Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι ποινές έχεις αν παρκάρεις σε θέση φόρτισης ηλεκτρικών;

Ελλάδα 14:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι ποινές έχεις αν παρκάρεις σε θέση φόρτισης ηλεκτρικών;

ΝΕΑ

Τι ποινές έχεις αν παρκάρεις σε θέση φόρτισης ηλεκτρικών;

ΝΕΑ

Διαβάστε τι προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για αυτή τη… νέου τύπου παράβαση.

Advertisement
Advertisement

Ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνεχώς αυξάνει, μαζί και οι σταθμοί φόρτισης που διαπιστώνουμε πλέον πως έχουν αρχίσει να καλύπτουν σημαντικό μέρος της επικράτειας. Τόσο σε μεγάλα εμπορικά κέντρα όσο και στο κέντρο των μεγάλων πόλεων αλλά και περιοχών, έχουν τοποθετηθεί φορτιστές όπου οι χρήστες ηλεκτρικών μπορούν να σταθμεύσουν και να… πάρουν ρεύμα.

Οι θέσεις αυτές προορίζονται για τη συγκεκριμένη χρήση, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι που κάνουν… κατάληψη αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους. Προκειμένου λοιπόν να παρκάρουν… κάπου το όχημα τους, καταλαμβάνουν θέση φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος με αποτέλεσμα αυτός που θέλει να φορτίσει να μην μπορεί να το κάνει.

Τι προβλέπει όμως για τις κατειλημμένες θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων η νομοθεσία και ο ΚΟΚ; Τι γίνεται στην περίπτωση που ο οδηγός ενός οχήματος με κινητήρα εσωτερικής καύσης παρκάρει σε τέτοιο μέρος; Τι μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης του ηλεκτρικού;

Advertisement
Advertisement

Πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων

Στην περίπτωση που έχει γίνει κατάληψη θέσης αυτό που μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι να καλέσει το 100, προκειμένου να έρθει η Τροχαία και να βεβαιώσει παράβαση. Στην περίπτωση αυτή οι άντρες της Τροχαίας βεβαιώνουν παράβαση για παράνομη στάση – στάθμευση, η οποία είναι 40 ευρώ αλλά συνοδεύεται και με αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 20 ημέρες.

Τα παραπάνω ισχύουν για τον ιδιοκτήτη του οχήματος που έχει παρκάρει παράνομα, γιατί από εκεί και πέρα ο ιδιοκτήτης που ηλεκτρικού που θέλει να… φορτίσει απλά θα πρέπει να περιμένει μέχρι να βρεθεί ο οδηγός που έχει κάνει κατάληψη της θέσης. Φανταστείτε να θέλετε να γεμίσετε σε ένα πρατήριο καύσιμα και κάποιος να έχει παρκάρει με τέτοιο τρόπο που να μην φτάνει η μάνικα στο ντεπόζιτο!

Advertisement

Πόσο κοστίζει η… μούντζα και τι ποινές επιφέρει στον οδηγό;

Advertisement

Να σημειώσουμε επίσης, πως σε όλες τις θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλη σήμανση, κάτι που είναι υποχρέωση του εκάστοτε Δήμου να ασχοληθεί και να ενημερώνει με αυτόν τον τρόπο τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Που στην Ελλάδα έχει την πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη;
Μισθοί και καύσιμα: Ο Έλληνας στους πιο αδικημένους της Ευρώπης
Peugeot e-208: Ένα best seller που μπαίνει στην πρίζα!