωμα σε στυλ κουπέ, το T-Roc προδιαθέτει από την πρώτη στιγμή τον υποψήφιο αγοραστή για τον ελεύθερου χρόνου και παράλληλα, πολύ μοντέρνο χαρακτήρα του, έχοντας την ίδια στιγμή το προνόμιο ουσιαστικά να μην διαθέτει έναν απευθείας αντίπαλο στην κατηγορία του.

Στη γκάμα των κινητήρων του VW T-Roc η έκδοση με τον 1.500άρη TSI EVO κινητήρα βενζίνης των 150 ίππων του μοντέλου της δοκιμής μας βρίσκεται πάνω από αυτή με τον 1.000άρη TSI των 115 ίππων και κάτω από αυτήν με τον 2λιτρο TSI των 190 ίππων, αποτελώντας για την φορολογικά δυσβάσταχτη Ελλάδα την έκδοση εκείνη που θα απευθυνθεί σε όλους όσους αναζητούν το κάτι παραπάνω σε απόδοση από το γερμανικό crossover.

T-Roc 1.5 test 640 (5)

Advertisement
Advertisement

Τιμολογιακά, το κόστος του T-Roc των 150 ίππων ξεκινά από τα 23.950 ευρώ, με τον εξοπλισμό που το συνοδεύει να είναι υπέρ-πλήρης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αρχική έκδοση Advance περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ESP, 6 αερόσακους, όλο το ηλεκτρικό πακέτο, αυτόματο κλιματισμό 2 ζωνών, σύστημα πολυμέσων με έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών, ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών, αλλά και πολλά προηγμένα συστήματα ασφαλείας.

Hi-tech και καλοφτιαγμένο εσωτερικό

T-Roc 1.5 test 640

Advertisement

Το εσωτερικό του T-Roc 1.5 TSI EVO δεν διαφοροποιείται σε σχέση με αυτό του «μικρότερου» μοντέλου, που έχουμε δοκιμάσει. Έτσι, παραμένει αρκετά ευχάριστο, με πολύ καλή εργονομία και κάποια καλοδεχούμενο σπορτίφ στοιχεία (τιμόνι με επίπεδο κάτω τμήμα, κονσόλα που στρέφεται προς τον οδηγό). Παράλληλα, στο T-Roc που είχαμε στα χέρια μας υπήρχε και ο πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων Active Info Display με οθόνη 10,3 ιντσών, που προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες ρύθμισης για τις εντυπωσιακές ενδείξεις του. Ποιοτικά, τα υλικά που «ντύνουν» όλες τις επιφάνειες είναι σκληρά στην αφή και παρότι δεν είναι τα συνήθη μαλακά και «αφρώδη» πλαστικά της VW, ικανοποιούν με το φινίρισμα και τη συναρμογή τους. Στο πεδίο των χώρων, το T-Roc είναι σε θέση να μεταφέρει με άνεση 4 ενήλικες επιβάτες, ενώ μεγάλο είναι το πορτ-μπαγκάζ των 415 λίτρων (με ρεζέρβα ανάγκης).

Ισχυρό χαρτί…

Advertisement

T-Roc 1.5 test 640 (3)

Ο 1.500άρης TSI EVO κινητήρας βενζίνης του T-Roc της δοκιμής μας είναι ένα από τα νεότερα μηχανικά σύνολα του είδους για τη VW. Διαθέτει ονομαστική απόδοση 150 ίππων και παράλληλα, προσφέρει 25.5 kgm ροπής διαθέσιμα από τις 1.500 σ.α.λ. Η λειτουργία του είναι αρκετά πολιτισμένη, η απόδοσή του γραμμική και χαρακτηριστικό του στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι κρύβει με έντεχνο τρόπο την αποτελεσματικότητά του στο πεδίο των επιδόσεων (π.χ. 0-100 km/h σε μόνο 8.4 sec). Το 6τάχυτο κιβώτιο με το οποίο συνδυάζεται έχει πολύ καλή αίσθηση κατά το κούμπωμα των σχέσεων και κλιμάκωση που δεν «πνίγει» τις επιδόσεις. Στα χαρακτηριστικά του κινητήρα αυτού αποτελεί και η ύπαρξη συστήματος απενεργοποίησης των 2 από τους 4 κυλίνδρους (Actice Cylinder Management), που λειτουργεί σε καταστάσεις «ήπιας» οδήγησης για να μειώσει τις απαιτήσεις σε καύσιμο. Η εναλλαγή από τους 4 στους 2 κυλίνδρους γίνεται εξαιρετικά ομαλά χωρίς ο οδηγός να αντιλαμβάνεται τη λειτουργία του συστήματος, πέρα από την ένδειξη «Eco» που εμφανίζεται στον πίνακα οργάνων. Με αυτό το δεδομένο, η μέση κατανάλωση που καταγράψαμε (7,9 λτ./100 χλμ.) είναι αρκετά καλή για μοτέρ 150 ίππων.

Ευχάριστο και άνετο στο δρόμο

Advertisement

T-Roc 1.5 test 640 (6)

Όπως και ο μικρότερος «αδελφός» των 1.000 κ.εκ., έτσι και το VW T-Roc με τον 1.500άρη TSI κινητήρα στο δρόμο παρουσιάζει μια συμπεριφορά η οποία καταφέρνει να συνδυάσει πολύ επιτυχημένα τα δυναμικά οδικά χαρακτηριστικά, με την πολύ καλή άνεση από την ανάρτηση. Το ρόλο του παίζει και το πάτωμα MQB πάνω στο οποίο χτίζεται και το T-Roc, το οποίο ξεχωρίζει για την υψηλή του ακαμψία. Έτσι, σε ένα δρόμο με στροφές το γερμανικό μοντέλο εμφανίζεται ουδέτερο στις αντιδράσεις του και με περιορισμένες κλίσεις από το αμάξωμα. Στην εθνική, το T-Roc διατηρείται σταθερό και δεν έχει πολύ αυξημένο θόρυβο ακόμη και σε υψηλές ταχύτητες, ενώ μέσα στην πόλη, η ανάρτηση φιλτράρει με πολύ αποτελεσματικό τρόπο τις κακοτεχνίες και λακούβες. Πολύ καλό είναι και το τιμόνι σε αίσθηση και ακρίβεια, ενώ η υπερυψωμένη θέση οδήγησης προσφέρει πολύ καλή επόπτευση του περιβάλλοντος χώρου.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.498 cc
Ισχύς: 150 PS/5.000-6.000 rpm
Ροπή: 25.5 kgm/1.500-3.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8.4 sec
Τελική ταχύτητα: 205 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 5.3 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Εκπομπές CO2: 120 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 117,6 €
Βάρος: 1.330 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.234/1.819/1.573 mm
Μεταξόνιο: 2.590 mm
Χώρος αποσκευών: 415 lt
Τιμή: 23.950€