Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Οι τελευταίοι Νονοί του Κορλεόνε

Ελλάδα 11:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι τελευταίοι Νονοί του Κορλεόνε

MIRROR

Οι τελευταίοι Νονοί του Κορλεόνε

MIRROR

Ο Τζον Φολέιν κατέγραψε την άνοδο και την πτώση των paezano από το διάσημο χωριό που έγιναν τα απόλυτα αφεντικά της Σικελικής Μαφίας

Advertisement
Advertisement


Δεν ξέρω γιατί ανέκαθεν γοητευόμουνα από τις ιστορίες της Μαφίας, τις γεμάτες από αίμα, προδοσία και αιματηρές συνήθως διαδοχές. Ειδικά στις κινηματογραφικές τους εκδοχές όπως τον «Νονό» και τις ταινίες του Σκορτσέζε εμπνευσμένες από αληθινές ιστορίες, «κόλλαγα» με την ψυχρότητα και τα ήρεμα μεν, δολοφονικά δε βλέμματα των μαφιόζων.  Η αλήθεια βέβαια είναι πολύ διαφορετική από το σινεμά. Είναι πολύ πιο σκληρή και την περιγράφει αριστοτεχνικά με μια μυθιστορηματική γραφή στο βιβλίο του ο δημοσιογράφος Τζον Φολέιν. Το «Οι τελευταίοι Νονοί» (The last Godfothers) θα μπορούσε άνετα να γίνει ένα κινηματογραφικό έπος για την άνοδο και την πτώση των φατριών της Σικελικής μαφίας που «γεννήθηκαν» στην κωμόπολη του Κορλεόνε.
Μέσα από μια εμπεριστατωμένη όσο και πολύχρονη έρευνα ο ανταποκριτής των Sunday Times στην Ιταλία ξεδιπλώνει μυθιστορηματικά την ιστορία του Σαλβατόρε Ρίϊνα και του Μπερνάντο Προβενζάνο, που ανέβηκαν στην κορυφή της Κόζα Νόστρα. Οι δύο «κολλητοί» που στην αρχή τα άλλα αφεντικά τους αποκαλούσαν υποτιμητικά «οι χωριάτες» ακολούθησαν την μοναδική διαδρομή που ήξεραν για να ανέβουν ιεραρχικά.

Σκότωναν οποιονδήποτε ήταν εμπόδιο στον δρόμο τους, ακόμα και αθώους συγγενείς αντιπάλων τους, την ίδια στιγμή που δικαστές όπως ο Τζιοβάνι Φαλκόνε έκαναν τα πάντα για να τους συλλάβουν. Το βιβλίο αφιερώνει πολλές σελίδες σε δύο επικές μάχες, πρώτα αυτή του Φαλκόνε εναντίον του Ρίϊνα, που έστειλε εκατοντάδες μαφιόζους στην φυλακή, σήμανε όμως και την θανατική καταδίκη του δικαστή. Ο Τζιοβάνι Μπρούσκα, αρχι-δολοφόνος των Κορλεονέζι μαζί με τους συνεργάτες του ανατίναξαν το θωρακισμένο FIAT του δικαστή με χίλια κιλά εκρηκτικά, σκοτώνοντας αυτόν και τη γυναίκα του στον δρόμο από το αεροδρόμιο του Παλέρμο προς την πόλη.

Advertisement
Advertisement

Διαβάστε επίσης: Οι πράκτορες της CIA που πιάστηκαν στην Κυψέλη ζουν ανάμεσά μας

Η δεύτερη είναι το κυνηγητό του Μπερνάντο Προβενζάνο, που μετά την σύλληψη του Ρίϊνα έγινε ο «capo di tutti capi» της Σικελικής μαφίας, καταφέρνοντας να κρύβεται συνεχώς.
Διώκτης του ο επιθεωρητής τότε Ρενάτο Κορτέζε, που διοικούσε την Squantra Antimafia του Παλέρμο, το πιο επικίνδυνο πόστο για έναν αστυνομικό. Ο Κορτέζε τον κυνηγούσε οχτώ χρόνια πριν τον συλλάβει σε μια στάνη, μερικά χιλιόμετρα έξω από το Κορλεόνε, το μοναδικό ίσως μέρος που δεν θα αναζητούσε κανείς τον «αρχηγό των αρχηγών». Ο άνθρωπος που είχε μια τεράστια περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ζούσε σαν βοσκός, χωρίς κινητό, μέσα σε ένα φτωχικό δωμάτιο. Δεν είχε κινητό και επικοινωνούσε με την αυτοκρατορία του γράφοντας τα περίφημα «πιτσίνι», σημειώματα δηλαδή στην γραφομηχανή που τα δίπλωνε τόσο πολύ, ώστε να είναι μισό εκατοστό μήκος! Η σύλληψή του την ημέρα που ο Μπερλουσκόνι έχανε τις εκλογές του 2006, ήταν το κύκνειο άσμα για τους τελευταίους νονούς που κυριάρχησαν στις τάξεις της Σικελικής μαφίας. Ο Κορτέζε έκανε έφοδο στην φάρμα, έσπασε την πόρτα με μια κλωτσιά και άρπαξε τον «Νονό των νονών» από τον λαιμό. Έτσι τελειώνει αυτό το συναρπαστικό και ματωμένο story, που ο Τζον Φολέιν ανέδειξε με μοναδικό τρόπο στο εκπληκτικό αυτό βιβλίο.

Υ.Γ.: Μακάρι να βρεθεί ένας εκδοτικός οίκος που θα ενδιαφερθεί να το εκδώσει στα ελληνικά.

Advertisement

Seals: Οι «φώκιες» που ξεκλήρισαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν
Υπερόπλο έριξε η Τουρκία στο Αιγαίο (+video)