Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Καρκινογόνα η μυρωδιά του καινούργιου αυτοκινήτου

Ελλάδα 11:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρκινογόνα η μυρωδιά του καινούργιου αυτοκινήτου

MIRROR

Καρκινογόνα η μυρωδιά του καινούργιου αυτοκινήτου

MIRROR

Η μυρωδιά του καινούργιου αυτοκινήτου δεν ξεχνιέται εύκολα. Το μείγμα χημικών ουσιών από τα υφάσματα, τους αφρούς και τις κόλλες είναι γνωστό, ενώ, υπάρχουν ακόμη και ειδικά αποσμητικά χώρου για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, μια νέα μελέτη παρέχει μερικούς καλούς λόγους για τους οποίους μπορεί να μην θέλετε να μυρίσετε ξανά αυτό το… διάσημο άρωμα στο εσωτερικό ενός νέου αυτοκινήτου.

Αυτό που ξέρουμε ως «μυρωδιά καινούργιου αυτοκινήτου» είναι στην πραγματικότητα το “off-gasing”. Με την πάροδο του χρόνου, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε κομμάτια του εσωτερικού του αυτοκινήτου μπαίνουν αργά στον αέρα μέσω αυτής της διαδικασίας και αυτή η συνδυασμένη οσμή είναι αυτό που μυρίζουμε στα νέα οχήματα.

Η μελέτη, που διεξήχθη από τους Aalekhya Reddam και David C. Volz στο University of California Riverside, είχε ως στόχο να εκτιμήσει σε ποιο σημείο η έκθεση ενός ατόμου σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες θα ξεπερνούσε τα ασφαλή επίπεδα.

Advertisement
Advertisement

Βασίστηκε στα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών που εντοπίστηκαν σε νέα αυτοκίνητα σε προηγούμενες μελέτες και διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες, κυρίως στο βενζόλιο και στη φορμαλδεΰδη, πιθανότατα θα ξεπερνούσε τα όρια που έχουν θεσπίσει οι υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνιας.

 

Advertisement

 

Και οι δύο χημικές ουσίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο αναγνωρισμένων καρκινογόνων ουσιών της Καλιφόρνιας και, συμπωματικά, περισσότεροι άνθρωποι από το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες είχαν την πιθανότητα να αρρωστήσουν βαριά από αυτές τις δυο ουσίες εντός αυτοκινήτου, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που κάτι μπορεί να ταξινομηθεί ως καρκινογόνο, αυτό δεν εγγυάται απαραίτητα ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας, καθώς εξαρτάται από τη δόση, αλλά και το πόσο συχνά κάποιος υποβάλλεται σε αυτή. Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: τι μπορεί να γίνει για να μετριαστούν οι κίνδυνοι έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες;

Προφανώς, εναπόκειται στη βιομηχανία που, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, θα μπορούσε κάλλιστα να αντικαταστήσει αυτές τις χημικές ουσίες με λιγότερο επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό υλικά.

 

Advertisement

Διαβάστε επίσης:
Το καινούργιο αυτοκίνητο του αυτοκράτορα 
Κινηματογραφικό ατύχημα στην Καλιφόρνια (VIDEO)
Tesla Model X φλέγεται στην Καλιφόρνια (+vid)