Οι ακραίες θεραπείες τραυματισμών στο MotoGP | NewsAuto.gr
ΑΓΩΝΕΣ

Οι ακραίες θεραπείες τραυματισμών στο MotoGP

Για να αποθεραπευτούν στο μισό χρόνο, οι αναβάτες του MotoGP κάνουν ό,τι είναι δυνατό, ώστε να μπορέσουν να γυρίσουν πίσω στις πίστες. Εκτός από την αποφασιστικότητα, την επιμονή, την υπομονή και τον πολύ πόνο, ακολουθούν διάφορες θεραπευτικές αγωγές και μεθόδους προπόνησης για να επανέλθουν σε τέλεια φυσική κατάσταση.


ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗ (twitter.com/vassilikigew)

Οι περισσότεροι που ασχολούνται με το ΜotoGP είναι άνθρωποι που δε φοβούνται τίποτα. Μια απόδειξη είναι πως φτάνουν τα 350km/h πάνω σε δύο ρόδες. Άλλη μία όμως, είναι ο πραγματικά μικρός χρόνος που επιστρέφουν στους αγώνες μετά από ένα τραυματισμό. Και δε μιλάμε για μικροτραυματισμούς, μιλάμε για σπασμένα κόκαλα και ακόμα χειρότερα.

Όμως πως κατάφεραν οι αναβάτες της κορυφαίας κατηγορίας των δύο τροχών, να επιστρέψουν πάνω στη μοτοσυκλέτα μετά από απίστευτους χρόνους αποθεραπείας;

Υπερβαρικός θάλαμος

Οι αναβάτες λαμβάνουν 100% οξυγόνο σε ένα ειδικό ατμοσφαιρικό θάλαμο. Η υπερβαρική θεραπεία χρησιμοποιείται από πολλούς για να επιταχύνει την αποκατάσταση των σπασμένων οστών τους. Ο Randy de Puniet χρησιμοποίησε έναν το 2010 όταν έσπασε το πόδι του –βοήθησε το Γάλλο να ανέβει πάλι πάνω στη μοτοσυκλέτα, μόλις 26 μέρες μετά τον τραυματισμό του- και παρακάτω είναι ο Álvaro Bautista μέσα σε έναν τέτοιο θάλαμο το 2011:

motogp-álvaro-bautista-640

Φυσιοθεραπεία

Μπορεί να ακούγεται λίγο πιο παραδοσιακή μέθοδος, αλλά ο τρόπος που την κάνουν οι οδηγοί του MotoGP είναι πραγματικά μοναδικός! Η Clinica Mobile είναι η ιατρική μονάδα που βρίσκεται στους αγώνες και δεν βοηθάει μόνο σε επείγουσες καταστάσεις αλλά είναι επίσης ένα μέρος που οι οδηγοί μπορούν να κάνουν μασάζ, φυσιοθεραπεία και πολλά άλλα. Εδώ είναι ο Marc Márquez…

motogp-Marc Márquez-640

Εναλλακτικές “παλιάς σχολής”

Τρέμουμε όταν σκεφτόμαστε κάποιες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν παλιά στο MotoGP, αλλά μερικές φορές οι δοκιμασμένες λύσεις μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικές όσο και οι μοντέρνες θεραπείες! Εκτός από τους τραυματισμούς που μπορεί να πάρουν βδομάδες ή και μήνες για να αποθεραπευτούν, οι αναβάτες του MotoGP έχουν και άλλες παθήσεις που μπορεί να τους επηρεάσουν στην καθημερινότητά τους, καθώς νιώθουν τις συνέπειες της οδήγησης μιας μοτοσυκλέτας με 240 άλογα. Ένα παράδειγμα είναι οι φουσκάλες, ειδικά όταν βρίσκονται σε ζεστό περιβάλλον. Εδώ είναι ο Cal Crutchlow, φοράει αντιασφυξιογόνα μάσκα κι έχει τα χέρια του μέσα σε ένα κουβά γεμάτο με… τα ούρα του!

motogp-Cal Crutchlow-640

Ειδικά προγράμματα προπόνησης

Φυσικά, εκτός από γιατρό και άλλους ειδικούς, οι οδηγοί έχουν και personal trainers που τους βάζουν να ακολουθούν ειδικές διατροφές και προγράμματα ως κομμάτι της θεραπείας τους. Εδώ είναι ο Márquez, σε μια άσκηση για τον τραυματισμένο του ώμο, το 2013.

motogp-marc-márquez-c640

Παρακάτω ο Márquez κάνει τσεκ-απ…

motogp-marc-márquez-a640

Πηγή: RedBull.com

Log In or Create an account