Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ

“Γκρεμίστηκαν” οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούνιο

Ελλάδα 3:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

“Γκρεμίστηκαν” οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούνιο

ΑΓΟΡΑ

“Γκρεμίστηκαν” οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούνιο

ΑΓΟΡΑ

Ο Ιούνιος θα αποδειχθεί ένας πολύ κακός μήνας για την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου και ίσως να καταγραφεί αρνητικό ρεκόρ 10ετίας. Παρόλα αυτά επικρατεί αισιοδοξία στην αγορά, αφού πελάτες υπάρχουν και πολλοί…

Advertisement
Advertisement

Πιο δύσκολη από ποτέ εξελίσσεται η εξίσωση όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτου, καθώς όπως αποδεικνύεται από τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία οι πωλήσεις καινούριων ΙΧ συρρικνώθηκαν αρκετά τον έκτο μήνα του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr, η έλλειψη σε υλικά που έχει προκαλέσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες έχουν δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες, ώστε να παραταθεί και να ενταθεί το πρόβλημα που υπάρχει στις γραμμές παραγωγής των εργοστασίων, το οποίο να τονίσουμε ότι είναι έντονο σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και εντονότερο σε «φτωχότερα» μέλη της ΕΕ.

Advertisement
Advertisement

Στην Ελλάδα τα πράγματα ακολουθούν τα ευρωπαϊκά δρώμενα με τις πωλήσεις να σημειώνουν μεγάλη πτώση και τις εισαγωγικές εταιρείες να προβληματίζονται έντονα για το άμεσο μέλλον, καθώς από τη μία μεριά καθυστερούν περαιτέρω οι παραδόσεις των νέων ΙΧ, ενώ από την άλλη μεριά το υψηλό ενεργειακό κόστος έχει επηρεάσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr, οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων τον Ιούνιο στην Ελλάδα ανήλθαν σε περίπου 11.000 μονάδες με αποτέλεσμα η αγορά να καταγράφει πτώση 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Advertisement

Σε επίπεδο έτους οι πωλήσεις κυμαίνονται σε 55.000 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λένε στελέχη της Ελληνικής αγοράς οτι “έχουμε πελάτες και δεν έχουμε αυτοκίνητα να τους δώσουμε“.
Παρόλα αυτά οι αποφασισμένοι αγοραστές δεν αφήνουν το χρόνο να τρέχει, παραγγέλνουν το αυτοκίνητο που επιθυμούν και αναμένουν υπομονετικά. Τουλάχιστον έτσι ξέρουν οτι κάποια στιγμή θα το παραλάβουν, ενώ μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξουν γνώμη το διάστημα της αναμονής τους…

Advertisement

Τον Ιούνιο λοιπόν, την πρώτη θέση στον πίνακα των πωλήσεων πήρε η Toyota και ακολουθούν η Hyundai, η Fiat, η VW, η Mercedes-Benz, η Peugeot, η Kia, η Opel, η Nissan, και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Dacia.

Σημειωστε πως η κατάταξη των πωλήσεων είναι σχετική και σίγουρα δε βγαίνουν συμπεράσματα για τις εμπορικές επιτυχίες των αυτοκινητοβιομηχανιών. Για παράδειγμα, αν μέσα στο μήνα η Stellantis στείλει μία… καραβιά αυτοκίνητα στην Ελλάδα, τότε τον Ιούλιο θα δούμε ψηλά στις πωλήσεις τις Citroen, Peugeot, Opel, FSA κλπ.

Παράλληλα αν έρθουν τρεις τέτοιες καραβιές στο λιμάνι του Πειραιά, η αγορά θα καταγράψει αμέσως άνοδο στις πωλήσεις, αφου ολα τα αυτοκίνητα που έρχονται είναι ήδη πουλημένα.

Advertisement

Σημειώστε πως στα νούμερα που σας αναφέρουμε, δεν καταμετρούνται οι πωλήσεις, αλλά οι ταξινομήσεις – δηλαδή οι πινακίδες…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιες μάρκες προτίμησαν οι Έλληνες το Μάιο;
Αυτό είναι το Top-10 των best-sellers του Μαΐου!
Ζητούν παράταση για βενζίνης και diesel – Η Ελλάδα οχι…