Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Ποιας εταιρείας οι τιμές των μεταχειρισμένων της έχουν απογειωθεί;

Ελλάδα 9:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιας εταιρείας οι τιμές των μεταχειρισμένων της έχουν απογειωθεί;

Mobility

Ποιας εταιρείας οι τιμές των μεταχειρισμένων της έχουν απογειωθεί;

Mobility

Τα μοντέλα της ηγέτιδας εταιρείας στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης «κρατούν» μεγάλη μεταπωλητική αξία, αφήνοντας πίσω τους πολλά αυτοκίνητα που φέρουν την υπογραφή παραδοσιακών premium δυνάμεων.

Advertisement
Advertisement

 

Με τις παραδόσεις των καινούριων αυτοκινήτων να υπόκεινται σε σημαντικές καθυστερήσεις, λόγω του μειωμένου όγκου παραγωγής ως επακόλουθο της πανδημίας και της έλλειψης ημιαγωγών, πολλοί από όσους έχουν ανάγκη από αυτοκίνητο στρέφονται στην αγορά των μεταχειρισμένων.

Αυτό, ωστόσο, δεν συνεπάγεται ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, μιας και η ζήτηση για τα αυτοκίνητα «δεύτερου χεριού» έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Και αυξάνεται περαιτέρω, αν τα υπό αναζήτηση μοντέλα αποτελούν “hot” ονόματα.

Advertisement
Advertisement

Ενδεικτικό είναι το αυτοκινητικό καθεστώς στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές των μεταχειρισμένων Tesla είναι ιδιαίτερα «τσιμπημένες». Για παράδειγμα, κάποια Model S με έτος κατασκευής το διάστημα 2012-2015 και 240.000 χιλιόμετρα στο ενεργητικό τους τιμώνται γύρω στα 26.000 ευρώ. Όσοι, μάλιστα, αναζητούν ένα Model S με λιγότερα διανυθέντα χιλιόμετρα (κοντά στα 100.000), τότε θα χρειαστεί να εκταμιεύσουν κοντά στα 40.000 ευρώ, όσα κοστίζει δηλαδή στις ΗΠΑ ένα ολοκαίνουριο Model 3.

Σύμφωνα, μάλιστα, με συγκεντρωτικά στοιχεία που παραδόθηκαν στην ιστοσελίδα InsideEV από την εταιρεία, Capital One, η οποία εξειδικεύεται στην αγορά των μεταχειρισμένων, το Model S συνιστά ένα εκ των κορυφαίων – σε επίπεδο μεταπωλητικής αξίας – μοντέλων της αγοράς.

Ειδικότερα, η μεταπωλητική αξία των αρχέτυπων Model S (2012) αντιστοιχεί περίπου στο 38% της αρχικής τιμής τους, έναντι του 22% της αξίας τους που «κρατούν» κάποιοι premium αντίπαλοι του μοντέλου με ίδιο έτος κατασκευής, όπως τα Audi A8, BMW 740i, Lexus LS460, Mercedes S550 και Porsche Panamera.

Advertisement

Το τοπίο στην Ελλάδα

Advertisement

Υψηλή είναι η μεταπωλητική αξία των Tesla και στην ελληνική αγορά, όπου η τιμή ενός Model 3 Long Range ΑWD των 602 χλμ. αυτονομίας ανέρχεται σε 57.990 ευρώ, την ίδια ώρα που στην αγορά των μεταχειρισμένων για την αντίστοιχη έκδοση –επιβαρυμένη με 19.000 χλμ.- αξιώνονται έως και 62.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, η τιμή ενός «απλού», δικίνητου Model 3 του… κουτιού ανέρχεται σε 48.590 ευρώ, όταν για την ίδια έκδοση με έξτρα 37.000 χλμ. το κόστος απόκτησης στην αγορά των μεταχειρισμένων φτάνει στις 47.800 ευρώ.

Ανοδικές τάσεις παρατηρούνται και στις τιμές των μεταχειρισμένων Model X, τα οποία σπάνια πέφτουν κάτω από τις 60.000 ευρώ, ακόμα και αν έχουν διανύσει κοντά στα 200.000 χιλιόμετρα.

Advertisement

Το ίδιο ισχύει για τα Model S, με χαρακτηριστικό παράδειγμα μια αγγελία στην οποία αξιώνονται 37.500 ευρώ για ένα αυτοκίνητο του 2014, με 210.000 διανυθέντα χιλιόμετρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ρεκόρ πωλήσεων super cars στην Ελλάδα – Με μεταχειρισμένες Ferrari, Aston Martin και Lamborghini
Πώς θα προστατεύσετε το Tesla σας από τους χάκερς;
Το Tesla Model S Plaid αποκτά και πρόγραμμα για πίστα