Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Αλεξάντερ Ποτέγιεφ: H ιστορία του συνταγματάρχη της SVR που «κάρφωσε» την Τσάπμαν στη CIA

Ελλάδα 3:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αλεξάντερ Ποτέγιεφ: H ιστορία του συνταγματάρχη της SVR που «κάρφωσε» την Τσάπμαν στη CIA

MIRROR

Αλεξάντερ Ποτέγιεφ: H ιστορία του συνταγματάρχη της SVR που «κάρφωσε» την Τσάπμαν στη CIA

MIRROR

Ο Ρώσος επιτελικός που «έδωσε» τους δέκα πράκτορες έφυγε από την  Ρωσία την μέρα που τους συνέλαβαν και την ώρα που ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επέστρεφε από το επίσημο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Advertisement
Advertisement

Ο άνδρας που πέρασε την είσοδο ενός Walmart στην Φλόριντα εκείνο το πρωί έμοιαζε με έναν τυπικό 64χρονο συνταξιούχο, από αυτούς που εγκαθίστανται μόνιμα στη συγκεκριμένη πολιτεία για να απολαμβάνουν ζέστη και ήλιο όλο το χρόνο. Ήταν 9 Οκτωβρίου του 2016 γύρω στις δέκα και μισή όταν ο συγκεκριμένος άνδρας πλησίασε το τμήμα που εκδίδει ερασιτεχνικές άδειες ψαρέματος.

Όταν συμπλήρωσε το ειδικό έντυπο με τα στοιχεία του, ο υπάλληλος του Walmart διάβασε το όνομα του και τα υπόλοιπα προσωπικά δεδομένα χωρίς να δώσει ιδιαίτερη σημασία. Ο συνταξιούχος υπέγραψε ως Αλεξάντερ Νικ Ποτέγιεφ γεννημένος στις 7 Μαρτίου του 1952 και κάπου εκεί άρχισε η συνέχεια ενός κατασκοπευτικού θρίλερ που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2010 στην Αμερική.

Advertisement
Advertisement

Ο Ποτέγιεφ ήταν ένας από τους πιο δυνατούς παίχτες αυτού του θρίλερ, αφού ήταν συνταγματάρχης της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SVR) αλλά στρατολογημένος ταυτόχρονα από την CIA. Είναι αυτός που ουσιαστικά «έδωσε» στο πιάτο στη CIA και το FBI -ως επικεφαλής στο διαβόητο Τμήμα S της SVR- την Άννα Τσάπμαν και άλλους εννιά Ρώσους πράκτορες που χειριζόταν.

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ φρόντισε να τον φυγαδεύσει πριν συλλάβει τους δέκα Ρώσους κατασκόπους που δρούσαν επί χρόνια στην Αμερική και ο Ποτέγιεφ κρυβόταν έκτοτε με άλλο όνομα μαζί με τα δύο παιδιά του στη Φλόριντα. Κρυβόταν μέχρι εκείνο το πρωινό του Οκτώβρη πριν από έξι χρόνια, όταν αποφάσισε να υπογράψει με το πραγματικό του όνομα, έχοντας έναν πολύ σοβαρό λόγο να το κάνει, όσο επικίνδυνη και αν ήταν μια τέτοια κίνηση. Ήταν η δική του απάντηση στα δημοσιεύματα Ρωσικών ΜΜΕ ότι από τον Ιούλιο του 2016 ήταν νεκρός, είδηση που για ευνόητους λόγους δεν διέψευσαν οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο τότε διοικητής της CIA Τζον Μπρέναν ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος με αυτή την εξέλιξη μέχρι τις 9 Οκτωβρίου του 2016, όταν ο πράκτορας που δραπέτευσε από το κρύο αποφάσισε να κάνει του κεφαλιού του.

Advertisement

Ο εκτελεστής του Πούτιν και ο «προδότης»

Advertisement

Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να γίνουν γνωστές κάποιες λεπτομέρειες αυτού του κατασκοπευτικού θρίλερ, αφού ο Αλεξάντερ Νικολάγιεβιτς Ποτέγιεφ -και δεν είναι φυσικά ο μόνος- είναι ένα «κόκκινο πανί» για τον Πούτιν που ως γνωστόν δεν ξεχνά ποτέ τους «προδότες».

Λίγα 24ωρα μετά τις συλλήψεις της γοητευτικά μοιραίας κοκκινομάλλας Άννα Τσάπμαν και των υπόλοιπων εννιά, όταν ρωτήθηκε για τον Ποτέγιεφ που είχε εξαφανιστεί απάντησε συνοφρυωμένος: «Περιμένετε σε μια συνέντευξη τύπου να σας μιλήσω για το τι θα κάνουν οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας;». Ήδη είχε δώσει εντολές για να «σφραγίσει» τη μοίρα του Ποτέγιεφ, τον οποίο είχε στρατολογήσει η CIA από το 1999, αδυνατώντας να χωνέψει την ήττα.

Το ξήλωμα του δικτύου των δέκα Ρώσων κατασκόπων ήταν μια ηχηρή σφαλιάρα των Αμερικανών στον αόρατο πόλεμο των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ένα ξήλωμα που έγινε μόλις το αεροπλάνο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ απογειώθηκε από την Ουάσιγκτον μετά το τέλος της επίσημης επίσκεψής του, τον Ιούνιο του 2010. Κλιμάκια πρακτόρων του FBI και της CIA συνέλαβαν σε διάφορες πόλεις τους δέκα Ρώσους κατασκόπους, μετά από παρακολούθηση μηνών με φυσικά και τεχνικά μέσα.

Advertisement

Ο τότε διοικητής της CIA Λίον Πανέτα είχε ενημερώσει τον Μπάρακ Ομπάμα λίγα 24ωρα πριν την έλευση του Μεντβέντεφ στις ΗΠΑ και η εντολή ήταν να μη διαταραχθεί η επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα η CIA φρόντισε για την φυγάδευση του Ποτέγιεφ, ο οποίος πήρε μαζί και τα παιδιά του, ζητώντας άδεια για ολιγοήμερες  διακοπές. Είπε ότι θα πήγαινε στην Λευκορωσία, την χώρα που γεννήθηκε αλλά όταν έφτασε στο Μινσκ, ταξίδεψε στην Ουκρανία όπου πράκτορες της CIA εφοδίασαν με νέα διαβατήρια και αυτόν και τα παιδιά του.

Προσγειώθηκε στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας με το όνομα Ντουντότσκιν και μόνο όταν οδηγήθηκε σε ένα κρησφύγετο της CIA έστειλε ένα μήνυμα στη γυναίκα του: «Προσπάθησε να παραμείνεις ψύχραιμη. Δεν έφυγα για λίγο, αλλά για πάντα. Δεν το ήθελα, αλλά έπρεπε. Ξεκινάω μια νέα ζωή και θα προσπαθήσω να βοηθήσω και τα παιδιά». Ήξερε πως  αν τα άφηνε πίσω αυτά θα «πλήρωναν» βαρύ τίμημα για τα πεπραγμένα του, αφού θα στιγματίζονταν για πάντα, όμως σύμφωνα με δημοσιεύματα σε αμερικάνικα ΜΜΕ, παραλίγο τελικά να πληρώσει με την ζωή του, την προδοσία στη μαμά πατρίδα.

Μετά από τέσσερα χρόνια η FSB και η SVR που είχαν σαφείς εντολές να τον εντοπίσουν στις ΗΠΑ βρήκαν τα ίχνη του και ένας εκτελεστής ανέλαβε τα υπόλοιπα. Οι Αμερικανοί πράκτορες που φρόντιζαν για την ασφάλεια του Ποτέγιεφ κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει όταν εντόπισαν τον άντρα να μεταβαίνει πρώτα στο σπίτι του πρώην αξιωματούχου και μετά σε αυτό που έμεναν τα παιδιά του. Ο εκτελεστής «μπλοκαρίστηκε» με μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση και η CIA φρόντισε να αλλάξει άμεσα κατοικία ο Ρώσος επιτελικός και τα παιδιά του, ώστε να χαθούν τα ίχνη τους.

Τα τελευταία τρία χρόνια ο κατάσκοπος που έφυγε από το κρύο, παραμένει άφαντος σε κάποια πολιτεία της Αμερικής, έχοντας γλιτώσει από τα χειρότερα σε αυτό τον μυστικό όσο και βρώμικο πόλεμο κατασκόπων. Μπορεί  ο Ποτέγιεφ να κοιμάται ήσυχος, αλλά πόσο ήσυχος μπορεί να είναι ο ύπνος σου όταν ξέρεις ότι οι πράκτορες της FSB ψάχνουν κάθε μέρα να σε βρουν, όχι για να πιείτε μαζί ένα σφηνάκι βότκα, αλλά για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχεις αφήσει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μπόμπενα: Η ιστορία της μυθικής ψαροταβέρνας στην Καισαριανή
Οι γυμνές φωτό της Τζάκι Κέννεντι που σόκαραν την υφήλιο
Hilton: Ιστορίες διάσημων και μιας μυθικής διαδρομής