Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Από τον Ελ Τσάπο στον Πρόεδρο Ζελένσκι

Ελλάδα 12:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Από τον Ελ Τσάπο στον Πρόεδρο Ζελένσκι

MIRROR

Από τον Ελ Τσάπο στον Πρόεδρο Ζελένσκι

MIRROR

Ο Αμερικανός ηθοποιός βρέθηκε στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου επτά χρόνια μετά την πολυσυζητημένη συνέντευξη με τον καταζητούμενο τότε μεγαλύτερο ναρκέμπορο του κόσμου.

Advertisement
Advertisement

 

Εκείνη την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου του 2015, ο Σον Πεν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο με προορισμό την πόλη του Μεξικού, όχι όμως για να κάνει διακοπές σε κάποιο εξωτικό θέρετρο όπως είναι η Τουλούμ. Μια χούφτα άνθρωποι -κυριολεκτικά όμως- γνώριζαν πως ο Αμερικανός ηθοποιός ταξίδευε στο Μεξικό για να συναντήσει από κοντά τον πιο καταζητούμενο ναρκέμπορο του κόσμου, τον διαβόητο Ελ Τσάπο.

Μαζί του ήταν η Μεξικανή ηθοποιός Κέιτ Ντελ Καστίγιο, που διατηρούσε πολύ στενή σχέση με τον κατά κόσμο Χοακίν Γκουζμάν σύμφωνα με δημοσιεύματα. Πεν και Καστίγιο δεν έμειναν πολύ ώρα στο αεροδρόμιο, μιας και επιβιβάστηκαν σε δεύτερο αεροπλάνο προς άγνωστη κατεύθυνση για λόγους ασφαλείας.

Advertisement
Advertisement

Ο Πεν ήταν κουρασμένος από τις δύο πτήσεις, αλλά η αδρεναλίνη του είχε χτυπήσει κόκκινο. Η συνέντευξη που φιλοδοξούσε να πάρει από τον καταζητούμενο Ελ Τσάπο για το περιοδικό Rolling Stone ήταν αναμφίβολα το δημοσιογραφικό scoop της χρονιάς. Γι’ αυτό όταν μετά τη δεύτερη πτήση επιβιβάστηκε σε ένα SUV και πληροφορήθηκε ότι ακολουθούσε εφτάωρο ταξίδι απλά χαμογέλασε στην Καστίγιο, πριν κλείσει τα μάτια του για να κοιμηθεί λίγο.

Ξύπνησε πολλές φορές αφού η κακοτράχαλη διαδρομή ταρακουνούσε το αυτοκίνητο που κάποια στιγμή σταμάτησε σε μια απομονωμένη τοποθεσία, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη Κοζαλά, στην επαρχία της Σιναλόα. Ο καταζητούμενος ναρκοβαρώνος κρυβόταν εκεί που διαφέντευε τις τύχες του πανίσχυρου καρτέλ του, το οποίο «χιόνιζε» με τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης, μεθαμφεταμίνης, ηρωίνης και χασίς την Αμερική.

Advertisement

Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα. Ο Ελ Τσάπο δεν ήξερε ότι ο διάσημος ηθοποιός ερχόταν με σκοπό να του πάρει συνέντευξη. Πίστευε ότι μαζί με την γοητευτική Κέιτ Ντελ Καστίγιο, με την οποία ήταν τσιμπημένος, θα συζητούσαν μια ταινία με επίκεντρο την ζωή του. Από την ηλικία που ήταν παιδί μέχρι την ανέλιξη του σε Δημόσιο Κίνδυνο Νο1.

Advertisement

Το παιχνίδι της μοίρας

Μια ζωή άρρηκτα δεμένη με την βία, αφού «ο Στούμπος», όπως αποκαλούσαν τον Ελ Τσάπο επειδή ήταν κοντός, κρεμούσε τους εχθρούς του σε γέφυρες ή διαμέλιζε τα σώματά τους. Γι’ αυτό είχε ριχτεί στο κατόπι του μια ελίτ ομάδα Μεξικανών πεζοναυτών βοηθούμενοι από την DEA και την NSA που είχε παγιδεύσει τα δορυφορικά τηλέφωνα του ναρκοβαρώνου.

Στις 3 Οκτωβρίου ο Ρέι Ντόνοβαν επικεφαλής ενημερώθηκε για την άφιξη του Σον Πεν και της Καστίγιο καθώς και για τον σκοπό του ταξιδιού τους, την ίδια στιγμή που οι πεζοναύτες ετοιμάζονταν για επιδρομή στο κρησφύγετο του Ελ Τσάπο. Μια επιδρομή που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, μιας και αν κάτι πήγαινε στραβά και ο Πεν με την Καστίγιο σκοτώνονταν, αυτό θα ήταν απλά καταστροφή.

Advertisement

Μόνο που δεν αποφεύχθηκε επειδή το πρότεινε ο Ντόνοβαν καθώς όταν ενημέρωσε τους πεζοναύτες για τον διάσημο σταρ του Χόλιγουντ εισέπραξε την εξής απάντηση: «Γ..α τον Σον Πεν, η επιχείρηση θα γίνει όπως σχεδιάστηκε».

Δεν έγινε εξαιτίας μιας τρομερής καταιγίδας με τρομερή βροχόπτωση κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον Αμερικανό ηθοποιό να μιλήσει τελικά με τον Γκουσμάν για την περιβόητη συνέντευξη.

Γνωστός πολέμιος των ναρκωτικών ο Πεν προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να υπογράψει ένα κείμενο όπως αυτός θα ήθελε, αφού ο Ελ Τσάπο απαίτησε να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο τελικό κείμενο.

Η μοίρα έστησε την ημέρα της δημοσίευσης του άρθρου ένα από αυτά τα παιχνίδια που μόνο αυτή ξέρει, αφού την ίδια ώρα, στις 8 Ιανουαρίου του 2016, που η συνέντευξη διαβαζόταν οι Μεξικανοί πεζοναύτες επέδραμαν στο κρησφύγετο του Γκουσμάν, που συνελήφθη λίγη ώρα μετά στο δρόμο.

Αμερικανός προ των πυλών

Λίγες μέρες μετά ο Σον Πεν μιλώντας για το κομμάτι που υπέγραψε στο περιοδικό Rolling Stone σε τηλεοπτική εκπομπή τόνισε: «Θα το πω ξεκάθαρα. Το άρθρο μου απέτυχε και έχω μετανιώσει πολύ γιατί όλη γη συζήτηση πάνω σε αυτό αγνόησε το βασικό του σκοπό, που ήταν να συνεισφέρει στην συζήτηση για τα ναρκωτικά».

Έξι χρόνια μετά, με αυτό το διαπεραστικό βλέμμα που δεν ξεχνάς, κράνος, αλεξίσφαιρο γιλέκο και ένα τηλεοπτικό συνεργείο του Vice ο Σον Πεν βρέθηκε στην Ουκρανία σχεδόν από την πρώτη μέρα της εισβολής.   

Μετά το ταξίδι στο Μεξικό για τον Ελ Τσάπο ο ηθοποιός βρέθηκε, έζησε και κατέγραψε την εισβολή στην φλεγόμενη Ουκρανία, ακόμη και δίπλα στον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Γνωστός για το γεγονός ότι δεν μασάει τα λόγια του, μίλησε για βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας και χαρακτήρισε τους Ουκρανούς που αντιστέκονται έναν ηρωικό  λαό.

Ο ίδιος ζήτησε να μεταβεί στο Κίεβο, ώστε να βιντεοσκοπήσει όλα όσα συνέβαιναν κατά την εισβολή των Ρώσων στη χώρα, αυτόπτης μάρτυρας σε ένα εντελώς διαφορετικό γεγονός. Μίλησε με τον Ζελένσκι, με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αλλά και με απλό κόσμο για το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει πριν φύγει από το Κίεβο που πολιορκείται.

Μαζί με τα δύο μέλη του συνεργείου του, οδήγησαν για αρκετές ώρες μέσα σε μια χώρα που βιώνει εδώ και ημέρες τον πόλεμο, μέχρι την στιγμή που έμειναν από βενζίνη, αφού δεν έβρισκαν πουθενά καύσιμα. Τότε επέλεξαν να  αφήσουν το αυτοκίνητο και συνέχισαν να περπατούν για μίλια με τα πόδια προς τα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, περνώντας δεκάδες σταματημένα αυτοκίνητα.

Στη φωτό που τράβηξε ο κάμεραμαν του ηθοποιού, ο Πεν κουβαλάει την βαλίτσα του, έχοντας ένα σακίδιο στην πλάτη του, από πάνω του έναν καθαρό ουρανό και μπροστά του μια άδεια από ανθρώπους λεωφόρο.

Τελικά ακόμη και για έναν σταρ του Χόλιγουντ που απεχθάνεται τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, μπορείς να πεις ότι κάτι τέτοιες στιγμές σαν αυτή, όλα τελικά είναι δρόμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δημήτρης Κοντομηνάς: Λατρεία για τα αυτοκίνητα
Τα ουκρανικά τρακτέρ τρολάρουν τα ρωσικά τανκς (+video)
Elon Musk: Τον παράτησε για μία τρανς ακτιβίστρια!