Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Γιάννης Παπαλέκας: O άνθρωπος που τίναξε την μπάνκα του real estate στη Ρουμανία

Ελλάδα 15:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιάννης Παπαλέκας: O άνθρωπος που τίναξε την μπάνκα του real estate στη Ρουμανία

MIRROR

Γιάννης Παπαλέκας: O άνθρωπος που τίναξε την μπάνκα του real estate στη Ρουμανία

MIRROR

Ο ιδιοφυής επιχειρηματίας με φουσκωμένες πλέον τσέπες φέρεται να κοιτάζει πλέον προς Ελλάδα μεριά για να εκμεταλλευθεί ευκαιρίες

Advertisement
Advertisement


Είναι βράδυ Παρασκευής 2 Νοεμβρίου του 2019 και στην Πύλη Αξιού που εμφανιζόταν ο Αντώνης Ρέμος δεν πέφτει καρφίτσα από τον κόσμο που έχει γεμίσει ασφυκτικά το μαγαζί.
Σε ένα κεντρικό μεγάλο καναπέ στην τρίτη σειρά, κάποιοι αναγνωρίζουν σε μια παρέα οχτώ ατόμων τον επιχειρηματία Γιάννη Παπαλέκα, που έχει πετάξει από το Βουκουρέστι στην Θεσσαλονίκη με ιδιωτικό lear jet, όπως λέει κάποια στιγμή ένας γνωστός του σε γνωστό δικηγόρο. Ο κουμπάρος και κολλητός φίλος του πιο δημοφιλή Έλληνα ερμηνευτή, απολαμβάνει το πρόγραμμα και στέλνει κάποιες φορές όλες τις λουλουδούδες του μαγαζιού στην πίστα, για να τιμήσει τον Αντώνη. Γύρω στις πέντε και μισή το πρωί τις επιστρατεύει ξανά άλλες δύο φορές οπότε ο Ρέμος χαμογελώντας του λέει από το μικρόφωνο: «Τι έγινε ρε Γιάννη; Θα το γκρεμίσεις απόψε;». Ο Παπαλέκας χαμογελάει στον φίλο και κουμπάρο του, τον οποίο γνωρίζει πολλά χρόνια, εκείνο το βράδυ του Νοέμβρη, τρεις μήνες πριν τινάξει στον αέρα την μπάνκα του real estate στην Ρουμανία. Την χώρα όπου δραστηριοποιείται χρόνια τώρα με πολύ μεγάλη επιτυχία στον χώρο των επαγγελματικών ακινήτων. Κανείς πλην του ιδίου και μιας πολύ κλειστής ομάδα συνεργατών του δεν γνωρίζει τους «προσωπικούς λόγους» που επικαλέστηκε όπως έγινε γνωστό επίσημα, για να πουλήσει πριν λίγες ημέρες την συμμετοχή του στην Globalworth την εταιρία που ίδρυσε. Αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι ο Γιάννης Παπαλέκας είναι πλέον κατά 330,000,000 ευρώ πλουσιότερος, διαθέτοντας μια ρευστότητα που του επιτρέπει να «παίξει» τρελή μπάλα στην ελληνική αγορά ακινήτων και όχι μόνο.

Το ζήτημα που γεννάται είναι κατά πόσον αυτός ο ευφυής buisinessman θέλει να εμπλακεί και σε ποιο βαθμό στην ελληνική αγορά ακινήτων, έχοντας ήδη μια πρώτη εμπειρία από την είσοδο του στο Nammos της Μυκόνου πριν λίγα χρόνια.  Το όνομα του έσκασε έτσι ξαφνικά και όλοι έψαχναν να βρουν ποιος είναι αυτός ο τύπος που μέχρι τότε έκανε δουλειές αποκλειστικά στη Ρουμανία και την Ανατολική Ευρώπη.  Ήταν ήδη ένας πολύ δυνατός επιχειρηματίας στον χώρο του real estate office o νέος κάτοχος των ακινήτων του Nammos, τα οποία αγόρασε από τα τρία ξαδέρφια Αγγελετάκη. Πρόκειται για τα ακίνητα που στεγάζουν το διάσημο εστιατόριο, δύο μπουτίκ καθώς και το ξενοδοχείο πίσω από το πιο διάσημο sea side εστιατόριο της Μυκόνου. Πέρυσι το καλοκαίρι έγινε ευρέως γνωστό ότι ο Γιάννης Παπαλέκας πουλάει το Nammos, ενώ παράλληλα άρχισαν να κυκλοφορούν αστικοί μύθοι και μυθικά ποσά. Αμφότερα ήταν εμποτισμένα με το στοιχείο της υπερβολής σε ότι αφορά το νησί των ανέμων και έτσι δεν άργησε να διαρρεύσει στα σοκάκια του νησιού ότι ο επιχειρηματίας συζητούσε μεν, αλλά φέρεται να ζήταγε πάρα πολλά. Για την ακρίβεια είχε βάλει ταβάνι όπως επέμεναν οι φήμες τα 60,000,000 ευρώ για να πουλήσει την χρυσοφόρα γη της πιο διάσημης παραλίας του νησιού. Όπως ακούστηκε μάλιστα είχε ήδη απορρίψει την πρόταση του Ισραηλινού επιχειρηματία Τέντι Σάγκι, που έφτασε κοντά στα 40.000.000 ευρώ, ο οποίος έχει αγοράσει μεταξύ άλλων και την βίλα του Gavello στην Ψαρρού. Τελικά ως συνήθως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, αφού ο «βασιλιάς του real estate» στην Ρουμανία όπως αποκαλούν χρόνια τώρα τον Παπαλέκα όντως θέλει να πουλήσει το διάσημο μικροσκοπικό πριγκιπάτο της Ψαρρούς. Το έχει επιβεβαιώσει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις πλην όμως δεν βιάζεται καθόλου να το κάνει, γνωρίζοντας πολύ καλά τον συγκεκριμένο χώρο και πως λειτουργεί στην Ελλάδα.

Advertisement
Advertisement

Άλλωστε αυτοί που τον γνωρίζουν πολύ καλά, ξέρουν ότι ποτέ δεν κάνει βιαστικές κινήσεις, πόσο μάλλον από την στιγμή που εδώ και χρόνια διαθέτει μια ρευστότητα που του δίνει τη άνεση να περιμένει χωρίς να αγχώνεται. Για την αγορά των συγκεκριμένων ακινήτων στην Ψαρρού δαπάνησε περί τα 11,000,000 ευρώ και, έχει ήδη δεχτεί ή συζητήσει κι άλλες προτάσεις για την πώληση του πιο αναγνωρίσιμου ίσως brand της Μυκόνου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή την περίοδο το παλιό ξενοδοχείο πίσω από το Nammos ανακαινίζεται εξ΄ολοκλήρου, προκειμένου να μεταμορφωθεί σύμφωνα με τα όσα ακούγονται σε ένα boutique hotel, το οποίο θα ανεβάσει κι άλλο το credit του βασιλείου της Ψαρρούς. Ο Γιάννης Παπαλέκας γνωρίζεται πολύ καλά με τον Σάγκι που για να αποκτήσει τα ακίνητα του Nammos φέρεται να πρόσφερε περίπου 40.000.000 ευρώ. Η πρότασή του δεν έγινε αποδεκτή από τον Έλληνα επιχειρηματία, έναν αυτοδημιούργητο άνθρωπο από το Ζευγολατιό της Κορινθίας που συζητήθηκε πολύ όταν έγινε γνωστό το deal με το Nammos. Τον Δεκέμβριο του 2017 το όνομά του συζητήθηκε ξανά όταν η επενδυτική του εταιρία Globalworth σήκωσε 330.000.000 ευρώ από τις αγορές. Σε εκείνη την αύξηση συμμετείχαν νέοι θεσμικοί επενδυτές όπως η EBRD, ενώ η εταιρία ετοιμαζόταν να ανέβει κατηγορία και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ξεπερνούσε πλέον το 1.000.000.000 ευρώ. Αυτοί που τον ξέρουν καλά λένε ότι θα πουλήσει όταν κρίνει ό ίδιος ότι ήρθε η στιγμή να το κάνει, ενώ χαμογελάει όταν ακούει τα όσα λέγονται και για ποσά 60 ή 80,000,000 ευρώ, χαρακτηρίζοντάς τα σε φίλους του εξωπραγματικά. Ότι και αν ισχύει, αυτή την στιγμή διαθέτει μια από τις πιο ακριβές εκτάσεις γης της Μυκόνου, που μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ήταν ένας παρθένος παράδεισος.

Ο παράδεισος του Παπαλέκα

Όταν ο Κυριάκος Αγγελετάκης την δεκαετία του ’60 αντίκρισε το χέρσο χωράφι που του έδωσε ο πατέρας του μια ανάσα από την Ψαρού, δεν πέταξε τη σκούφια του για το δώρο. Ο ίδιος και η σύζυγος του Ελένη έριξαν πολλή δουλειά για να φυτέψουν ορισμένα ζαρζαβατικά και να ανοίξουν μια μικρή ταβέρνα είκοσι μέτρα από την πιο ήρεμη παραλία του νησιού. Μέχρι τα τέλη σχεδόν της δεκαετίας του ’70 λίγοι την επισκέπτονται, αφού είναι μακριά από την χώρα και η πρόσβαση δεν είναι καθόλου εύκολη, όμως γύρω τα 1985 αυτή η κατάσταση θα αλλάξει άρδην. Ο Κώστας Αγγελετάκης-γιος του Κυριάκου-αναλαμβάνει την επιχείρηση και φροντίζει να την εκσυγχρονίσει, αφού πλέον οι γνωστοί Αθηναίοι την ανακαλύπτουν. Βοήθησε τα μάλα σε αυτό και ο αείμνηστος Μάκης Ζουγανέλης του θρυλικού Remezzo που πήγαινε όλους τους διάσημους πελάτες του στην Ψαρού για μπάνιο και φαγητό. Η παραλία αρχίζει να γίνεται must και την δεκαετία του ’90 ζει μεγάλες δόξες με ημερήσιους τζίρους 3,000, 000 δραχμών, ενώ τότε λόγω τρελής ζήτησης ξεκινάει και το φαινόμενο της ρεζερβέ ξαπλώστρας που ήθελαν οι επώνυμοι πελάτες.

Advertisement

Μετά από ένα ατυχές περιστατικό, ο Κώστας Αγγελετάκης αποφασίζει να πουλήσει to 2002 την επιχείρηση για την οποία ενδιαφέρονται αμέσως ο Ζαννής Φρατζέσκος, ο Σάμι Ιμπραήμ και ο Κωσταντής Κουσαθανάς. Δίνουν τα χέρια και μέσα σε ένα χρόνο γεννιέται το Nammos που ξεκινάει την λειτουργία του το καλοκαίρι του 2003, προκαλώντας αμέσως τον ανάλογο θόρυβο.
Οι Μυκονιάτες δεν έχουν δει ξανά τέτοιο beach club, όπου στις ξαπλώστρες με στρώματα κρεβατιού υπάρχουν μαλακές πετσέτες με το λογότυπο του Nammos για τον πελάτη. Το σέρβις είναι απίστευτο και σε μια σεζόν το Nammos εκτοξεύεται στην κορυφή αφήνοντας τους άλλους πολύ πίσω, κουβαλώντας έναν αέρα Σεν Τροπέ στο νησί. Την επόμενη χρονιά όλοι θέλουν να είναι εκεί από το πρωί μέχρι το βράδυ, αφού κάθε απόγευμα, μετά τις πέντε ξεκινάνε αυτοσχέδια πάρτι με ελληνικά και γίνεται χαμός μέσα στο εστιατόριο και έξω στο μπαρ. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι όλοι όσοι διατηρούν beach bar σε παραλίες της Μυκόνου, προσπαθούν να αντιγράψουν την επιτυχημένη συνταγή του Nammos, το οποίο τα επόμενα χρόνια ζει μεγάλες στιγμές.

Advertisement

Δισεκατομμυριούχοι επιπέδου Αμπράμοβιτς, πρωταγωνιστές τους διεθνούς jet set, σταρ του Χόλιγουντ, διάσημοι αθλητές και top models απολαμβάνουν το βασίλειο της Ψαρούς. Η ετήσια συναυλία του Αντώνη Ρέμου που διοργανώνεται πρώτη φορά το 2008, συγκεντρώνει κάθε χρόνο-μέχρι την αρχή της κρίσης- την επιχειρηματική ελίτ της χώρας. Όταν σταματούν αυτοί ξεκινάν οι επιδρομές Αράβων, Λιβανέζων Ρώσων και Τούρκων μεγιστάνων που δεν υπολογίζουν το χρήμα και ανοίγουν επειδή μπορούν μια Arman De Brignac «Midas» των 30 λίτρων που κοστίζει 130.000 ευρώ! Όταν ανακαινίζουν την παραλία με νέες ξαπλώστρες και στρώματα Loro Piano το κόστος αγγίζει το 1.500.000 ευρώ, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι τα εγκαίνια του Nammos Village έκαναν η Τζίτζι Χαντίντ και η ¨Εμιλι Ρατακόφσκι. Ακόμη και ο πολύς Έρος Ραμαζόττι τραγουδάει μαζί με τον Ρέμο στην πλωτή εξέδρα, ενώ Ζαννής Φρατζέσκος και Σάμι Ιμπραίμ φροντίζουν όλα να κυλάνε αρμονικά στο βασίλειό τους. Ο πρώτος όπως θυμάται επιχειρηματίας που βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής πέρυσι το καλοκαίρι, τον είδε να φωνάζει τον υπεύθυνο της παραλίας, σε μια από τις συχνές βόλτες του πάνω-κάτω. Ο τελευταίος ρωτήθηκε από τον τελειομανή Ζαννή γιατί είχαν «ανέβει» τα νερά στην παραλία, αφήνοντας ενεό τον επιχειρηματία και την συντροφιά του, κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού.  Λίγη ώρα μετά σε μια κατάμεστη παραλία, η κινητικότητα που παρατηρείται μαρτυρούσε ότι κάποιος σημαντικός πελάτης ερχόταν μαζί με την παρέα του.
Τρία σετ ομπρελών και τουλάχιστον οχτώ ξαπλώστρες στήθηκαν σε πέντε λεπτά πάνω στο κύμα που έσκαγε ηδονικά στην άμμο, ενώ στην προβλήτα ένα tender αποβίβασε την συντροφιά των δέκα περίπου ατόμων. Βαδίζοντας χαλαρά ο Γιάννης Παπαλέκας είχε έρθει για να χαλαρώσει μαζί με φίλους και φίλες στο μοναδικό εν Ελλάδι απόκτημα του, ή όπως λένε αρκετοί στο μικρό του βασίλειο.