Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μην κουβαλάς αποσκευές. Κουβάλα μπαταρίες!

Ελλάδα 3:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μην κουβαλάς αποσκευές. Κουβάλα μπαταρίες!

ΝΕΑ

Μην κουβαλάς αποσκευές. Κουβάλα μπαταρίες!

ΝΕΑ

Η περιορισμένη αυτονομία είναι το σημαντικότερο μειονέκτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το στοιχείο που αποθαρρύνει αρκετούς καταναλωτές από την αγορά τους. Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέχρι η τεχνολογία να προχωρήσει τόσο πολύ ώστε μικρές σε μέγεθος μπαταρίες να έχουν πολύ υψηλή χωρητικότητα;

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Την απάντηση δίνουν οι φορητές μπαταρίες, στη μορφή ενός τρέιλερ. Πρόσφατα ο εφευρέτης και ιδρυτής της Tesla Motors, Elon Musk, ανέφερε τη συγκεκριμένη λύση ως μία από όσες εξετάζονται για αύξηση της αυτονομίας. «Θα μπορούσαμε να βάλουμε μεγάλες μπαταρίες στα αυτοκίνητά μας, όμως θα κουβαλούσαν συνέχεια μία μεγάλη μάζα χωρίς να τις χρειάζονται. Άρα, οι φορητές μπαταρίες είναι ένα ενδεχόμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο 44χρονος Αμερικανοκαναδός.

Advertisement
Advertisement

Υπάρχει όμως μία ευρωπαϊκή εταιρεία που αναπτύσσει ήδη τη σχετική τεχνολογική λύση. Η γερμανική Nomadic Power ευελπιστεί ότι θα φέρει στην παραγωγή εντός του 2016 τις μπαταρίες Nomad. Με χωρητικότητα 85 kWh θα είναι ικανές να χαρίσουν επιπλέον αυτονομία 500 km! Μάλιστα η Nomadic Power έχει εξασφαλίσει επιδότηση 2 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο προγράμματος ενίσχυσης καινοτόμων ιδεών.

Πώς θα λειτουργούν οι μπαταρίες Nomad; Θα είναι διαθέσιμες προς ενοικίαση σε μεγάλες πόλεις και ο οδηγός θα τις συνδέει με το αυτοκίνητο όπως ένα τρέιλερ. Θα εκμεταλλεύεται την αυτονομία που προσφέρουν και στην είσοδο της πόλης-προορισμού του θα μπορεί να τις αφήνει. Έτσι δεν θα δυσκολεύουν την κίνηση μέσα στην πόλη, όπου το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα κυκλοφορεί με την αυτονομία που προσφέρουν οι δικές του μπαταρίες.