Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιο EVO, STI ή RS; Α45 AMG!

Ελλάδα 11:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιο EVO, STI ή RS; Α45 AMG!

ΝΕΑ

Ποιο EVO, STI ή RS; Α45 AMG!

ΝΕΑ

Στις θεωρητικές συζητήσεις των απανταχού petrolheads τα Mitsubishi EVO, Subaru Impreza Sti και Ford Focus RS λειτουργούν ως σημείο αναφοράς και σύγκρισης.

Advertisement
Advertisement

Όχι άδικα ίσως καθότι πρόκειται για ειδικές εκδόσεις που λες και έχουν φτιαχτεί για κάποια κομμάτια του επαρχιακού δικτύου της χώρας μας, το οποίο λόγω μορφολογίας εδάφους προσφέρει πλειάδα εξαιρετικών οδηγικών προκλήσεων.

Είχαμε στα χέρια μας τις προηγούμενες μέρες και συμπληρώσαμε πάνω από 800km πίσω από το τιμόνι της Mercedes A 45 AMG. Κινηθήκαμε σε αυτοκινητόδρομο, εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο μέχρι και ανάβαση σε χιονοδρομικό κέντρο επιχειρήσαμε (Οστρακίνα, Μαίναλο). Πρόκειται για μια ιδιαίτερη έκδοση, η πρώτη 4κύλινδρη, 4κίνητη ΑΜG. Ο δίλιτρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας (twin scroll) αποδίδει 360PS και συνδυάζεται μ’ ένα ταχύτατο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7Gtronic Plus αλλά και σύστημα τετρακίνησης που μεταφέρει ακόμη και προληπτικά ποσοστό μέχρι 50% της ροπής στον πίσω άξονα όταν οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες καταγράψουν τις προβλεπόμενες ενδείξεις. Το βάρος πλησιάζει τα 1600kg. Έχοντας πλήρη εικόνα από τις δυνατότητες και τη συμπεριφορά των EVO, Sti και RS λέμε μετά λόγου γνώσεως πως η Α45 AMG κινείται πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο εύκολα.

Ας το αναλύσουμε λίγο αυτό, αρχίζοντας από την εκκίνηση. Επιλέγεις το Sport στα ηλεκτρονικά, τραβάς ταυτόχρονα τα δυο paddles και ενεργοποιείς το Launch Control. Γκάζι και τα 100km/h από στάση έρχονται αβίαστα ξανά και ξανά σε 4.6sec όσο αντέχει ο αυχένας και το στομάχι σου. Στα EVO, STI και RS χρειάζεται προσπάθεια, ικανότητα και τύχη για να πλησιάσεις τα 5 sec! Στο δρόμο τώρα και σε ταχύτητες μέχρι τα 150km/h η Α45AMG που στην περίπτωσή μας φορούσε τις 19αρες ζάντες με ελαστικά Conti Contact 5 απλά ρολάρει. Σε γρήγορες καμπές στρίβει τρένο με ταχύτητες εξωπραγματικές σε σημείο που αρχίζεις να αμφιβάλλεις για το πόσο προωθημένο είναι τελικά το βλέμμα σου και αν επιδέχεται βελτίωση. Σε στροφές 2ας ή 3ης στο κιβώτιο από 60km/h έως 120km/h η Α45 ΑΜG περνάει με μια ταχύτητα πάνω και από 80km/h – 160km/h. Το σετάρισμα των ηλεκτρονικών στη ρύθμιση Sport κολακεύει τον οδηγό που πολύ σύντομα πιάνει τον εαυτό του να κινείται πιο γρήγορα απ’ όσο πίστευε πως μπορεί. Εδώ είναι και η ειδοποιός διαφορά της Α45 AMG από τα EVO, STI και RS. Πάει πολύ εύκολα, χωρίς ρίσκο ή ειδικές γνώσεις – ικανότητες, απίστευτα γρήγορα!

Advertisement
Advertisement

Δεν υπάρχει ρύθμιση που να σβήνει εντελώς τα ηλεκτρονικά παρά τη σχετική ένδειξη στο ταμπλό. Στο “off” πάντως και με το γκάζι στο πάτωμα σε οριοθετημένο χώρο η όποια τάση εκτροπής αμβλύνεται με μεταφορά ροπής στον άλλο άξονα και ειδικά στο τροχό διαγώνια απ’ αυτόν που πασχίζει για πρόσφυση. Είναι προφανές πως στο σετάρισμα των ηλεκτρονικών έχει ληφθεί υπόψιν ο ικανός οδηγός υπάρχει ανοιχτό ένα μικρό “παράθυρο”. Τι εννοούμε μ’ αυτό; Αν ζητάς αλλαγή στο κιβώτιο όντας στραμπουληγμένος με “όσα” αυτή δε γίνεται, τα ηλεκτρονικά “διαβάζουν” την πιθανότητα εκτροπής και σε κόβουν. Αν πατάς ανυπόμονα γκάζι στο μέσο της στροφής, επίσης δε γίνεται τίποτα! Αν όμως η γωνία στροφής του τιμονιού, η δοσολογία γκαζιού και η τοποθέτηση του αυτοκινήτου δείχνουν πως “ξέρεις” τότε τα ηλεκτρονικά δεν παρεμβαίνουν, επιτρέποντας πιο θεαματικά περάσματα. Κοντολογίς το ηλεκτρονικό σετάρισμα της AMG σε βοηθά να βελτιωθείς ως οδηγός ειδικά αν έχεις πρόβλημα υπερβολικών κινήσεων.

Ποια είναι λοιπόν η διαφορά αν οδηγείτε ένα EVO, ένα STI ή ένα RS από την Α45 AMG σε μια ανηφορική στριφτερή διαδρομή; Οδηγώντας το EVO θα πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας, τη στιγμή που το STI αποδεικνύεται λίγο πιο εύκολο – φιλικό ενώ το RS δε συγχωρεί λάθη και σπινάρει αν είσαι ανυπόμονος από την κορυφή μέχρι την έξοδο. Τα συναισθήματα σίγουρα είναι έντονα κάτι στο οποίο υστερεί η Α45. Με τη Γερμανίδα δε θα απολαύσετε τη συμμετοχικότητα στην οδήγηση που προσφέρει το EVO ούτε τη ρυθμισιμότητα του STI ή την αμεσότητα του RS, όμως όσα κάνει η A45 γίνονται πιο γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα. Το πόσο εξαρτάται από την ψυχή σας!