Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Ο νονός από το Αγκριγκέντο που έγινε μανάβης στην Ισπανία

Ελλάδα 7:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο νονός από το Αγκριγκέντο που έγινε μανάβης στην Ισπανία

MIRROR

Ο νονός από το Αγκριγκέντο που έγινε μανάβης στην Ισπανία

MIRROR

Η ματωμένη διαδρομή του 60χρονου μαφιόζου που δραπέτευσε από τις φυλακές της Ρώμης το 2002 και κρυβόταν επί είκοσι ολόκληρα χρόνια – Πως ένα αυτοκίνητο street view της Google βοήθησε να τον συλλάβουν στην πόλη Γκαλαπάγκαρ με μια συντονισμένη επιχείρηση.

Advertisement
Advertisement

Η κυρία που μπήκε στις 16 Δεκεμβρίου στο μανάβικο «El Huerto de Manu» -στα ελληνικά «Ο κήπος του Μανού»- κάθισε γύρω στα δέκα λεπτά στο μαγαζί του Μανουέλ. Τον συμπαθούσε πολύ αυτό τον 60χρονο κύριο που διατηρούσε εκτός από το μανάβικο και ένα εστιατόριο στην Γκαλαπάγκαρ, μια πόλη νοτιοδυτικά της Μαδρίτης.

Δεν ήξερε φυσικά ότι όποτε πήγαινε για ψώνια ερχόταν πρόσωπο με πρόσωπο όχι με έναν μανάβη, αλλά με έναν από τους πιο σκληρούς νονούς της Stidda, μιας διαβόητης μαφιόζικης οργάνωσης από την Σικελία. Το έμαθε όπως και όλος ο κόσμος όταν έγινε γνωστό ότι ο Μανουέλ ήταν ο Τζιοακίνο Γκαμίνο, φυγόδικος νονός επί είκοσι χρόνια και ένας από τους πλέον καταζητούμενους αρχηγούς της Σικελικής Μαφίας που συνελήφθη στις 17 Δεκεμβρίου.

Το επόμενο διάστημα ο Νονός από το Αγκριγκέντο αναμένεται να εκδοθεί στην Ιταλία όπου θα εκτίσει την ποινή των ισοβίων δεσμών που του είχε επιβληθεί.

Advertisement
Advertisement

Επί δύο δεκαετίες ο Γκαμίνο δεν είχε επικοινωνήσει με την οικογένεια του στην Σικελία, μετακινούνταν συνεχώς και φυσικά είχε αλλάξει όνομα, όταν τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκε στην Ισπανία. Η Γκαλαπάγκαρ που ανήκει στο δήμο της Μαδρίτης ήταν ο τελευταίος σταθμός της ματωμένης διαδρομής του μαφιόζου, που άνοιξε δύο μαγαζιά, το μανάβικο και ένα εστιατόριο.

Ήταν σίγουρος ότι την είχε γλιτώσει, αγνοώντας ότι οι Ιταλοί αστυνομικοί της Squadra Antimafia σε συνεργασία με κλιμάκια της ENFAST-European Network of Fugitive Active Search Teams τον είχαν πλέον «λοκάρει».

Advertisement

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ακολουθούσαν πληροφορίες και κάποια αδιόρατα σχεδόν ίχνη του Γκαμίνο από τις συνεχείς μετακινήσεις του, ενώ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα μια ουλή που είχε και ένα αυτοκίνητο Street view της Google έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στον εντοπισμό του.

Όταν το κλιμάκιο των αστυνομικών βρέθηκε μέσα στο μαγαζί του ο Γκαμίνο άκουσε μετά από πολύ καιρό το όνομα του και καθώς του περνούσαν χειροπέδες κατάφερε να ψελλίσει: «Πως με βρήκατε; Έχω δέκα χρόνια να μιλήσω με την οικογένεια μου».

Advertisement

Δολοφονίες και ναρκωτικά
Δεν είναι λίγοι οι γηραιότεροι στο Αγκριγκέντο που θυμούνται τον νεαρό Τζοακίνο Γκαμίνο και τα πεπραγμένα του στην Stidda, τον κατά κάποιο τρόπο αντίπαλο δέος της Cosa Nostra. Οι μαφιόζοι της Stidda δεν έχουν όπως οι αντίπαλοι τους κάποιον «κώδικα τιμής», αλλά ενδιαφέρονται μόνο για εγκληματικές ενέργειες που αποφέρουν μεγάλα κέρδη.

Ο Τζοακίνο εισήλθε στους κόλπους της οργάνωσης στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, όταν η Stidda επεκτάθηκε σε κάποιες πόλεις της Σικελίας, μετά τον δεύτερο εσωτερικό πόλεμο στους κόλπους της Μαφίας, που άφησε πίσω του χιλιάδες δολοφονημένους.

Advertisement

Τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης ήταν πρώην capo της Cosa Nostra που αποχώρησαν ή εκδιώχθηκαν από τους νονούς του Κορλεόνε και επέλεξαν να κάνουν μια νέα οργάνωση. Ο Γκαμίνο ανελίχτηκε γρήγορα, αφού είχε όλα τα προσόντα. Ήταν αψύς, σκληρός, αδίστακτος, έξυπνος και πάνω απ’ όλα διορατικός.

Μπήκε δυνατά στο εμπόριο ναρκωτικών, ξεκαθαρίζοντας τα εμπόδια που έβρισκε στον δρόμο του, είτε με διάλογο είτε με σφαίρες, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη. Το 1984 συνελήφθη για πρώτη φορά και ανακρίθηκε από τον δικαστή Τζοβάνι Φαλκόνε, αλλά δεν έμεινε πολύ χρόνο στη φυλακή και όταν βγήκε συνέχισε την ματωμένη διαδρομή του.

Μια δολοφονία αλλά και το εμπόριο ναρκωτικών σε συνδυασμό με το trafficking γυναικών και το ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες, τον έβαλαν για τα καλά στο στόχαστρο της Squadra Antimafia, που εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Γκαμίνο στα μέσα της δεκαετίας του ‘90.

Συνελήφθη για δεύτερη φορά στην Ισπανία το 1998 και στη δίκη του καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη, την οποία άρχισε να εκτίει στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Ρεμπίμπια στην Via Tiburtina. Από την πρώτη μέρα που μπήκε στο κελί του αποφάσισε ότι δεν είχε σκοπό να μείνει για πολύ.

Η κινηματογραφική απόδραση και η σύλληψη

Εκείνη την ημέρα του 2002 που ένα κινηματογραφικό συνεργείο πήρε ειδική άδεια για να γυρίσει κάποιες σκηνές στη φυλακή της Ρεμπίμπια, ο Τζοακίνο Γκαμίνο, άδραξε την ευκαιρία όντας πιθανότατα γνώστης της υπόθεσης και προετοιμασμένος από καιρό.

Απέδρασε κυριολεκτικά κινηματογραφικά κατά τη διάρκεια μιας αναταραχής που προκλήθηκε στα γυρίσματα υποδυόμενος τον συγγενή ενός κρατούμενου και έκτοτε έγινε ένας από τους πλέον καταζητούμενους μαφιόζους στην Ιταλία. Όταν το ένταλμα έγινε διεθνές οι Ιταλοί συνεργάστηκαν για χρόνια με συναδέλφους τους σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να πιάσουν τον διαβόητο μαφιόζο.

Ο Γκαμίνο εμφανίστηκε σταδιακά στην Γερμανία και μετά στην Βαρκελώνη, την Πάλμα Ντε Μαγιόρκα, την Μαδρίτη και τέλος την Γκαλαπάγκαρ.

Μια φιγούρα έξω από το μανάβικο που αποτύπωσε ένα αυτοκίνητο της Google μπήκε στο μικροσκόπιο και μετά είχαν σειρά τα social media των δύο μαγαζιών που είχε ο Μανουέλ που λεγόταν Τζοακίνο. Σε μια από τις φωτογραφίες ενός άνδρα μαζί με μια μεγάλη παρέα μια χαρακτηριστική ουλή αριστερά στο πηγούνι που ήταν σήμα κατατεθέν του Γκαμίνο, έπεισε τους αστυνομικούς ότι είχαν πέσει στον άνθρωπο τους.

Το κλιμάκιο των Ισπανικών Αρχών μαζί με άνδρες της ENFAST ανέλαβε την επιχείρηση νωρίς το πρωί της 17ης Δεκεμβρίου. Εκείνη την Παρασκευή ο Μανουέλ άνοιξε το μανάβικο του χωρίς να αντιληφθεί το παραμικρό και έτσι όταν μπήκαν οι αστυνομικοί δεν μπόρεσε να κάνει τίποτε, όντας απόλυτα σοκαρισμένος που τον εντόπισαν.

Είχε έρθει η στιγμή να επιστρέψει σε ένα κελί από το οποίο δεν θα βγει ποτέ ξανά, πληρώνοντας το τίμημα μιας ματωμένης διαδρομής για την οποία δεν μετάνιωσε ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Rafale ισοπέδωσαν Τουρκική βάση… (video)
Οι φωνές που σίγησαν στην άσφαλτο
Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Τζιμάκο (+video)