Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέα τρίμηνη επιδότηση σε βενζίνη, diesel και υγραέριο!

Ελλάδα 11:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νέα τρίμηνη επιδότηση σε βενζίνη, diesel και υγραέριο!

ΝΕΑ

Νέα τρίμηνη επιδότηση σε βενζίνη, diesel και υγραέριο!

ΝΕΑ

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νέος γύρος του Fuel Pass ο οποίος θα είναι ενισχυμένος ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών των πολιτών.

Advertisement
Advertisement

Στη νέα επιδότηση καυσίμων και το δεύτερο γύρο του Fuel Pass αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά. Ειδικότερα ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι: «Θα υπάρξει παρέμβαση και στα καύσιμα και θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Ο προηγούμενος τρόπος (δηλαδή το Fuel Pass) δίνει ένα περίγραμμα για το πώς θα παρέμβουμε και ίσως αυτή τη φορά να είναι με πιο ενισχυμένο τρόπο, γιατί αντέχουμε δημοσιονομικά. Θα είναι μία ανακούφιση για τους πολίτες ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών» ανέφερε.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης διότι με αυτό τον τρόπο θα επιδοτούνταν περισσότερο οι πλούσιοι και λιγότερο οι φτωχοί.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του Σκάι ότι από τον Ιούλιο θα εφαρμοστούν οι νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα και θα έχουν ορίζοντα τριμήνου.

Πάντως δεν αποκάλυψε περισσότερα σχετικά με το ύψος των νέων παρεμβάσεων, αλλά και τον τρόπο που θα χορηγηθούν, παραπέμποντας στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον Πρωθυπουργό.

Advertisement

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά:

«Γιώργος Κουβαράς: Με τη βενζίνη τι θα γίνει;

Advertisement

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω και στη βενζίνη. Μισό λεπτό. Διότι…

Γιώργος Κουβαράς: Διότι εδώ, ξέρετε, όλοι είναι έξαλλοι με αυτό. Έρχεται ένα καλοκαίρι, ο καθένας θέλει να πάρει το αυτοκίνητό του ίσως να πάει διακοπές…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω και στη βενζίνη. Πράγματι, η χώρα μας έχει σχετικά αυξημένες τιμές βενζίνης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί; Διότι διαχρονικά είχαμε υψηλούς φόρους στη βενζίνη.

Advertisement

Γιώργος Κουβαράς: Ναι, και έχουμε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για τον οποίο αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά ότι θα πρέπει να τον «πειράξετε».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Γιώργος Κουβαράς: Όχι. Γιατί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για τον απλούστατο λόγο ότι με αυτό τον τρόπο θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς. Διότι αυτοί έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις.

Όμως, τι θα κάνουμε; Θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο…

Γιώργος Κουβαράς: Προς ποια κατεύθυνση; Δεν μπορεί να μην μου πείτε, γιατί αφού μου λέτε ότι θα υπάρξει παρέμβαση κάπως θα μου δώσετε ένα περίγραμμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα σας δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από εδώ και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο.

Θέλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση για τους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών, ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, διότι αναγνωρίζω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια η οποία θέλει να φύγει διακοπές και πρέπει να φύγει με το αυτοκίνητό της γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων.

Γιώργος Κουβαράς: Άρα η παρέμβαση θα αφορά το κομμάτι των διακοπών και τη μετακίνηση των διακοπών;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα αφορά τους επόμενους μήνες. Δεν θα αφορά μόνο τις μετακινήσεις των διακοπών, αλλά θα αφορά τους επόμενους μήνες.

Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα. Τώρα, ο κ. Τσίπρας λέει ότι «δεν πληρώνουμε τον πόλεμο», όπως λέτε εσείς τόση ώρα εδώ, «αλλά τη δική σας πολιτική», λέει μάλιστα «πληρώνουμε τη ρήτρα Μητσοτάκη, τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη ΔΕΗΔΕΗ -5,32%» και έχει γίνει και «έφοδος των ημετέρων στα κρατικά ταμεία».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτσι είναι αν έτσι το πιστεύει, τι να σας πω; Μα όταν αυξάνεται δέκα φορές– γιατί έχει αυξηθεί και δέκα φορές η τιμή του φυσικού αερίου -και χρειαζόμαστε φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή, πώς δεν θα αυξηθεί το τελικό προϊόν; Δεν είναι τίποτα άλλο η ρήτρα αναπροσαρμογής από αυτό.

Όμως και στη ρήτρα αναπροσαρμογής εμείς παρεμβαίνουμε από τον Ιούλιο με μια πιο μακροχρόνια παρέμβαση, έτσι ώστε ουσιαστικά να εξουδετερώσουμε τις απότομες αυξήσεις. Και βάζουμε ουσιαστικά ένα έμμεσο πλαφόν και στη χονδρική και στη λιανική, έτσι ώστε να ξέρουμε ότι δεν θα δούμε ακραίες αυξήσεις πάνω από ένα επίπεδο. Άρα κάνουμε και αυτήν την παρέμβαση, την οποία έχουμε συμφωνήσει πια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να εξουδετερώσουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ αφελής για να πιστεύει ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα εθνικών πολιτικών μία παγκόσμια κρίση στην ενέργεια. Νομίζω ότι αρκεί να ανοίξει κανείς την τηλεόρασή του για να δει τα ρεπορτάζ από όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, για να αντιληφθεί ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο φαινόμενο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ελλάδα κάντο όπως η Γερμανία στα… καύσιμα!
EE: Οχι στη μείωση φόρων στα καύσιμα
Νέο ενεργειακό σοκ: Εμφανίστηκε βακτήριο που «τρώει» τα καύσιμα στο ρεζερβουάρ