Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Chateau Petrus: Ο μύθος του Μπορντό, ο Ρώσος ολιγάρχης και η Sprite

Ελλάδα 8:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Chateau Petrus: Ο μύθος του Μπορντό, ο Ρώσος ολιγάρχης και η Sprite

MIRROR

Chateau Petrus: Ο μύθος του Μπορντό, ο Ρώσος ολιγάρχης και η Sprite

MIRROR

To συγκλονιστικό οινικό ποίημα του Πομερόλ που καλλιεργείται σε μόλις 114 στρέμματα και ο άξεστος εκατομμυριούχος που το «σκότωσε» με αναψυκτικό

Advertisement
Advertisement

 

Έκανε κρύο εκείνο το βράδυ του Δεκέμβρη πριν από μια δεκαετία στην Κουρσεβέλ, όπου πάρα πολλοί ιχυροί του χρήματος απολάμβαναν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ανάμεσά τους και καμιά τριανταριά Έλληνες επιχειρηματίες, εφοπλιστές και εκδότες μαζί με τις οικογένειές τους στην αρχή ακόμη της κρίσης, οι οποίοι ήταν επί σειρά ετών fun του διάσημου resort. Κι ήταν ένας από αυτούς-νεαρός εφοπλιστής-που έμελλε να ζήσει ένα σκηνικό βγαλμένο θαρρείς από ταινία, όταν κατέβηκε μαζί με φίλο του στο εστιατόριο του ξενοδοχείου για δείπνο. Σε απόσταση αναπνοής απο το τραπέζι του ενεφανίσθη Ρώσος ολιγάρχης με φόρμα και παντόφλες συνοδευόμενος από ένα «μπουκέτο» δίμετρων καλλονών. Μετά από λίγα λεπτά παράγγειλε από την λίστα κρασιών το «άγιο δισκοπότηρο» του Μπορντό που καλλιεργείται σε μόλις 114 στρέμματα στην περιοχή του Πομερόλ, ένα Chateau Petrus του 1970!

Advertisement
Advertisement

Ο Έλληνας εφοπλιστής παρότι λάτρης των ακριβών κρασιών, δεν θα έδινε εύκολα τα 18.000 ευρώ που βγήκαν από την κάρτα του Ρώσου, ο οποίος «χτύπησε» ένα από τα πιο ακριβά και φημισμένα κόκκινα του κόσμου. Κι αφού το «χτύπησε» αποφάσισε και να το «σκοτώσει» αρνούμενος αρχικά να το αφήσει να «ξεκουραστεί» για μία τουλάχιστον ώρα σε καράφα. Τελικά όταν το δοκίμασε επέλεξε να του βάλει Sprite για να γίνει πιο γλυκό, «τσακίζοντας» ένα οινικό διαμάντι, ίσως το πλέον φημισμένο του Μπορντό. Ένα κρασί που παράγεται σε μόλις 15.000 φιάλες αποκλειστικά από την ποικιλία Μερλό και το φθηνότερο μπουκάλι κοστίζει από 2.500 ευρώ και πάνω.

Ο Ελληνας που πήρε 90.000.000 ευρώ από τους Κινέζους!

Το κτήμα που αξίζει ενάμιση δις!

Advertisement

Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για το συγκεκριμένο κτήμα και την οικογένεια Μουέ που είναι ο ιδιοκτήτης του Chataeu Petrus, όμως η φράση του πολύ Ρόμπερτ Πάρκερ από το Wine Advocate μάλλον τα λέει όλα: «Το όνομα Petrus ηχεί σαν κάτι πολύ κλασσάτο. Μπορεί να μη ξέρεις τι είναι, ξέρεις όμως ότι είναι πολύτιμο». Τόσο πολύτιμο, ώστε το 2016 το 20% του κτήματος πουλήθηκε έναντι 200.000.000 ευρώ στον Κολομβιανό επενδυτή Αλεχάντρο Σάντο Ντομίνγκο. Το deal αποκαλύφθηκε μετά από δύο χρόνια, η εκτιμώμενη αξία του brand αγγίζει το 1.500.000.000 ευρώ και οι μυθικοί πλέον αμπελώνες του κτήματος εξακολουθούν να παράγουν κάθε χρονιά ένα από τα πέντε κορυφαία κόκκινα κρασιά του πλανήτη. Το 1987 ήταν ένα έτος που έμεινε αξέχαστο στους ιδιοκτήτες του κτήματος, αφού τις απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες στις αρχές του καλοκαιριού, ακολούθησαν ασταμάτητες βροχές σε καθημερινή βάση.

Οικογένεια Βωβού: Δεν απέμεινε τίποτε

Ήταν τότε που το Chateau Petrus νοίκιασε ελικόπτερο το οποίο πραγματοποιούσε χαμηλές πτήσεις πάνω από τους αμπελώνες, ώστε να στεγνώσουν τα σταφύλια! Ο μυθικός αμπελώνας βρίσκεται στην κορυφή του ψηλότερου υψώματος στο οροπέδιο Pomerol και χωρίζεται σε δώδεκα ξεχωριστά αγροτεμάχια, κάτι που προσφέρει φυσική αποστράγγιση.  Το πιο σημαντικό είναι ότι οι αμπελώνες του Petrus έχουν μοναδικό έδαφος και terroir. Ο πηλός στον αμπελώνα Petrus είναι αυτό που κάνει το κρασί τόσο ιδιαίτερο και μοναδικό και όπως είναι γνωστό σε όλους αυτός ο τύπος πηλού δεν υπάρχει σε καμία άλλη περιοχή παραγωγής οίνου στον κόσμο! Μόνο που ο Ρώσος εκατομμυριούχος εκείνο το βράδυ που χιόνιζε συνεχώς στην Κουρσεβέλ, δεν ήξερε τίποτε από όλα αυτά και προφανώς δεν είχε ενδιαφερθεί να μάθει κάτι για την ιστορία του κρασιού που άνοιξε. Για αυτόν, απλά δεν ήταν αρκετά γλυκό και χρειαζόταν Sprite!

Στιβ Μπούρας: Ο Έλληνας Νονός της Μαφίας στην Φιλαδέλφεια

Big Buisiness την εποχή του κορωνοϊού

Advertisement