Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Κανείς δεν ξεφεύγει από το έξυπνο φανάρι (+video)

Ελλάδα 21:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Κανείς δεν ξεφεύγει από το έξυπνο φανάρι (+video)

ΝΕΑ

Κανείς δεν ξεφεύγει από το έξυπνο φανάρι (+video)

ΝΕΑ

Ερχεται το έξυπνο φανάρι που ρίχνει πρόστιμα αλλά και επιβραβεύει τους νομοταγείς οδηγούς. Είναι δοκιμασμένο με αρκετά καλά αποτελέσματα.

Advertisement
Advertisement

Σε μια χώρα όπως η δική μας όπου η οδηγική παιδεία είναι είδος εν ανεπαρκεία και η υπακοή στον ΚΟΚ επαφίεται στην καλή διάθεση του εκάστοτε χρήστη του δρόμου, ένα φανάρι όπως αυτό που σας παρουσιάζουμε μοιάζει ως εικόνα από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Πρόκειται για ένα “έξυπνο” φανάρι, το οποίο επιβραβεύει τους οδηγούς που πηγαίνουν αργά. Για την ακρίβεια εκείνους που τηρούν τα όρια ταχύτητας, ιδίως σε σημεία που αυτό είναι κρίσιμο, όπως κοντά σε σχολεία.

Τα φανάρια αυτά ονομάζονται FRED που μεταφραζόμενο από τα γαλλικά σημαίνει “εκπαιδευτικό φανάρι περιορισμού της κυκλοφορίας”.

Advertisement
Advertisement

Η λειτουργία του είναι απλή. Πάνω στο φανάρι υπάρχει ένα κλασικό ραντάρ αναγνώρισης της ταχύτητας των αυτοκινήτων. Αν ο οδηγός που έρχεται έχει ταχύτητα υψηλότερη του επιτρεπόμενου ορίου, τότε το φανάρι ανάβει κόκκινο και τον σταματά.

Αν ο οδηγός είναι μέσα στα όρια ταχύτητας, το φανάρι τον επιβραβεύει, κρατώντας το πράσινο αναμένο έτσι ώστε να συνεχίσει χωρίς να σταματήσει την πορεία του.

Advertisement

Αυτό το φανάρι έχει βρει εφαρμογή σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, σε πιλοτικό στάδιο προς το παρόν, και με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στο να ελέγχει τις ταχύτητες των οχημάτων κοντά σε ευαίσθητα σημεία όπως τα σχολεία για παράδειγμα.

Οι υποστηρικτές του λένε ότι είναι πιο χρήσιμα από τις κάμερες καταγραφής της ταχύτητας. Οι κάμερες απλά επιβεβαιώνουν την παράβαση (και φέρνουν τα πρόστιμα) αφού έχει γίνει η παρανομία.

Advertisement

Αντίθετα το συγκεκριμένο φανάρι λειτουργεί με τρόπο που να προλαμβάνει τις παραβατικές συμπεριφορές πριν γίνουν.

Προς το παρόν αυτοί οι σηματοδότες είναι σε λειτουργία σε μικρότερους δρόμους δύο λωρίδων έτσι ώστε να μπορούν να ελεγχθούν εύκολα τα αυτοκίνητα, σε κάθε κατεύθυνση. Στόχος πάντως είναι να επεκταθούν σε ένα μεγαλύτερο εύρος μέσα στις πόλεις ώστε η οδήγηση να γίνει πιο ασφαλής και με λιγότερα ατυχήματα.

Advertisement

Ας ελπίσουμε ότι θα το δούμε και στην χώρα μας, στις περιοχές που υπάρχουν σχολεία και κινούνται μικρά παιδιά. Μπορεί να μοιάζει με όνειρο απατηλό, όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο αν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα.

Και η χαμηλή ταχύτητα μέσα στις πόλεις είναι ένα από τα αυτονόητα που πρέπει να αποδεχτούμε στην καθημερινότητά μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Απίστευτο: Σοκαριστικό θανατηφόρο τροχαίο στην υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας!
YouTuber σκοτώθηκε κυνηγώντας τα 300 χλμ./ώρα!
Σοκαριστικό ατύχημα παιδιού μπροστά στα μάτια της μητέρας του (+video)