ΝΕΑ

Τί οδηγούν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές;

Ελλάδα 7:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τί οδηγούν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές;

ΝΕΑ

Τί οδηγούν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές;

ΝΕΑ

Ποια αυτοκίνητα οδηγούν και με ποια κριτήρια τα επέλεξαν οι 300 της Βουλής.

Advertisement
Advertisement

Σε ριζική ανανέωση του στόλου αυτοκινήτων προχώρησε το Κοινοβούλιο και πλέον οι 300 της Βουλής κυκλοφορούν με τα νέα, αστραφτερά και δωρεάν οχήματά τους.

Σχεδόν το σύνολο των δικαιούχων προσάρμοσε την τελική επιλογή με βάση το κόστος καυσίμου, τις περιβαλλοντικές τάσεις της εποχής αλλά και την αξιοπιστία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ το protothema.gr  το 37% των βουλευτών επέλεξε πετρελαιοκίνητο δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα Mercedes GLA, Peugeot 3008, BMW X1 και 116d, DS4 κ.ά. To 22% διάλεξε ηλεκτρικό όπως Mercedes EQA 250, Audi Q3, VW ID.4, Skoda Enyaq, Peugeot e-2008, το 18% πήγε σε υβριδικό μοντέλο όπως DS7, BMW X1, Audi Q4, Citroen C5 κ.ά., μόλις το 6% σε βενζινοκίνητο, ενώ 55 διάλεξαν τύπου SUV και οι υπόλοιποι sedan ή μεσαίου μεγέθους.

Advertisement
Advertisement

Το ιστορικό του προνομίου

Πριν φτάσουμε στις επιλογές των πολιτικών αρχηγών, αξίζει μια σύντομη αναδρομή στο προνόμιο, που ειδικά στην περίοδο των μνημονίων, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις  στην ελληνική κοινωνία.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας αγόραζαν μόνοι τους το μέσο που θα χρησιμοποιήσουν, απαλλαγμένο από φόρο. Στη συνέχεια τους δόθηκε η δυνατότητα να προμηθεύονται κατασχεμένα Ι.Χ. σε προνομιακές τιμές από τον ΟΔΔΥ. Λίγο πριν από το 2000, επί προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη, αποφασίστηκε η λύση του leasing με χρονομίσθωση τριών ετών, ώστε να ανανεώνεται τακτικά ο αυτοκινούμενος στόλος.

Advertisement

Έκτοτε η Βουλή προμηθευόταν 300 Ι.Χ. διαφόρων εταιρειών και τα διέθετε μέσω κλήρωσης στους βουλευτές. Τα τελευταία χρόνια δόθηκε η δυνατότητα στους βουλευτές να επικοινωνούν απευθείας με τις συνεργαζόμενες εταιρείες leasing και να επιλέγουν μόνοι τους το αυτοκίνητο που επιθυμούν, αρκεί βέβαια το μηνιαίο μίσθωμα και ο κυβισμός να είναι εντός του προβλεπόμενου ορίου.

Οι επιλογές των αρχηγών

Advertisement

O πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. προτίμησε το επαναφορτιζόμενο υβριδικό (PHEV) Volvo XC60.

O επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος παρήγγειλε το SUV Austral της Renault.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης εμπιστεύεται το Audi Q4 για τις μετακινήσεις του. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει την τιμητική της.

Advertisement

O γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παρήγγειλε το θηριώδες Q5 της Αudi σε diesel έκδοση.

Το υβριδικό Q3 της Audi, επέλεξαν οι τρεις αρχηγοί των δεξιότερων κομμάτων Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Στίγκας των Σπαρτιατών και Δημήτρης Νατσιός της Νίκης.

Η επιλογή της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι το DS 7.

Τέλος, Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας οδηγεί το ηλεκτρικό ID.4 της VW.