Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Ρον Γκαλέλα: Το τελευταίο κλικ του απόλυτου paparazzo

Ελλάδα 10:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρον Γκαλέλα: Το τελευταίο κλικ του απόλυτου paparazzo

MIRROR

Ρον Γκαλέλα: Το τελευταίο κλικ του απόλυτου paparazzo

MIRROR

O μυθικός φωτογράφος που «αιχμαλώτισε» με τα κλικ του θρυλικούς σταρ και jet setters έφυγε σε ηλικία 91 ετών -Ποιος ήταν ο άνθρωπος που ώθησε τον Μάρλον Μπράντο να του σπάσει το σαγόνι και την Τζάκι Κέννεντι-Ωνάση να καταθέσει αγωγή για ασφαλιστικά μέτρα.

Advertisement
Advertisement

Εκείνη την Τρίτη, που το ημερολόγιο έδειχνε 12 Ιουνίου του 1973, ο 41χρονος τότε Ρον Γκαλέλα, ετοιμάστηκε για άλλη μια μέρα στη δουλειά. Είχε ήδη μάθει ότι ο πολύς Μάρλον Μπράντο θα ερχόταν στην πόλη για να παραχωρήσει συνέντευξη στο talk show του Ντικ Κάβετ στο ABC και δεν ήταν διατεθειμένος να «χάσει» το θέμα.

Πήγε στην 58η Οδό στα στούντιο του καναλιού και ζήτησε να μάθει την ώρα άφιξης του  διάσημου ηθοποιού, χωρίς όμως επιτυχία καθώς οι υπεύθυνοι της εκπομπής δεν του είπαν τίποτε. Ήξεραν ότι είχαν μπροστά τους έναν αδίστακτο φωτογράφο, έναν paparazzo που δεν γούσταρε ποτέ τις στημένες φωτογραφίες αλλά κυνηγούσε τους διάσημους για να καταφέρει να αποθανατίσει την στιγμή.

Ο Ρον δεν το έβαλε κάτω. Βγαίνοντας είδε έναν οδηγό να στέκεται δίπλα στη λιμουζίνα του, τον ρώτησε αν περίμενε ειδοποίηση για να παραλάβει τον Μπράντο κι αυτός απάντησε θετικά και του είπε ότι ο σταρ ερχόταν με ελικόπτερο. «Είχε τρία ελικοδρόμια στην περιοχή κοντά στα στούντιο. Επέλεξα αυτό που ήταν μόλις τέσσερα τετράγωνα μακριά και την έστησα για να βγάλω τις φωτογραφίες» είπε χρόνια μετά αναφερόμενος στο περιστατικό που έχτισε εν πολλοίς το μύθο του.

Advertisement
Advertisement

Οι μπουνιές του Μπράντο

Όταν το ελικόπτερο προσγειώθηκε ο Γκαλέλα αρχίζει να «πυροβολεί» με την φωτογραφική του μηχανή την άφιξη του πρωταγωνιστή μαζί με τη συνοδεία του. Μετά τον ακολουθεί στα στούντιο του ABC, αλλά είναι τόσοι οι θαυμαστές που περιμένουν τον Μπράντο που δεν μπορεί να τραβήξει καλές φωτό.

Advertisement

«Ο Πολ Σμόβακ, φίλος μου φωτογράφος μου έδωσε πληροφορίες για το που θα πάνε μετά το σόου, οπότε πήγαμε μαζί στην Τσάϊνα Τάουν, ακολουθώντας τον Κάβετ και τον Μπράντο» τόνιζε στο βίντεο που είχε ανεβάσει στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Είναι βράδυ πλέον όταν ο ηθοποιός και ο παρουσιαστής -αμφότεροι φορώντας γυαλιά ηλίου- κατεβαίνουν από την λιμουζίνα και περπατάνε για μπουν σε ένα εστιατόριο όπου θα δειπνούσαν ενώ ο Γκαλέλα τους φωτογραφίζει συνέχεια. Ο Μπράντο φανερά εκνευρισμένος τον ρωτάει: «Τι άλλο θέλεις; Δεν έχεις τραβήξει αρκετές;» και ο Γκαλέλα κοιτώντας τον Κάβετ με τον οποίο γνωριζόταν απαντάει: «Τι θα λέγατε να βγάλουμε μερικές χωρίς τα γυαλιά;».

Advertisement

Αυτό ήταν. Ο Μάρλον Μπράντο ορμάει έξαλλος στον θρασύ paparazzo που είχε γίνει σκιά του και τον γρονθοκοπεί ανελέητα, πριν τον τραβήξουν άλλοι. Ο Γκαλέλα σηκώνεται και βάζει ένα μαντήλι για να σταματήσει την αιμορραγία, καθώς ο φίλος του τον μεταφέρει στο νοσοκομείο Μπέλβιου σε κακή κατάσταση.

Του λείπουν πέντε δόντια, έχει κάταγμα στο σαγόνι και σκισμένα χείλη από τις γροθιές του ηθοποιού, ενώ θα χρειαστεί τρεις επανορθωτικές επεμβάσεις για να αποκατασταθεί η ζημιά στο πρόσωπό του.

Ένα χρόνο μετά το διαβόητο περιστατικό ο Μπράντο βρίσκεται ξανά στη Νέα Υόρκη για μια συνέντευξη τύπου στο Waldorf Astoria και όπως είναι φυσικό ο Γκαλέλα δίνει το παρόν. Μόνο που αυτή την φορά πάει προετοιμασμένος αφού εμφανίζεται με ένα κράνος από αυτά που φοράνε οι παίχτες στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο, αφού ο ηθοποιός δεν τον έχει ξεχάσει.

Advertisement

Ο φίλος του Πολ Σμόβακ τον φωτογραφίζει σε απόσταση αναπνοής από τον ηθοποιό και αυτή είναι η πιο διάσημη φωτό του Γκαλέλα, το σήμα κατατεθέν του paparazzo που δεν κοιμόταν ποτέ. Το μόνο που ίσως τον στεναχώρησε ήταν ότι δεν την τράβηξε αυτός!

Ο εφιάλτης της Τζάκι

Πριν από το επεισόδιο με τον Μάρλον Μπράντο ο φωτογράφος που για πολλούς καθόρισε μια εποχή, ήταν ήδη διάσημος εξαιτίας  της Τζάκι Κέννεντι, με την οποία είχε εμμονή. Εμμονή κατ’ αυτόν δικαιολογημένη, καθώς η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ «πουλούσε» τρελά στα lifestyle περιοδικά και τα gossip ταμπλόιντ όλου του κόσμου.

Αυτό του ήταν αρκετό για να τη στήνει από νωρίς το πρωί, έξω από το διαμέρισμα της 5ης Λεωφόρου όπου έμενε η Τζάκι και να περιμένει με τις ώρες.

Όταν αυτό γινόταν ο Ρον δεν την άφηνε σε ησυχία, αφού παρά την ασφάλεια που είχε ήταν συνεχώς πίσω της, μέρα νύχτα είτε είχε μαζί της τον Τζον και την Κάρολαϊν, είτε έβγαινε με τον Ωνάση. Ο τελευταίος μάλλον απολάμβανε τον θρασύτατο Ρον που δεν σταματούσε πουθενά, προκειμένου να βγάλει το θέμα, κάτι που έφερε την Τζάκι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Τελικά όταν ξεπέρασε κατά την ίδια τα όρια του έκανε αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα τα οποία κέρδισε, αφού σύμφωνα με την απόφαση ο Γκαλέλα δεν μπορούσε να την πλησιάσει πλέον, ούτε στα πενήντα μέτρα. «Αυτός ο άνθρωπος μου καταστρέφει την ζωή αφού όχι μόνο είναι συνέχεια έξω από την είσοδο του σπιτιού μου, αλλά με ακολουθεί μέχρι την Ελλάδα» είχε πει στην κατάθεσή της.

Μετά από αυτό δεν άλλαξαν και πολλά, αφού ο Ρον δεν μπόρεσε να αντισταθεί και παραβίασε τέσσερις φορές τα επόμενα χρόνια την απόφαση του δικαστηρίου. Η Τζάκι, που τον περίμενε στη γωνία του έκανε νέα αγωγή και αυτή την φορά ο δικαστής του είπε ότι θα τον στείλει εξήντα χρόνια φυλακή αν πλησιάσει ξανά την κυρία Κέννεντι ή τα παιδιά της.

Ο Γκαλέλα στεναχωρήθηκε πολύ αλλά είπε ότι δεν θα φωτογραφήσει ποτέ ξανά την Τζάκι Κέννεντι και το τήρησε, αφού σταμάτησε να είναι ο stalker της, χάνοντας το πιο διάσημο θέμα του.

Τα 3.000.000 κλικ και οι νύχτες στο Studio 54

Ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα για βγάζει αληθινές φωτογραφίες, έχοντας ήδη μπει στο πάνθεον των μεγάλων του φακού, έφυγε στο σπίτι του από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 91 ετών. Οι φωτογραφίες του -ειδικά οι ασπρόμαυρες- θεωρούνται έργα τέχνης και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη φιλοξενεί μόνιμα έξι από αυτές.

Κατά τη διάρκεια της μυθικής του διαδρομής τράβηξε μαζί και με κάποιους συνεργάτες του που πήγαιναν εκεί που δεν μπορούσε να βρίσκεται ο ίδιος, πάνω από 3.000.000 φωτό που καθόρισαν μια ολόκληρη εποχή. Εξέδωσε πάνω από 21 βιβλία μέσα στα οποία παρελαύνουν ηθοποιοί, τραγουδιστές, μοντέλα, jet setters, πολιτικοί και επιχειρηματίες οι οποίοι δεν γλίτωσαν από το κλικ του Ρον.

Έμπαινε χαλαρά στα πιο διάσημα κλαμπ της Νέας Υόρκης και αποθανάτισε τις ξέφρενες νύχτες του «Studio 54» όπου ο Φίλιππος Νιάρχος, η Λάϊζα Μινέλι, ο Μικ Τζάγκερ, ο Τραβόλτα, η Γκρέις Τζόουνς, ο Μπόουι, ο Τρούμαν Καπότε και άλλοι μπλέκονταν σε ένα ηδονιστικό συναπάντημα με εργάτες από το Μπρούκλιν και γραμματείς από το Νιου Τζέρσι.

To Vanity Fair και το Time του έδωσαν τον τίτλο «Ο Νονός των Αμερικανών παπαράτσι» ενώ για πάρα πολλούς είναι ο πιο επιδραστικός paparazzo όλων των εποχών.

Στο ντοκιμαντέρ για την ζωή του και τα φοβερά φωτογραφικά ενσταντανέ του ο τίτλος του αποτυπώνει ανάγλυφα αυτό που ήθελαν να φωνάξουν  πολλές φορές όλοι αυτοί που τον έβλεπαν μπροστά τους: «Σπάστε του την μηχανή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Από τον άπιστο Ωνάση και τους Νιάρχους στον Αμπράμοβιτς (+video)
Μελάνια Τραμπ: Το «Ποτέ μη λες ποτέ» και η συνέντευξη που άναψε φωτιές
Ηλίας Καφούρος: Από τα μαντήλια του Hermes στο συλλεκτικό Muse του Μπραντ Πιτ