Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Σεμπαστιάνο Καστιλιόνι: Ο vegan οινοποιός, ο Μιρό και το κόκκινο διαμάντι της Τοσκάνης

Ελλάδα 6:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σεμπαστιάνο Καστιλιόνι: Ο vegan οινοποιός, ο Μιρό και το κόκκινο διαμάντι της Τοσκάνης

MIRROR

Σεμπαστιάνο Καστιλιόνι: Ο vegan οινοποιός, ο Μιρό και το κόκκινο διαμάντι της Τοσκάνης

MIRROR

Ο ιδιοκτήτης ενός από τους πλέον διάσημους Ιταλικούς αμπελώνες είναι ένας παθιασμένος συλλέκτης και η εταιρία του δεν αναλαμβάνει την πώληση ενός έργου, αν αυτό δεν έχει εκτιμηθεί για 20.000.000 δολάρια

Advertisement
Advertisement

Ο Πεπίνο Καστιλιόνι κοίταζε τον αμπελώνα που μόλις είχε αγοράσει σε μια πλαγιά της περιοχής του Κιάντι στην Τοσκάνη και ονειρευόταν ήδη το μέλλον, με το αεράκι να φυσάει απαλά εκείνη την ανοιξιάτικη μέρα του 1974, σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Ήθελε να δημιουργήσει κρασιά που δεν θα ήταν αποκλειστικά από Sangiovese, αλλά μια ιδανική μίξη με άλλες ποικιλίες, που είχε γευθεί στο Μπροντό και την Βουργουνδία όπως το Καμπερνέ Σοβινιόν, το Μερλό, το Σαρντονέ και το Πινό Μπλανκ.

Advertisement
Advertisement

Σαράντα έξι χρόνια μετά από εκείνη την ημέρα, τα κρασιά της  Querciabella από την οικογένεια Καστιλιάνο θεωρούνται ως κορυφαίο δείγμα της λεγόμενης βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Για πολλούς είναι ένα από τα άγια δισκοπότηρα των επονομαζόμενων Super Tuscun οίνων και ο εν πολλοίς υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο υιός Καστιλιάνο.

Αυτός που από το 1980 ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα  690 στρέμματα των αμελώνων στα θρυλικά χωριά του Chianti Classico, (Ράντα, Γκαϊόλε και Γκρέβε) αλλά και τα 320 στην επίσης θρυλικη ζώνη της Μαρέμα (από όπου ξεκίνησαν τα Super Tuscan).

Advertisement

Ως πληθωρική προσωπικότητα που λατρεύει εκτός από το κρασί την τέχνη, ο Σεμπαστιάνο Καστιλιόνι συζητήθηκε πολύ όταν εξέλιξε ακόμη περισσσότερο τις βιολογικές πρακτικές καλλιέργειας και παραγωγής της Querciabella.

Πλέον θεωρήται ο μεγαλύτερος βιοδυναμικός αμπελώνας της Ιταλίας ο οποίος ακολουθεί μια συγκεκριμένη μορφή που ονομάζεται Cruetly Free Biodynamic, επειδή δεν χρησημοποιεί τίποτε ζωικό, τόσο στον αμπελώνα, όσο και στην οινοποίηση του διάσημου κρασιού.

Advertisement

Ο Σεμπαστιάνο Καστιλιόνι που ήταν σύμβουλος για δύο χρόνια στην κυβέρνηση  του Ματέο Ρέντσι είναι από τα πιο ενεργά μέλος της vegan κοινότητας, κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι δεν απολαμβάνει μια Cαmartina του 2012 με ένα wagyu beef, αλλά μάλλον με ένα μπιφτέκι σόγιας!

Κι αν αυτό ηχεί ιερόσυλο σε πολλούς λάτρεις του κρασιού, για τον ίδιο είναι τρόπος ζωής εδώ και χρόνια, από τότε που πιο νέος τριγύρναγε στα σοκάκια του Γκρέβε, το πιο κλασσικό χωριό της ζώνης Chianti Classico.

Advertisement

Οι βαθμολογίες των κρασιών του είναι ανάλογες της ποιότητας κάτι που διαπίστωσαν κορυφαίοι κριτικοί όπως ο Ουόλτερ Σπέλερ υπεύθηνος για τον Ιταλικό αμπελώνα στο σημαντικό site της Τζάνσις Ρόμπινσον.

Φέτος έκανε ένα ανεπίσημο Classification α λα Saint Emillion(Bordeaux), και τα δύο Κιάντι της εταιρίας κατατάχθηκαν grand cru classe B, ή στα ιταλικά classifica B.

Εκτός από το Σαντζιοβέζε, εξέχουσα θέση έχει το Καμπερνέ Σοβινιόν στην Camartina και στην Mongrana, το Μερλό στο Palafreno και βέβαια το Σαρντονέ και το Πινό Μπιάνκο στο Batar.

Ένα κρασί που προήλθε από τον θαυμασμό των Καστιλιόνι στα γαλλικά οινοοιήματα και τις συχνές επισκέψεις και γευστικές δοκιμές στην Βουργουνδία.

Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο λευκό κρασί σε ότι έχει να κάνει με τους αμπελώνες της Τοσκάνης με μια ποικιλιακή σύνθεση που δύσκολα συναντάται αλλού σήμερα, ενώ  θεωρείται το κορυφαίο λευκό της Ιταλίας.

Η συγκέντρωση των δισεκατομμυριούχων στο Χονγκ Κονγκ

H οινοποίηση και η ωρίμανσή του γίνεται σε γαλλικά βαρέλια 228 λίτρων και οι δύο ποικιλίες-Πινό και Σαρντονέ-συμμετέχουν σε αναλογία 50% η κάθε μία και η κριτική της Ρόμπινσον το 2009 έκανε λόγο για το πιο φιλόδοξο Πινό Μπλανκ του πλανήτη.

Αυτό το εξαιρετικό λευκό μαζί με τα κόκκινα «διαμάντια» της Qureciabella είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πριν απο έξι χρόνια σε ένα  αξέχαστο κάλεσμα του Σεμπαστιάνο Καστιλιόνι οι διακόσιοι καλεσμένοι του.

Ο Ιταλός οινοποιός εκτός από το κρασί είνα συλλέκτης και λάτρης της τέχνης αλλά και εμπνευστής της εταιρίας Opteres η οποία απευθύνεται στους πιο ισχυρούς συλλέκτες στον κόσμο.

Μέσω αυτής σε ένα αυστηρά ιδιωτικό event ορισμένοι από τους πλουσιώτερους ανθρώπους του κόσμου έδωσαν το παρόν τρον Μάϊο  του 2014 στο Χονγκ Κονγκ για να δουν τέσσερα μοναδικά έργα τέχνης.

Τα δύο ήταν πίνακες του Χουάν Μιρό και τα άλλα δύο έφεραν την υπογραφή  του Ρενέ Μαγκρίτ με την συνολική τους αξία να υπρεβαίνει τα 100.000.000 δολάρια, ενώ βρίσκονταν εκτός αγοράς πάνω από τριάντα χρόνια.

Οι δισκεκατομμυριούχοι από την Κίνα και το Χονγκ-Κονγκ απόλαυσαν εξαιρετικές γεύσεις και κάποιες από τις καλύτερες χρονιές της Querciabella, πριν γίνουν τα αποκαλυπτήρια των τεσσάρων πινάκων.

Σε μια ολιγόλεπτη συνέντευξη του πριν λίγα χρόνια ο Σεμπαστιάνο Καστιλιόνι αποκάλυψε ότι η εταιρία του δεν δέχεται έργο προς πώληση αν η κετιμώμενη αξία του είναι κάτω από 20.000.000 δολάρια.

Για όσους τον ξέρουν και αυτό είναι ένα απτό δείγμα της αίσθησης που έχει για το money value ένας άνθρωπος που είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για ένα από τα κορυφαία κρασιά της Τοσκάνης.

Διαβάστε επίσης:

Ο κατάσκοπος που δραπέτευσε στο κρύο

Που κατασκευάστηκε το ολοκαίνουριο Ελληνικό αεροδρόμιο… παλάτι;

Κορυφαίος ογκολόγος: «Φάτε τηγανητές πατάτες, πιείτε κρασί και κάντε σεξ»