Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Ο πράκτορας της Μοσάντ που έγινε κολλητός με τον Νο1 τρομοκράτη

Ελλάδα 14:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο πράκτορας της Μοσάντ που έγινε κολλητός με τον Νο1 τρομοκράτη

MIRROR

Ο πράκτορας της Μοσάντ που έγινε κολλητός με τον Νο1 τρομοκράτη

MIRROR

Παρά τις εντολές να μην αποκτήσει επαφές ο κατάσκοπος με το κωδικό όνομα D απέκτησε στενές επαφές με τον Αλί Χασάν Σαλάμε- τον υπεύθυνο για την σφαγή του Μονάχου-πριν τον ανατινάξει με βόμβα

Advertisement
Advertisement

Εκείνη την ημέρα του 1974 που ο πράκτορας της Mossad με την κωδική ονομασία D προσγειώθηκε στον Λίβανο με πτήση από την Ευρώπη, ήξερε πολύ καλά ότι τίποτε πια δεν θα ήταν ίδιο στην ζωή του. Έχοντας πάρει διαταγή να γίνει η «σκιά» του Αλί Χασάν Σαλάμε, του ανθρώπου που ήταν ο εμπνευστής πίσω από την σφαγή των Ισραηλινών αθλητών στο Μόναχο, ρίσκαρε ουσιαστικά το τομάρι του. Η εντολή που είχε λάβει ήταν σαφής: «Έχε τον από κοντά, ενημέρωνέ μας συνέχεια αλλά μην δημιουργήσεις προσωπική επαφή μαζί του» ήταν οι λέξεις του Σβι Ραμί. Ο διοικητής της Μοσάντ ήταν απόλυτος πάνω σε αυτό το θέμα. Τώρα που είχαν εντοπίσει τον άνθρωπο που αναζητούσαν, δεν θα τον άφηναν από τα μάτια τους.

Ο Έλληνας πρώην διευθυντής της CIA δουλεύει στην πιο «μυστική» τράπεζα του κόσμου

Όχι, πριν έρθει η κατάλληλη στιγμή για να στηθεί μια επιχείρηση δολοφονίας του Σαλάμε μέσα στην καρδιά της Βυρηττού, κάτι ιδιαίτερα τολμηρό για τα «γεράκια» της Μοσάντ. Ο D δεν σκόπευε να παρεκλίνει από τις διαταγές που είχε λάβει. Δρώντας υπόγεια, με ψεύτικα έγγραφα και ιδιότητα άρχισε να ταξιδεύει και να μένει για μεγάλες χρονικές περιόδους τα επόμενα χρόνια μεταξύ Δαμασκού και Βυρητού. Παρακολουθούσε στενά τον Σαλάμε χωρίς ποτέ να γίνει αντιληπτός και μίλησε γι’ αυτή την επιχείρηση τριάντα πέντε χρόνια μετά σε μια τηλεοπτική εκπομπή με τον τίτλο «Hit List» που ασχολείται με θέματα κατασκοπείας. Το πρόσωπό του δεν αποκαλύφθηκε για ευνόητους λόγους, όμως τα όσα είπε ήταν ένα αποκαλυπτικό πρελούδιο για την μοναχική ζωή ενός επιχειρησιακού πράκτορα της Μοσάντ.

Advertisement
Advertisement

Φίλος με τον Νο1 εχθρό του Ισραήλ

«Το να είσαι τόσο καιρό στην Βυρητό εσύ και η μοναξιά σου συνεπάγεται μεγάλο διανοητικό, συναισθηματικό και ψυχολογικό στρες. Τέτοιο που μπορεί ξαφνικά να γίνει ένα λάθος και να αποκαλυφθείς».
Και η αποκάυψη σήμαινε μόνο ένα πράγμα: σύλληψη και θανατική καταδίκη με συνοπτικές διαδικασίες. Γι’ αυτό o D βυθίστηκε για τα καλά στον νέο του εαυτό αποκαλώντας την όλη κατάσταση ως «θετική σχιζοφρένεια» τονίζοντας ότι η κάλυψή του ήταν η νέα του ζωή: «Αν δεν την πίστευα εγώ πρώτος, δεν θα την πίστευε και ο επόμενος». Εγκαταστάθηκε στο διεθνές ξενοδοχείο «Βυρητός» για έναν πολύ καλό λόγο. Ο Αλί Χασάν Σαλάμε γνωστός με το παρατσούκλι «Κόκκινος Πρίγκιπας» πήγαινε καθημερινά στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου για να διατηρείται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Ο D έπρεπε απλά να τον παρακολουθεί και να ακούσει τι λέει κουβεντιάζοντας με τους σωματοφύλακες του, τη ώρα που γυμναζόταν αφού ο Σαλάμε μίλαγε πολύ. Ακολουθώντας πιστά την διαταγή να μην κάνει επαφή με τον τρομοκράτη, δεν περίμενε με τίποτε ότι ο Σαλάμε θα ήταν αυτός που τελικά τον προσέγγισε ένα απόγευμα.

Advertisement

«Ήμουν ήδη έξι μήνες στην Βυρητό και έκανα κοιλιακούς στο γυμναστήριο μονος μου όταν άκουσαν μια ήρεμη φωνή από πίσω μου να μου λέει ότι δεν κάνω καλά την άσκηση». Ο Σαλάμε του έδειξε τον σωστό τρόπο, συστήθηκαν και και άρχισαν να μιλάνε περί ανέμων και υδάτων, για το αν ο D π.χ. θα μάθαινε σκουός για να παίζουν μαζί. Ο πράκτορας της Μοσάντ έμαθε και αυτά τα παιχνίδια άρχισαν να στήνουν μια φιλική σχέση όσο περνούσαν οι μέρες, κάτι για οποίο ενημερώθηκε άμεσα ο Σβι Ραμί. Παρότι ανησυχούσε για την ασφάλεια του πράκτορά του, ο διοικητής του «Ινστιτούτου» έδωσε την έγκρισή του να συνεχιστεί η επαφή του D με τον άνθρωπο που πολλοί έβλεπαν ως διάδοχο του Γιασέρ Αραφάτ στην PLO. «Ήταν έξυπνος, δυνατός, αποφασιστικός και ευφυής» αποκάλυψε στην μία και μοναδική του συνέντευξη ο πρώην Ισραηλινός πράκτορας συμπληρώνοντας: «Είχαμε πολλά κοινά». Ήξερε όμως ότι ο νέος του «φίλος» είχε ενορχηστρώσει την δολοφονία των 11 Ισραηλινών αθλητών στο Μόναχο και γι’ αυτό «του άξιζε και έπρεπε να πεθάνει. Γι’ αυτό δεν υπήρχε αμφιβολία».

«Ο εκτελεστής»: Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι φτωχός

Από τα πάρτι στην επιχείρηση

Advertisement

Ο D δέχεται πρόσκληση για δείπνο στο σπίτι του Σαλάμε, ο οποίος τον ξεναγεί παντού και του συστήνει την γυναίκα του Τζωρτζίνα Ριτζ πρώην Μις Υφήλιος, η οποία υπέκυψε στην γοητεία του. Μετά από κάθε πρόσκληση στέλνει πάντα εκτενή αναφορά στα κεντρικά της Μοσάντ, έχοντας γίνει κολλητός με έναν άνθρωπο που πρόκειται να σκοτώσει μια δεδομένη στιγμή. «Ήταν ταυτόχρονα φίλος και θανάσιμος εχθρός κι αυτό δεν είναι εύκολο, αφού ξέρεις βαθιά μέσα σου ότι αυτός ο άνθρωπος πρέπει να πεθάνει». Ο Σαλάμε τον θέλει σχεδόν συνέχεια δίπλα του, του κάνει δώρα, τον παίρνει σε πάρτι και του κανονίζει να τα φτιάξει με την αδερφή της γυναίκας του. Ο D το απολαμβάνει αλλά ταυτόχρονα μελετά μεθόδους εξόντωσης του Σαλάμε και προτείνει κάποιες από αυτές στην Μοσάντ, η οποία τον Οκτώβριο του 1978 εγκρίνει μία.
Γνωρίζοντας χάρι στον D το καθημερινό δρομολόγιο που ακολουθούσε ο «Κόκκινος Πρίγκιπας» όταν έφευγε από το σπίτι του, αποφασίζουν να τοποθετήσουν ένα αυτοκίνητο με εκρηκτικά σε μια από τις τρεις θέσεις στάθμευσης μετά από μια υποχρεωτική δεξιά στροφή που θα έκανε το αυτοκίνητό του.

Η Μοσάντ στέλνει άλλον έναν πράκτορα στην Βυρητό, την Έρικα Τσέιμπερς η οποία νοικιάζει ένα διαμέρισμα απέναντι από την θέση στάθμευσης που θα ήταν παρκαρισμένο το παγιδευμένο όχημα. Ο D ταξιδεύει στη Ιορδανία με πρόφαση ολιγοήμερες διακοπές αλλά συναντάει μια ομάδα της Μοσάντ, η οποία του δίνει ένα μεγάλο έπιπλο, το οποίο περιείχε τα εκρηκτικά. Επιστρέφοντας ελέγχεται δύο φορές στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας και Συρίας-Λιβάνου, όμως οι τελωνειακοί παρότι τον ρωτάνε για το έπιπλο δεν το ψάχνουν. Φτάνει στην Βυρητό και λίγες μέρες μετά ένας τρίτος πράκτορας της Μοσάντ φτάνει για να το τοποθετήσει και να συνδέσει τα εκρηκτικά, ενώ δίνει και έναν πυροκροτητή στην Τσέιμπερς. Από τα κεντρικά της Υπηρεσίας, έρχεται το πράσινο φως για την επιχείρηση.

Rafale: Πως τα «αόρατα» γεράκια ισοπέδωσαν την Τουρκική βάση (video)

Advertisement

 

Η έκρηξη και η επιστροφή

Θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου του 1979 και η πυρόδοτηση των εκρηκτικών υα γίνει όχι από τον D αλλά από την Έρικα Τσέιμπερς, η οποία ερωτάται αν μπορεί να το κάνει. Κανείς δεν ξέρει αν έπαιξε ρόλο η φιλία που είχε αναπτύξει με τον Σαλάμε στην απόφαση αυτή, ούτε και ο ίδιος ρωτήθηκε στην εκπομπή αν θα πάταγε το κουμπί. Τα δύο αυτοκίνητα-στο μπροστινό ήταν οι τέσσερις σωματοφύλακες του Σαλάμε-έφυγαν ακολουθώντας την διαδρομή που είχε δώσει ο D στην Μοσάντ. Ο ίδιος παρακολούθησε την διαδρομή μέχρι να μπουν στην στροφή και τότε η Έρικα πυροδότησε 100 κιλά εκρηκτικής ύλης τινάζοντας τα οχήματα στον αέρα.

ΤΟΡΚ: Το αντίμετρο του Τουρκικού ναυτικού για τις Τορπίλες του Π.Ν

Οι σωματοφύλακες σκοτώθηκαν ακαριαία και ο «Κόκκινος Πρίγκιπας» του Μαύρου Σεπτέμβρη υπέκυψε λίγη ώρα αργότερα στα βαριά τραύματα του, μέσα σε νοσοκομείο της Βυρητού. Ο D, η Τσέιμπερς και ο τρίτος πράκτορας εγκατέλειψαν άμεσα την πόλη του Λιβάνου και λίγα 24ωρα μετά ήταν πίσω στο Ισραήλ, όπου οι πανηγυρισμοί για τον θάνατο του Σαλάμε δεν είχαν κοπάσει στα κεντρικά του «Ινστιτούτου». Ακόμη και σήμερα ο ανώνυμος κατάσκοπος θεωρείται ένας μύθος στην διαβόητη μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, αφού κατάφερε να παγιδεύσει τον πιο καταζητούμενο τρομοκράτη. Τον άνθρωπο δηλαδή που η Μοσάντ είχε βάλει ως Νο 1 στόχο στην επιχείρηση με το κωδικό όνομα «Η οργή του Θεού», αυτόν με τον οποίο έγινε κολλητός ξέροντας ότι θα τον σκοτώσει και μετά θα πρέπει να ζήσει με αυτό.

 

Τζον Κυριάκου: Ο κατάσκοπος και η προεδρική «χάρη» των 2.000.000 δολαρίων