NewsAuto.gr
ΝΕΑ

Nissan-Daimler: Τέλος στην συνεργασία τους;

Δεν αποτελεί μυστικό ότι η Nissan είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια μία συνεργασία με τον Όμιλο της Daimler. Τα πρώτα δείγματα της συνεργασίας είναι φυσικά η Mercedes X-Class, που βασίζεται στο Nissan Navara, όπως και ο νέος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας των 1,3 λίτρων, που ήδη τοποθετείται στη νέα A-Class. Ποιο όμως θα είναι το μέλλον της παραπάνω σύμπραξης;

 

Του ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΙΑΤΗ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οικονομικών εφημερίδων της Ιαπωνίας, το «ειδύλλιο» ανάμεσα στους δύο ομίλους φαίνεται να τελειώνει, καθώς το αγοραστικό κοινό, κυρίως οι αμερικανοί πολίτες, πλέον μετατοπίζει το ενδιαφέρον του περισσότερο στα επαγγελματικά οχήματα και όχι στα πολυτελή σεντάν. Επίσης, η Nissan φοβάται την επίδραση που θα έχουν στις τιμές των μοντέλων της, η αύξηση των δασμών κατά 25% που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στα ιαπωνικά προϊόντα.

Να αναφέρουμε ότι το επόμενο βήμα της συνεργασία της κοινοπραξίας Nissan-Renault-Mitsubishi με την Daimler θα αποτελούσε ένα νέο σεντάν πολυτελές μοντέλο, το οποίο θα κατασκευαζόταν στο εργοστάσιο Aguascalientes στο Μεξικό. Η συγκεκριμένη μονάδα έχει τη δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 230.000 οχημάτων, ενώ εκεί συναρμολογείται το νέο Infiniti QX50, το οποίο διαθέτει μία πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί από κοινού ανάμεσα στις δύο εταιρείες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Nissan αρνήθηκε να σχολιάσει το παραπάνω γεγονός, υποστηρίζοντας, μέσω του γραφείου Τύπου, ότι παραμένει πιστή ως εταιρεία στην συνεργασία με την Daimler, η οποία περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό από σχεδιαστικές και μηχανολογικές πρωτοτυπίες και καινοτομίες.