Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο Trump θα αυξήσει το φόρο στη βενζίνη για πρώτη φορά από το 1993

Ελλάδα 10:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο Trump θα αυξήσει το φόρο στη βενζίνη για πρώτη φορά από το 1993

ΝΕΑ

Ο Trump θα αυξήσει το φόρο στη βενζίνη για πρώτη φορά από το 1993

ΝΕΑ

Αίσθηση προκάλεσε στις Η.Π.Α. η πρόθεση του Donald Trump να αυξήσει το φόρο στη βενζίνη και το diesel στα 25 σεντ το γαλόνι, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στη χώρα εδώ και 25 χρόνια. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης, ο Trump συζήτησε την πρόθεσή του αυτή την Τετάρτη και σκοπός του Αμερικανού Προέδρου είναι τα χρήματα από την αύξηση του φόρου να χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών του οδικού δικτύου της χώρας.

Τα χρήματα από το φόρο στα καύσιμα πηγαίνουν στο Υπεύθυνο Ταμείο για τη συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου στις Η.Π.Α. Τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του κόστους των υλικών, αλλά και της μείωσης της κατανάλωσης από τα καινούργια αυτοκίνητα που καίνε λιγότερο από το παρελθόν, έχει ως αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά να μην επαρκούν για τη συντήρηση του δικτύου, απαιτώντας επιπλέον οικονομικές ενισχύσεις προς το Ταμείο από την Κυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή ο φόρος στη βενζίνη στις Η.Π.Α. είναι 18,4 σεντ/γαλόνι και δεν έχει αλλάξει από το 1993. Η αύξησή του στα 25 σεντ/γαλόνι (σχεδόν 0,05 ευρώ/λίτρο) είναι αρκετά σημαντική, σε αντίθεση πάντως με το diesel ο φόρος του οποίου στις Η.Π.Α. βρίσκεται ήδη στα 24,4 σεντ/γαλόνι, όπως και αυτός είχε τεθεί στην τελευταία αύξηση του 1993.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, η δημοσιοποίηση της πρόθεσης αυτής του Trump έχει επιφέρει πολλές αντιρρήσεις στις Η.Π.Α. Παραδοσιακά, τυχόν προτάσεις για αύξηση στην τιμή του φόρου στα καύσιμα και κατά συνέπεια στην τιμή στο πρατήριο δημιουργούν πολλές αντιδράσεις όχι μόνο από τους ψηφοφόρους, αλλά και από το ίδιο το Κογκρέσο που πολλές φορές στο παρελθόν τις έχει απορρίψει. Πιθανότατα η νέα πρόταση του Trump δύσκολα θα περάσει και πάλι, αν και ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με τον απρόβλεπτο Αμερικανό.

Gas price USA 640