Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota Concept-i: Πρωτότυπο με τεχνητή νοημοσύνη

Ελλάδα 15:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Toyota Concept-i: Πρωτότυπο με τεχνητή νοημοσύνη

ΝΕΑ

Toyota Concept-i: Πρωτότυπο με τεχνητή νοημοσύνη

ΝΕΑ

Το πρωτότυπο Concept-i κάνει την εμφάνισή του στην έκθεση CES του Λας Βέγκας και διαθέτει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες της Toyota. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται σύστημα αυτόνομης οδήγησης, αλλά ένα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία μεταξύ οδηγού και αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Επιμέλεια: Κώστας Φούζας

Μεταξύ άλλων, το νέο Toyota Concept-i υιοθετεί ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που η εταιρεία ονομάζει «Yui». Το συγκεκριμένο αποτελεί έναν τρόπο επικοινωνίας μεταξύ του οδηγού και του αυτοκινήτου, μαθαίνοντας καθημερινά προσωπικές συνήθειες του οδηγού, όπως τον τρόπο οδήγησης, το πρόγραμμά του, τις καθημερινές του στάσεις κ.λπ. Για την «επικοινωνία» του με τον οδηγό και τους επιβάτες, το «Yui» χρησιμοποιεί φώτα, ήχους και ακόμα και αγγίγματα, χωρίς να χρειάζεται μια σειρά από οθόνες στο ταμπλό και την κονσόλα, αφού το σύστημα διαθέτει π.χ. ειδικά φώτα για να δείξει εάν είναι σε αυτόνομη ή νορμάλ λειτουργία, ειδικούς προτζέκτορες για να προειδοποιήσει τον οδηγό ότι βρίσκεται όχημα στο «τυφλό σημείο», αλλά και ένα προηγμένο head-up display με άπλετη πληροφόρηση.

Advertisement
Advertisement

Αντίστοιχη τεχνολογία εκτός από το εσωτερικό υπάρχει και στο αμάξωμα με τα πάνελ των θυρών να έχουν τη δυνατότητα να καλωσορίσουν τους επιβάτες καθώς αυτοί πλησιάζουν το αυτοκίνητο, ενώ στο πίσω μέρος προβάλλονται μηνύματα και ειδικά σήματα προειδοποίησης. Σε ό,τι αφορά τώρα στα υπόλοιπα στοιχεία του πρωτότυπου, η Toyota δεν ανακοινώνει τον κινητήρα του (πιθανότατα θα είναι κάποιο ηλεκτρικό μοτέρ) ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό του και φυσικά δεν έχει δημοσιοποιήσει τίποτα, σχετικά με το πώς θα μπορούσε να περάσει στην παραγωγή.