Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

ΣΟΚ: Σοβαρά άρρωστος ο Marchionne – Τέλος από την Fiat (upd)

Ελλάδα 11:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΟΚ: Σοβαρά άρρωστος ο Marchionne – Τέλος από την Fiat (upd)

ΝΕΑ

ΣΟΚ: Σοβαρά άρρωστος ο Marchionne – Τέλος από την Fiat (upd)

ΝΕΑ

ΣΟΚ στην Ιταλία. Ο πιο πετυχημένος Ιταλός μάνατζερ, είναι σοβαρά άρρωστος. Με επίσημη ανακοίνωση -η οποία αφήνει ερωτήματα- η Fiat-Chrysler (FCA) έκανε γνωστό ότι το αφεντικό της Sergio Marchionne, λόγω σοβαρών προβλημάτων με την υγεία του αποχωρεί από το τιμόνι της εταιρείας. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Ο Marchionne, ο οποίος θεωρείται εν πολλοίς υπεύθυνος για την αναμόρφωση της Fiat, την πετυχημένη δημιουργία του Ομίλου Fiat-Chrysler και γενικότερα την μεταστροφή της εταιρείας σε μια κερδοφόρα επιχείρηση μετά από πολλά χρόνια, αντικαθίσταται άμεσα στο τιμόνι της Fiat από τον Βρετανό πρώην Πρόεδρο της Jeep και της Ram, Mike Manley. Είναι τόσο έντονα συνδεδεμένο το όνομά του με την FCA, ώστε πριν από κάποια χρόνια, όταν υπήρξε έντονη φημολογία αποχώρησής του από την εταιρεία, η μετοχή του Group να πέσει σχεδόν κατά 15%. Mε λίγα λόγια μόνο με τη φήμη αποχώρησης, η εταιρεία έχασε πολλά εκατομμύρια ευρώ…

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Fiat, ο Marchionne ανάρρωνε ύστερα από μια εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη πριν 3 εβδομάδες (στον δεξί του ώμο), όμως η κατάστασή του χειροτέρεψε σημαντικά, με αποτέλεσμα ο Ιταλο-Καναδός manager να μην μπορεί να επιστρέψει στην δουλειά.

Ύστερα από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, για την οποία προς το παρόν δεν δίνονται στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, το Διοικητικό Συμβούλιο της FCA συνεδρίασε εκτάκτως υπό την Προεδρία του John Elkann και εξέλεξε νέο Πρόεδρο του Group τον 54χρονο Manley.

Advertisement
Advertisement

Manley

Ο Manley θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένος στην εμπορική ανάπτυξη της Jeep, με την εταιρεία να τετραπλασιάζει τις παγκόσμιες πωλήσεις της υπό την Προεδρία του. Ο Βρετανός ήταν επίσης υπεύθυνος για την ανάπτυξη της Jeep στην Κίνα, ενώ ήταν αυτός που κατάφερε να δημιουργήσει και την επιτυχημένη σύμπραξη με την τοπική Guangzhou Automobile Group.

H αποχώρηση του Marchionne από τα ηνία της FCA βάζει τέλος σε μια από τις πιο επιτυχημένες περιόδους CEO αυτοκινητοβιομηχανίας στην ιστορία. Πριν από μια δεκαετία, λίγα χρόνια αφού ο Marchionne ανέλαβε τη Fiat, κατάφερε να εξαγοράσει την Chrysler, παρότι πολλοί ιθύνοντες της κυβέρνησης Obama προωθούσαν την χρεωκοπία της, και μετά από στοχευμένες κινήσεις να επαναφέρει την αμερικάνικη μάρκα στο δρόμο της κερδοφορίας υπό τη σκέπη του Ομίλου Fiat-Chrysler (FCA).

Advertisement

Ο Marchionne κατάφερε επίσης με το να αφήσει τη Ferrari να χαράξει το δικό της ανεξάρτητο δρόμο (δεν ανήκει από το 2016 στον Όμιλο αλλά έχει ξεχωριστή έδρα στην Ολλανδία), να προσφέρει στην ιστορική μάρκα περισσότερες πωλήσεις και ακόμη και κέρδη, σε μια δύσκολη εποχή για τόσο ξεχωριστές μάρκες.

Πριν λίγο, σε επίσημη δήλωσή του, ο John Elkann της οικογενείας Agnelli που κατέχει τη Fiat, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την κατάσταση της υγείας του Marchionne, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ήταν πραγματικά τιμή του να βρίσκεται δίπλα του στα ηνία της Fiat-Chrysler όλα αυτά τα χρόνια. Ο Elkann ζήτησε επίσης από όλους να σεβαστούν την ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση του Marchionne και την ιδιωτικότητα που ζητούν οι κοντινοί του άνθρωποι.

Advertisement

FCA-Group-640

Update:
Εκτός από το FCA Group, o Marchionne αποχωρεί κι από το τιμόνι της Ferrari. Διαβάστε περισσότερα σχετικά πατώντας εδώ.

Διαβάστε τη συγκινητική ανακοίνωση του John Elkann πατώντας εδώ.

Advertisement