Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Η Ελλάδα ήθελε να αγοράσει πυρηνικά…

Ελλάδα 11:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελλάδα ήθελε να αγοράσει πυρηνικά…

MIRROR

Η Ελλάδα ήθελε να αγοράσει πυρηνικά…

MIRROR

Το παρ’ ολίγον deal με τους Ρώσους που αποκάλυψε ο στρατηγός Γρυλλάκης στο βιβλίο του και αφορούσε την αγορά πυρηνικών από την πρώην ΕΣΣΔ

Advertisement
Advertisement

 

Όσο αδύνατο και αν ακούγεται, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα μπορούσε να είναι -μεταξύ πολλών άλλων ιδιοτήτων- ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα εξόπλιζε την χώρα με πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με τα όσα του καταλόγισε ο εξ’ απορρήτων του κάποτε στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης.

Advertisement
Advertisement

Στο πασίγνωστο βιβλίο του «Αποκαλύπτω» που αναστάτωσε την Νέα Δημοκρατία, ένα ολόκληρο κεφάλαιο ήταν αφιερωμένο στην αγορά πυρηνικών όπλων από το οπλοστάσιο της ΕΣΣΔ την άνοιξη του 1992…

Αυτές τις βόμβες ποιος θα τις πάρει;

Η διάλυση της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, έδωσε το έναυσμα σε στελέχη της πανίσχυρης KGB και αξιωματικούς του στρατού που ήθελαν να εξασφαλιστούν οικονομικά, αφού το μέλλον φάνταζε αβέβαιο, να το ρίξουν στο εμπόριο όπλων. Όλα βγήκαν στο σφυρί, από τα εκατοντάδες χιλιάδες Καλάσνικοφ, μέχρι τα ελικόπτερα και τις ατομικές-πυρινικές βόμβες, που υπήρχαν σε άφθονες ποσότητες.
Ο στρατηγός Γρυλλάκης δεν εξεπλάγη καθόλου όταν σύμφωνα με τα όσα γράφει στο βιβλίο του, τον προσέγγισε αξιωματούχος των Ρωσικών μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να τον ρωτήσει αν η Ελλάδα θα ενδιαφερόταν να αγοράσει τρεις πυρηνικές βόμβες.

Advertisement

Το αντίτιμο είχε οριστεί στα 2.000.000 δολάρια για την κάθε βόμβα και το στέλεχος της KGB ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Γρυλλάκη για το deal που θα έβαζε ατύπως την Ελλάδα, στο κλειστό κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων.

Ο στρατηγός συντάσσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία γι’ αυτό που θα ήταν αναμφίβολα η μυστική «αγορά του αιώνα» και σε μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη, του αναλύει την προσφορά των Ρώσων λεπτομερώς, όχι μόνο προφορικά αλλά και γραπτά. Ο αείμνηστος πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν απορρίπτει αμέσως την προσφορά, αλλά την συζητάει με τον Γρυλλάκη, ο οποίος εάν έπαιρνε το ok, ήταν έτοιμος για το επόμενο βήμα.

Advertisement

Είχε προτείνει στον πρωθυπουργό εάν το αποφάσιζε, να δώσει εντολή για την ανεύρεση του ποσού των 6.000.000 δολαρίων στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην ΕΥΠ-από τα μυστικά της κονδύλια-η από Έλληνα επιχειρηματία.

 

Το deal και οι οδηγίες χρήσεως!

Στο βιβλίο του ο στρατηγός αποκαλύπτει τους όρους της συμφωνίας για την αγοραπωλησία των τριών ατομικών βομβών που έθεσαν οι Ρώσοι, οι οποίοι όπως είπαν στον κ. Γρυλλάκη συνεργάζονταν και με Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι τελευταίοι είχαν μπει προφανώς στο παιχνίδι για δύο λόγους: Η για να πάρουν και αυτοί την μίζα τους η για να παίξουν δικά τους «παιχνίδια», το πιθανότερο σε βάρος της χώρας μας.

Advertisement

Ότι και να ίσχυε, οι άνθρωποι της KGB διαβεβαίωσαν τον εξ απορρήτων του τότε πρωθυπουργού ότι αυτοί θα μετέφεραν τις τρεις πυρηνικές βόμβες με αυτοκίνητα, από την χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονταν μέχρι το λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο.
Του τόνισαν μάλιστα ότι αυτοί θα τις φόρτωναν στο πλοίο που θα επέλεγε η ελληνική κυβέρνηση και ο μόνος όρος που έθεσαν σε αυτό το στάδιο του deal ήταν ότι το καράβι θα έπρεπε να βρίσκεται στην ώρα του και νομότυπα στο λιμάνι. Δεν είχαν καμία απολύτως οικονομική απαίτηση όχι μόνο μέχρι να παραδώσουν τα όπλα, αλλά και μέχρι το καράβι να βρεθεί σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Με την παράδοση του ποσού των 6.000.000 δολαρίων οι δικοί μας θα έπαιρναν κωδικούς και τις οδηγίες χρήσης των τριών βομβών γραπτά και προφορικά ενώ οι Ρώσοι απαίτησαν δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αποκαλυφθεί καμία παράμετρος της αγοραπωλησίας σε τρίτους. Σ

ύμφωνα με τον στρατηγό Γρυλλάκη, ο τότε πρωθυπουργός Μητσοτάκης άκουσε προσεκτικά την εισήγησή του και αφού ζύγισε τα θετικά και τα αρνητικά του είπε να «παγώσει» τις συνομιλίες με τους Ρώσους. Οι λόγοι ήταν προφανείς. Εάν υπήρχε έστω η παραμικρή διαρροή για το θέμα, οι Αμερικανοί θα γινόντουσαν έξαλλοι με την Ελλάδα και δεν θα το άφηναν χωρίς αντίποινα.

Ο αρνητικός αντίκτυπος σε βάρος της χώρας μας θα ήταν τεράστιος, ενώ θα βρισκόμασταν υπόλογοι στον ΟΗΕ, αφού είχαμε υπογράψει την συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Ο στρατηγός Γρυλλάκης ανέλαβε να «κλείσει» το θέμα προβάλλοντας στους Ρώσους δικαιολογίες για εσωκομματικά προβλήματα στο κυβερνών κόμμα και έτσι ο Μητσοτάκης δεν προχώρησε στην εν λόγω αγορά…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου (+video)
Το απίθανο ουκρανικό όχημα που ζήλεψαν οι Ρώσοι (+Videos)
Δείτε τα εντυπωσιακά Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα που είναι έξω από το Κίεβο