NewsAuto.gr
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Mercedes A 180d Auto

Μετά την βενζινοκίνητη version, το newsauto δοκιμάζει το μικρομεσαίο μοντέλο της Mercedes στη ντίζελ εκδοχή του.

Kώστας Φούζας (kf@newsauto.gr)
Φωτογραφίες: Χρήστος Καραγιωργάκης

Εχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τότε που η Mercedes παρουσίασε το μικρότερο μοντέλο στην ιστορία της. Η τότε A-Class, με τις λιλιπούτειες διαστάσεις (μήκος μόνο 3,6 m) και τον MPV χαρακτήρα της, έβαλε τον Γερμανό premium κατασκευαστή στην compact κατηγορία, με σημαντικότερο σταθμό το 2012. Εκείνη τη χρονιά, όντας στην 3η του γενιά, το μοντέλο πέταξε από πάνω του κάθε πολυμορφικό στοιχείο, αποκτώντας έναν ξεκάθαρο hatchback χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, η Mercedes εισήγαγε μια νέα σχεδιαστική ταυτότητα, που έμελλε να ρίξει τον μέσο όρο ηλικίας των αγοραστών της μάρκας κατά 10 περίπου χρόνια. Η συνταγή της επιτυχίας προχώρησε ένα βήμα παρακάτω κι έτσι η A-Class πλαισιώθηκε από τις CLA και GLA που έμελλε να παίξουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στο πολυτελές κομμάτι της μικρομεσαίας κατηγορίας.

Σχεδιαστικά, το μπροστινό μέρος της νέας A-Class είναι αρκετά χαμηλό. Η ανασχεδιασμένη γρίλια με το αστέρι εξακολουθεί να δεσπόζει στο κέντρο της, οι σπορ αεραγωγοί έχουν ακροβολιστεί, ενώ τα φωτιστικά σώματα είναι λεπτά σε σχεδιασμό, με χρωμιωμένες λεπτομέρειες και LED προβολείς. Αντίστοιχης σχεδιαστικής φιλοσοφίας είναι και τα πίσω φωτιστικά σώματα, που χωρίζονται σε δύο μέρη αφού κατά το ήμισυ βρίσκονται στην πίσω πόρτα. Νέου σχεδιασμού είναι και ο πίσω προφυλακτήρας με ένα διακριτικό σπόιλερ, ενώ ανάλογα με τα επίπεδα εξοπλισμού συναντάμε μαύρο διαχύτη και χρωμιωμένα πλαίσια στις απολήξεις των εξατμίσεων. Συνολικά έχεις να κάνεις με ένα κομψό αμάξωμα που, χωρίς να διαφοροποιείται στο 100% από την προηγούμενη γενιά, καταφέρνει να σου αποσπά την προσοχή και να σου αρέσει οπτικά. Σημειώστε ότι, σε σύγκριση με το παρελθόν, έχουμε αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων, με το μήκος να φτάνει πλέον στα 4.419 mm.

Με high tech χαρακτήρα και υψηλή ποιότητα

Οι ιθύνοντες της γερμανικής φίρμας θέλησαν να εντυπωσιάσουν περισσότερο με το εσωτερικό της A-Class. Το τιμόνι είναι νέο, οι πέντε αεραγωγοί εμπνευσμένοι από τον κόσμο της αεροπλοΐας, σχεδιασμένοι ώστε να θυμίζουν τουρμπίνες, και οι χώροι αυξημένοι χάρη στο μεγαλύτερο μεταξόνιο (έως 3,6 cm μεγαλύτεροι για τα γόνατα των επιβατών, ενώ ο χώρος αποσκευών φτάνει στα 370 lt).

Σε επίπεδο ποιότητας ξεχάστε αυτό που προσέφερε η προηγούμενη γενιά με τα σκληρά πλαστικά και τις κατά τόπους αστοχίες στη συναρμολόγηση. Πλέον η συναρμογή είναι κορυφαία και τα αφρώδη υλικά δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Ιδιαίτερες φλυαρίες στη σχεδίαση δεν υπάρχουν και οι διακόπτες είναι εργονομικά τοποθετημένοι. Σαφώς βελτιωμένη είναι και η περιφερειακή ορατότητα, καθώς απουσιάζουν πλέον οι κλειστοφοβικές μικρές γυάλινες επιφάνειες, ειδικά για τους πίσω επιβάτες. Βέβαια, από την έκδοση που δοκιμάσαμε έλειπε το σύστημα πολυμέσων MBUX, χωρίς όμως αυτό να έχει αντίκτυπο στη σύγχρονη αύρα που εισπράττουν ο οδηγός και οι επιβάτες.

Σταθερή αξία ο 1.500άρης ντίζελ

Κάτω από το καπό της πετρελαιοκίνητης A180 d συναντάμε τον γνωστό 1.500άρη με αυξημένη απόδοση στους 116 PS και ροπή της τάξης των 26,5 kgm, ο οποίος συνδυάζεται με ένα 7άρι αυτόματο κιβώτιο (7G-DCT). Σε σύγκριση με το παρελθόν το ντίζελ μηχανικό σύνολο παρουσιάζει έναν σαφώς πιο ραφιναρισμένο χαρακτήρα με ελάχιστα επίπεδα θορύβου και κραδασμών. Στην πράξη το εν λόγω μοτέρ κινεί με ευκολία το αμάξωμα των 1.455 κιλών, χωρίς όμως να βάζει φωτιά στην άσφαλτο, αλλά με πολύ μεγάλη οικονομία καυσίμου (στη δοκιμή μας μετρήσαμε σε πόλη και εθνική 6,9 lt/100 km). Πολύ καλό σε λειτουργία και απόκριση είναι και το στάνταρ αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Σταθερό πάτημα & σπορτίφ συμπεριφορά

Η νέα A-Class πατάει σε μια τροποποιημένη εκδοχή της πλατφόρμας MFA (μεγαλύτερο μεταξόνιο και εμπρός μετατρόχιο) και σύμφωνα με τους μηχανικούς από τη Στουτγάρδη έχει αποκτήσει δυναμικότερα στοιχεία οδικής συμπεριφοράς. Το πετρελαιοκίνητο μοντέλο χρησιμοποιεί διάταξη ημιάκαμπτου άξονα πίσω, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται καμία έκπτωση στο δρόμο. Αντίθετα, ο οδηγός θα εισπράξει μια premium συμπεριφορά με χαρακτηριστική σταθερότητα σε όλες τις συνθήκες.

Όσο και αν πιέσεις σε απαιτητικές διαδρομές, η νέα A-Class θα αντιδράσει ομαλά και θα στρίψει με ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση. Το τιμόνι είναι ελαφρύ σε αίσθηση, χωρίς όμως να «χαζεύει» γύρω από την ευθεία και να χάνει σε αμεσότητα. Ακόμη ένα σημείο που αξίζει να σταθούμε είναι η απορροφητικότητα της ανάρτησης, η οποία καταφέρνει να αποσβένει προοδευτικά κάθε ανωμαλία.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.461cc
Ισχύς: 116ps /4.000 rpm
Ροπή: 260 Nm/1.750-2.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 7 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10,5 sec
Τελική ταχύτητα: 202 km/h
Μεικτή κατανάλωση δοκιμής: 6,9 λτ./100 χλμ.
Εκπομπές CO2: 111 γρ./χλμ.
Βάρος: 1.455
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.419/1.796/1.440 mm
Μεταξόνιο: 2.729 mm
Χώρος αποσκευών: 360 lt
Τιμή: 32.338 ευρώ

Η δοκιμη εγινε με καυσιμα ελιν