Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σε τέλμα οι συνομιλίες της Ε.Ε. περί μείωσης εκπομπών ρύπων

Ελλάδα 7:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σε τέλμα οι συνομιλίες της Ε.Ε. περί μείωσης εκπομπών ρύπων

ΝΕΑ

Σε τέλμα οι συνομιλίες της Ε.Ε. περί μείωσης εκπομπών ρύπων

ΝΕΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τους τελευταίους μήνες έχει διασπαστεί σε δύο στρατόπεδα, με βασικό σημείο διαμάχης το ποσοστό μείωσης των εκπομπών CO2, που θα πρέπει να οριστεί μέχρι και πριν το 2030.

Advertisement
Advertisement

 

Του ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΙΑΤΗ

Advertisement
Advertisement

Η πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ε.Ε. συμφωνεί ότι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα πρέπει να φτάσει σε ποσοστό το 30%, ενώ άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ολλανδία θέλουν η μείωση να φτάσει το 35%. Να αναφέρουμε ότι τα αρχικά πλάνα μιλούσαν για μείωση 30%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2021, με οριακό σημείο το 2030, που βρήκαν υποστήριξη και από την πιο ισχυρή οικονομικά χώρα-μέλος της Ευρώπης, τη Γερμανία. Αλλά, χώρες κυρίως της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, έθεσαν ακόμα πιο μακριά τους στόχους, ζητώντας μείωση 35%, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 40% από τους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να αντιδρούν άμεσα.

cb1e24b9-european-union-fails-to-set-co2-targets-1-chariatis-530

Δυστυχώς, η Ε.Ε δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμβιβασμό όσον αφορά αυτούς τους αριθμούς, μετά από μία άκαρπη συζήτηση έξι ωρών. Ειδικοί αναλυτές αναφέρουν ότι το πρόβλημα παραμένει εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά με τις οκτώ χώρες-μέλη (συμπεριλαμβανομένης και της Σουηδίας), που ψηφίζουν υπέρ του 40%. Επιπλέον, η πλειοψηφία των χωρών λέγεται ότι είναι πρόθυμες να προχωρήσουν σε περικοπές κατά 35%, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να πιέσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Αξιωματούχος της Ε.Ε ισχυρίστηκε ότι η Αυστρία, η οποία έχει αναλάβει την προεδρία και διαπραγματεύεται με άλλα κράτη, αναμένει την Γερμανία να συμφωνήσει στις υψηλότερες περικοπές.

Advertisement

d318be6c-european-union-fails-to-set-co2-targets-3-chariatis-640